Tuesday, December 30, 2014

Šokoladinis aguonų pyragas



Šitą gražuolį mes valgėme per Kalėdas. Mažai tešlos, daug aguonų, šokoladinis. LIUKS. 






Šokoladinis aguonų pyragas (Makowiec)



Pagrindas:



Aguonų sluoksnis:

  • 500 g. aguonų
  • 360 g. pieno
  • 100 g. kambario temperatūros sviesto
  • 3/4 stiklinės rudo cukraus (125 g)
  • 1/2 stiklinės medaus (130 g)
  • 50 g. džiovintų spanguolių
  • 50 g. razinų
  • 100 g. sukapotų riešutų
  • 5 kiaušinio baltymai
  • 5 kiaušinio tryniai
  • 120 g. šokolado, (aš naudojau juodą) smulkiai sutarkuoto arba susmulkinto su virtuvės kombainu
  • 2 v.š. sumaltų migdolų riešutų (20 g.)
  • keletas lašų migdolų esencijos arba ekstrakto
  • žiupsnis druskos

Šokoladinis glajus:

  • 150 g. šokolado (susmulkinto)
  • 150 g. grietinėlės


Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite kepimo popieriumi 23 cm diametro apvalią kepimo formą su nuimamais šonais. 


Tešla:

Cukrų įberkite į virtuvės kombainą ir susmulkinkite. (ne iki cukraus pudros, o tiesiog iki smulkesnes, nei paprastai, konsistencijos). 
Įdėkite į dubenį miltus, cukrų, sviestą, vanilės ekstraktą ir viską pirštais sumaišykite. Maišykite ir lengvai, nespausdami trinkite masę tarp pirštų kol susiformuos trupiniai.
Įberkite  trupinių masę į kepimo indą ir ir tolygiai juos paskirstykite, kad jie padengtų dugną. Nespauskit tešlos formuodami pagrindą. Tiesiog paskirstykite trupinius, lengvai juos tapšnodami. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 min. arba kol pagrindas taps šviesiai auksinės spalvos. Ištraukite kepimo formą iš orkaitės. 


Aguonų įdaras:

Aguonas įberkite į virtuvės kombaino indą ir malkite maksimaliu greičiu maždaug minutę. 
Į puodą įdėkite sumaltas aguonas, pieną, spanguoles, razinas ir medų. Užvirkite ir virkite ant mažos ugnies maišant apie 10 min. kol masė sutirštės. Įmaišykite sukapotus riešutus, migdolų miltus ir jų esenciją. Atvėsinkite. 
Suplakite sviestą su cukrumi iki kreminės konsistencijos. Plakdami dėkite po vieną trynį ir plakite iki vientisos purios masės. Įmaišykite aguonų masę ir šokoladą.
Suplakite baltymus ir druską iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
Įdėkite aguonų masę į kepimo indą ir tolygiai paskirstykite. 

Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 175 C.
Pašaukite į orkaitę ir kepkite 50 min. 
Išimkite iš orkaitės ir palikite dar 10 min. kepimo formoje. Išimkite ir atvėsinkite ant grotelių.

Šokoladinis glajus 

Įdėkite šokoladą į nedidelį dubenį. Užvirkite grietinėlę ir užpilkite ją ant šokolado. Palaukite 2 min. ir išmaišykite viską iki vientisos masės. Palaukite kol masė truputį sutirštės.

Kai pyragas atauš, papuoškite jį šokoladiniu glajumi. Galima pabarstyti kapotais riešutais. Skanaus. 








Thermomiksas:

Aguonų įdaras:

Į thermomikso indą įberkite 1/2 aguonų ir malkite 1 min. 10 gr. Išimkite ir pakartokite su likusiomis aguonomis. 
Įdėkite sumaltas aguonas, pieną, medų, spanguolės bei razinas į thermomikso indą ir virkite 10 min. 90 C. 3 gr.  
Įberkite riešutus ir migdolų miltus bei jų esenciją ir maišykite 5 sek. 4 gr. 
Išimkite ir atvėsinkite.
Išplaukite thermomikso indą ir jį nusausinkite. Įdėkite sviestą ir cukrų ir plakite 3-4 gr. apie 2 min. kol masė taps puri. Palikite 3 gr. ir po vieną dėkite trynius. Prieš dedant sekantį gerai suplakite. Išimkite sviesto masę ir įmaišykite kartu su šokoladu į aguonų masę.
Išplaukite thermomikso indą ir jį nusausinkite. Suplakite baltymus ir druską 3 gr. apie 1 min. 


Atsargiai su mentele įmaišykite baltymus  į aguonų masę.

Įkvėpimas: Moje Wypieki 

4 comments:

  1. Vau, super super super!!! DAAAAAUUUG aguonų, dar juodo šokolado.Būtinai gaminsiu šitą blogį, kurį reikės su pagalba naikinti :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) butinai gamnkite:) jums patiks:) i sveikata :)

      Delete
  2. Beprotiškai skanu ir dieviška - pats geriausias, kokį iki šiol teko gaminti. Nuo šiol bus mano firminiu :)

    Tik vienas pastebėjimas - man įdaro buvo iki pat 23 cm skersmens formos viršaus. Čia taip turėjo būt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Labai dziugu kad jums patiko :) i sveikata :) Mano 23 cm forma yra 7 ar tai 8 cm aukscio tai ji nevo beveik iki virsaus:)

      Delete