Tuesday, March 11, 2014

Sotūs pietūs ir saldi vakarienė :) Baklažanų salotos ir mieliniai vafliai su šokoladiniu padažu

Sveikinu visus su kovo 11 d., Lietuvos nepriklausomybes atkūrimo švente. Sakau švente, o ne diena, nes tokia svariam įvykiui labiau pritinka toks pavadinimas. 

Šiandien nebuvome minėjime, nedalyvavome šventiniuose renginiuose... Šiandien nuvažiavome aplankyti mūsų prosenelės. Sakau mums, bet turiu omeny mano mažių. Močiutė gyvena Saulės mieste, todėl neturim galimybės dažnai džiaugtis jos draugija ir šviesiu protu. 
Norėjome ją pradžiuginti kovo 11-tąją, nes nenorėjome, kad tokią dieną ji būtų viena. Mums, kiekvienam iš mūsų, Lietuvos ir jo paties laisvė reiškia skirtingus dalykus. Bet ką reiškia atgauti laisvę, manau geriausia žino tas žmogus, kuris yra gimęs laisvoje Lietuvoje. Tyliai jos šiandien paklausiau ir išgirdau... "jaučiuosi kaip pelė išbėgusi į gryną orą iš po šluotos... nereikia daugiau bijoti".
Mūsų močiutė - auksinis žmogus, duok Dieve mums atminties, kad nepamiršti visko, ką ji mums pasakojo. 






Šiandien pateiksiu lengvas salotas su mano mėgstamais baklažanais ir tikrai šventinį desertąa su daug (bet galima ir be) šokolado.

Mūsų šeimai šitos salotos yra tobulos, nes baklažanai yra mano numylėtiniai, o makaronai  - mano vyro džiaugsmas :) Gaivios, sodraus skonio, tiesiog tobulas derinys. Vietoj pomidorų galima dėti mango, patiekalas bus dar įspūdingesnis ir akį traukiantis :) - čia tam atvejui, jei norite nustebinti :)





Baklažanų ir makaronų  salotos





  • 120 ml. ryžių acto
  • 40 g. cukraus
  • 1/2 a.š. druskos
  • 2 skiltelės česnako (susmulkinto)
  • 1/2 a.š. čili pipirų
  • 1 v.š. sezamų aliejaus
  • 1 citrinos sultys ir nutarkuota žievelė
  • saulėgrąžų aliejus kepimui (apie 200 ml.)
  • 2-3 baklažanai - nuskusti ir supjaustyti kubeliais
  • 250-300 g. udon arba soba makaronų
  • keli pomidorai
  • druska ir pipirai
  • granatų sirupas 
  • sauja granatų sėklų
  • vienas vidutinis svogūnas - nuvalytas ir perpjautas per pusę ir supjaustytas griežinėliais
  • sauja šviežios kalendros arba petražolių (susmulkintų)
  • sauja šviežių krapų (susmulkintų)

Iš pradžių pagaminsime padažą. Mažame puode pašildome actą, cukrų ir druską tik iki tol, kol cukrus ištirps. Nuimame nuo viryklės ir  įdedame česnaką, čili pipirus, įpilame sezamo aliejų ir viską sumaišome. Kai mišinys visiškai atauš, įmaišome citrinos žievelę ir sultis.
Įkaitiname keptuvę su aliejumi ir kepame baklažanus. Baklažanų be aliejaus nelabai iškepsi, todėl nenustebkite, kad nurodytas nemažas kiekis aliejaus. Kai baklažanai iškeps ir bus gražios tamsiai auksinės spalvos (lengvai paruduos) perdėkite juos į kiauraindį, pabarstykite druska ir palikite nuvarvėti.
Atskleisiu mažą gudrybę - jei norite, kad ne sezono metu pomidorai taptų pomidorais (saldžiais ir kvapniais) pašlakstykite juos granatų sirupu. Šitą gudrybę nusižiūrėjau Turkijoje. Ten jie gan plačiai naudoja granatų sirupą. Taigi supjaustykite pomidorus ir sudėkite į dubenį kartu su svogūnais ir granatu sėklomis. Įpilkite porą šaukstų granatų sirupo ir viską gerai sumaišykite. Pomidorų mišinį įdėkite į kiauraindį ir nukoškite.
Išvirkite makaronus pagal rekomendacijas ant pakelio. Nupilkite vandenį ir praskalaukite juos po šaltu vandeniu. Gerai nukoškite ir lengvai nusausinkite. 
Dubenyje sumaišykite makaronus, padažą, baklažanus, pomidorų mišinį ir  žalumynus. Pateikite.
Skanaus.






Kažkaip pastebėjau, kad mieliniai vafliai pas mus nėra labai  populiarus. Manau taip yra todėl, kad šeimininkės nelabai nori terliotis su mielėm. Žinau, kad daug kam mielės - tai kaip mažas burtažodis :D Receptas yra skaitomas iki ingrediento - "mielės" ir viskas :D toliau jau neskaitomas... o gaila. Ne visi mieliniai kepiniai reikalauja daug laiko, pastangų ir dėmesio. Kartais su mielėm yra netgi paprasčiau. Būtent taip yra su šiuo receptu. Užmaišome tešlą iš vakaro, o iš ryto džiaugiamės puikiais vafliais. Pasaka, ane? Dar daugiau, tešla gali stovėti šaldytuve ir 24 val., o vafliai bus tik skanesni :) Sugundžiau? :)






Mieliniai vafliai su šokoladiniu padažu


  • 430 ml. pieno (13/4 stiklines)
  • 115 g. sviesto
  • 280-300 g. miltų
  • 1 v.š. cukraus
  • 1 1/2 a.š. sausų mielių
  • 1 a.š. druskos
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 1 tonka pupele (sutarkuota)
  • šokoladinis padažas:
          • 1 stiklinė (250 ml.) grietinėlės (35 proc.)
          • 280 g. juodo šokolado (susmulkinto)
          • 2 v.š. cukraus pudros



Pakaitinkite puode pieną su sviestu, kol sviestas ištirps ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Dubenyje sumaišykite miltus, mieles, cukrų, druską ir  tonką. Palaipsniui įmaišykite pieno mišinį į miltų mišinį. Turėtumėte gauti vientisą tešlą. Suplakite greitkratyje kiaušinius ir įmaišykite į tešlą.  Uždenkite dubenį ir įdėkite į šaldytuvą 12-24 val.


Kai norėsite kepti vaflius, įkaitinkite vaflinę. Taip pat įkaitinkite orkaitę iki 100 C ir išjunkite. Išimkite tešlą iš šaldytuvo. Ji bus pakilus maždaug dvigubai ir "suputojus". Sumaišykite tešlą ir nepergyvenkite, kad sumažės jos tūris. Kepkite vaflius. Pildami į vaflinę tešlą turėkite omeny, kad ji dar išsiplės, todėl nepersistenkite, nes tešla bėgs per vaflinės kraštus.

Iškeptus vaflius sudėkite ant grotelių ir laikykite orkaitėje, kol iškepsite visus vaflius. Arba pateikite iš karto alkaniems vyrui ir vaikui :D


Šokoladinį padažą pagaminti yra labai paprasta. Kol kepa vafliai, puode užvirkite grietinėlę ir suberkite šokoladą - nemaišykite. Palikte porai minučių, kol šokoladas ištirps. Tada įberkite cukrų ir viską sumaišykite iki vientisos masės. Pateikite kartu su vafliais.










Turiu tik viena komentarą. Jei jus laikotes dietos, tai nekepkite šių vaflių, nes nesulaikysite :D Sakau jums - pavojingas reikalas. Tikrai daug ko galiu atsisakyti, bet pasirodo, tik ne šių vaflių. Kepiau juos šeimynai vakarienei ir šventai tikėjau, kad viskas bus gerai :D nes iki šiol tokioms pagundoms atsispirdavau.... 





Vafliai gaunasi traškūs iš išorės ir "kreminiai", "minkštučiai" viduje. Juos galima valgyti vien apibarstytus cukraus pudra, bet su šokoladiniu padažu jie iš vis "žudikai"  :D ne tik dietos žudikai bet ir valios :D



 vienu žodžiu kam skanaus, o kam sėkmes :D 



p. s. bet žinokit koks tai geras  antidepresantas :D



Įkvėpimas: Cook's Illustraded cookbook; Food and Wine annual cookbook 2009; Yotam Ottolenghi "Plenty" 




7 comments:

  1. Šie vafliau neišeina niekaip iš galvos nuo pirmo pamatymo. Nu tiesiog meilė iš pirmo zvilgsnio <3 taigi, šiandien tešlá uzsimaišysiu, kad ryte vyras jais mane palepinti galėtú! Neturiu tik tokios kepimo formos, tikiuos, jog paprasta čirvinė tiks.

    ReplyDelete
  2. Pavydžiu Tau ryto, oi pavydžiu :) vafliai pas mus dabar "ant bangos", kai tik pamatau kokį receptą tai įrašau į "dienotvarkę" :D Su čirvinė forma manau irgi išeis puikiai :)

    ReplyDelete
  3. vafliai dangiski! aciu uz recepta.

    ReplyDelete
  4. Siandien kepiau jau n....taji karta. Neimanoma jiems atsispirti. Kazkaip pasverus situos blynus ar kuno linijas, laimi blynai��

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D pas mus tai tradiciski savaitgalio pusryciai:) dziugu kad ir jums patinka :)

      Delete
  5. Alina, aciu Jums labai, kad dalinates savo receptais. Suradau siems blynams rimta konkurenta:) Kai rasite laiko butinai pabandykite
    http://www.lacuisinedebernard.com/2011/02/les-gaufres-de-foire.html

    ReplyDelete