Monday, March 9, 2015

Ciabatta iš ilgai brandintos tešlos (be minkymo)






Cebattai naudojau bloge jau esantį tešlos receptą. Bet patogumo dėlei pateiksiu jį čia ir pridėsiu komentarus. 

  • 3 stiklinės  šilto (37 C) vandens (1 stiklinė - 250 ml) jeigu miltai labai sugeria vandenį ir tešla gaunasi labai kieta, galima papildomai įpilti dar 1/4 stiklinės vandens.
  • 1,5 v. š. sausų mielių 
  • 1 v. š. druskos (be kaupo)
  • 6,5 stiklinės miltų (miltus matuojame va taip) apie 910 g miltų


Mieles suplakite su vandeniu, o druską sumaišykite su miltais. Viską tiesiog gerai išmaišykite dubenyje šaukštu arba ranka. Čia yra filmukas, kaip paprasta tai padaryti. Uždenkite dubenį dangčiu, bet ne sandariai. Palikite tešlą pakilti apie 3-4 val. Ji turi pakilti dvigubai ir jau pradėti po truputį kristi.  
Dubuo su tešla keliauja į šaldytuvą. Patartina, kad tešla  pastovėtų šaldytuve bent vieną naktį, kuo ilgiau ji ten stovės, tuo geriau. Tešla šaldytuve gali būti iki 7 dienų. 
Aš ciabatta  tešlą brandinu šaldytuve ne mažiau 3 parų. 
Kai norite kepti ciabattą, išimkite dubenį su tešla iš šaldytuvo ir išimkite maždaug pusę tešlos iš dubens. Likusią tešlą uždenkite ir grąžinkite į šaldytuvą (nebent kepsite iš karto 
dvi ciabattas).
Padėkite tešlą ant gausiai miltais pabarstyto kočiojimo kilimėlio ir lengvai tapšnodami suformuokite vidutinio storio stačiakampį (nedidelį). NEKOČIOKITE TEŠLOS, NES SUPLOSITE VISAS ORO "KIŠENES" IR DUONA NEBUS KORĖTA. Lenkiant į vidų, sulenkite tešlą  trigubai, t. y. iš pradžių užlenkite vieną galą į vidų, o veliau - kitą. Taip suformuosite kepaliuką.  Padėkite kepaliuką ant pabarstyto miltais kepimo popieriaus lapo, pabarstykite ciabattą miltais ir uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu arba maistine plėvele bei palikite pakilti valandai. Likus pusvalandžiui iki kildinimo pabaigos įdėkite į orkaitę kepimo akmenį (žemiau, po kepimo akmeniu įdėkite tuščią kepimo skardą) ir įkaitinkite orkaitę iki 240 C. 
Įdėkite ciabattą į orkaitę (su kepimo popieriumi, tiesiog taip patogiau ją perkelti ant kepimo akmens), o į apatinę skardą įpilkite stiklinę karšto vandens. Kepkite ciabattą 30-40 min. Išimkite ciabattą iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių. Skanaus.




2 comments:

  1. Laba diena,

    noriu pasiteirauti kokius miltus naudojate kepdama šią duoną ? Ir dėl mielių - nežinau kodėl, bet niekaip nesusidraugauju su sausomis mielėmis ir visada naudoju tik šviežias. Ar kepdama duoną pagal šį receptą galėčiau naudoti šviežias mieles ir kokį kiekį ? Iš anksto dėkui už atsakymą.
    Sigita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laba diena,
      Naudojau miltus italiskus 00 tipo (yra maksimoje) ant pakalio parasyta Farina tipo 00. arba lietuviskus kur baltymu kiekis ne maziau 12g. (ant pakeliu buna parasyta) tokiu yra Rimi, jei neklystu tai oranzinis pakelis (pavadinimas berods Rimi Basic). Labai didelio skirtumo tarp tu dvieju miltu nepamaciau, na gal man visgi labiau patinka tie miltai is Rimi.
      As visgi siulyciau naudoti sausas mieles, jos veikia truputi kitaip nei sviezios. As sausas mieles perku Assorti, Maximoje arba M&S parduotuveje (Dried Quick yeast) Sviezios iskils tikrai greiciau (o cia reikia lieto kilimo). Jei visgi jums labiau noretus slapiu mieliu tai manau reiktu deti apie 25-30g.

      Delete