Sunday, March 30, 2014

Ciabatta be minkymo ir sluoksniuotos bandelės


Mano santykis su duona - ypatingas. Man duonos kepimas - tai meditacija. Kai kepu duoną pailsiu net nuo savęs pačios. Iš pradžių pasaulis susiaurėja iki mano virtuvės ir jos "problemų" bei "dilemų". Ir lėtai traukiasi iki kepaliuko dydžio. Patikėkit, visas pasaulis gali tilpti į duoną. 

Šio savaitgalio meditacijos tema - ciabatta ir sluoksniuotos bulkutės - vertos dėmesio ir nuodėmės. Taigi...



Ciabatta be minkymo



  • 435 g. miltų
  • 385 g. vandens
  • 8 g. druskos ( 1 1/4 a.š. )
  • 1 g. sausų mielių (1/4 a.š.)


Miltus sumaišome su mielėmis ir druska dubenyje. Įpilame vandenį ir viską sumaišome su šaukštu arba ranka. Minkyti NEREIKIA. Tiesiog gerai sumaišykite visus ingredientus. Dubenį su tešla uždengiame dangčiu (nesandariai)  ir paliekame stovėti kambario temperatūroje 12-18 val. (pas mane stovėjo parą). Per tą laiką tešla pakils ir suburbuliuos.  Pabarstykite kepimo kilimėlį miltais ir išimkite ant jo tešlą. 

Pabarstykite tešlą miltais ir tapšnodami suformuokite maždaug 35 cm diametro kvadratą. Sulenkite tešlą per pusę, apsukite ir vėl sulenkite per pusę. Gausis maždaug 17 cm diametro kvadratas. Uždenkit virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite maždaug valandą pakilti. Tešla turėtų beveik dvigubai pakilti. Lengvai paspauskite ją pirštu, jei lieka įspaudas, tai tešla  jau pasiruošusi.

Likus pusvalandžiui iki laiko pabaigos įdėkite į orkaitę kepimo akmeniį ir pailgą (ovalu) ketaus arba keramikinį indą. Iš esmės tiks gilus britvonas ir įkaitinkite orkaitę iki 245C.
Peiliu arba mentele padalinkite tešlą per pusę. Suformuokite 2 ciabattas. Kepsime jas paeiliui.

Atsargiai išimkite iš orkaitės kepimo indą. Paimkite vieną kepaliuką ir lengvai jį ištempkite į ilgį (bet taip, kad tilptų po kepimo indu) ir padėkite ant kepimo akmens. Uždenkite ją apverstu kepimo indu. Kepkite 20 min. Atidenkite duoną bet palikite kepimo indą orkaitėje kad jis neatauštu. Kepkite dar 10-20 min. kol ciabatta taps tamsiai auksinės spalvos. Išimkite kepaliuką iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių. Pakartokite su antru kepaliuku.
Skanaus.







 Labai paprastas ir nereikalaujantis daug darbo receptas, bet bandelės atrodo viliojančiai  ir traukia akį. 


Sluoksniuotos bandeles



  • 10 g. šviežių mielių
  • 500 g. miltų
  • 10 g. druskos
  • 350 g. kambario temperatūros vandens
  • 1 a.š. klevų sirupo

Greitkratyje suplakite mieles, klevų sirupą ir vandenį kol mielės ištirps ir lengvai suputos. Dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Įpilkite mielių mišinį į dubenį su miltais. Sandariai uždarykite dubenį dangčiu ir energingai pakratykite (į šonus ir į viršų) keletą minučių.  Atidarykite dubenį ir išimkite tešlą ant kočiojimo kilimėlio. Porą minučių ją minkykite, kol ji taps elastinga. Tešla bus drėgna ir trupučiuką lips. Suformuokite iš tešlos kamuolį ir įdėkite į  aliejumi patepta dubenį. Uždarykite ir palikite pakilti dvigubai (apie valandą).

Tešlą galite išminkyti ir savo virtuvės kombaine. Thermomiksas - 3 min. minkymo programa.

Įdėkite kepimo akmenį į orkaitę ir įkaitinkite orkaitę iki 250C. Kepimo akmuo turi gerai įkaisti, todėl turi kaitintis orkaitėje ne mažiau 20 min. Jei neturite kepimo akmens, tai įkaitinkite kepimo skardą. 

Pabarstykite miltais kočiojimo kilimėlį ir perkelkite ant jo tešlą. Iškočiokite ją maždaug iki 5 mm storio. Su formele arba puoduku išspauskite apskritimus. 
Lengvai juos suvilgykite ir dėkite vieną ant kito, formuojant "bokštelius " iš 4 vnt.  Sudėkite bandelės ant kepimo popieriaus ir uždenkite su maistine plėvele. Palikite pakilti 45 min. 
Pašaukite bandeles į orkaitę ir su vandens purkštuku gausiai apipurkškite orkaitės vidų. Stenkitės kuo greičiau uždaryti orkaitės dureles, kad kuo daugiau garų liktu viduje. 


Sumažinkite temperatūra iki 230C  ir kepkite bandeles 10-15 min. kol plutelė  taps tamsiai auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių. 
Skanaus



Įkvėpimas: R. Bertinet " Svoj Chleb"  J. Lahey "My bread" 

2 comments:

  1. Jus jau atleiskit, bet gal galetumet paaiskinti kas yra "Greitkratis" ir "Thermomiksas". Visko teko girdeti. Bet su sitais dar neteko susidurti. Nors ir itariu, kad mano virtuveje tokiu "stebuklu" yra. Is anksto dekoju. DW

    ReplyDelete
  2. Sveiki, vis laiko pritruksta parasyti atskira irasa apie technika kuria naudoju :)
    Thermomiksas tai daugiafunkcinis virtuves kombainas. Jis mala, pjausto, maiso, plaka, verda, gamina ant garu. Cia surasite daugiau informacijos apie ji : http://www.termomiks.lt/
    Greitkratis tai yra tupperware gaminys - skirtas plakimui. Cia yra info apie ji http://tvarkoslinija.lt/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=416&cntnt01origid=109&cntnt01returnid=62 ir filmukas, senas bet geras https://www.youtube.com/watch?v=25vLoBRmKzs man jis nepamainomas virtuveje, ir mieles su vandeniu suplaku, ir tesla blynams ir grietinele prie braskiu.

    ReplyDelete