Sunday, August 31, 2014

O štai pagaliau ir mano gimtadienio tortas








Cukinijų šokoladinis tortas su varškės kremu



  • Cukinijų šokoladinis pyragas, tik šį kartą dėjau vienu v.š. daugiau kakavos ir 30 gr. daugiau juodo šokolado.
  • Varškės kremas, tik šį kartą naudojau švelnią varškę, mažiau sviesto ( tik 50 gr.) ir mažiau cukraus ( apie 60 gr.) bei vietoj razinų dėjau džiovintas vyšnias. 
  • 400 gr. šokolado
  • 400 gr. grietinėlės
  • 2-3 v.š. cukraus pudros
  • uogos (braškės, žemuogės, šilauogės) 




Įdėkite į apvalią 23 cm diametro kepimo formą vieną pyrago dalį (ataušusią) ir ant viršaus  įdėkite varškės kremą. Išlyginkite viršų ir uždėkite antrą pyrago dalį. Palikite atvėsti iki kambario temperatūros (kremas bus karštas) ir tada įdėkite į šaldytuvą sustingti kelioms valandoms, o geriausia - nakčiai. 

Išimkite tortą iš šaldytuvo ir išimkite jį iš formos. 

Suplakite grietinėlę su cukrumi ir aptepkite tortą kaip aprašyta čia.

Dekoravimas su šokoladu ir uogomis irgi yra aprašytas čia, tik šį kartą tepiau tiesiog ant ilgos kepimo popieriaus juostos, kurią pakietinau keliais folijos sluoksniais (Kepimo popierių sulanksčiau, o vidų įdėjau irgi porą kartų sulankstytą foliją).

pastabos ir visa kita:

Kaip gimė šitas tortas - man patinka šokoladiniai tortai. Nesenai kepiau cukinijos šokoladinį tortą ir jis man labai patiko. Drėgnas, nesunkus - kas yra svarbu per tokius karščius. 
Kremui pasirinkau plikytą varškės kremą, kuris yra labai lengvas ir gaivus. Bet šį kartą norėjau, kad jis būtų švelnesnis, todėl naudojau švelnią varškę. Jei tokios negalite surasti parduotuvėje, tai  tiesiog sumalkite paprastą varškę su mėsmale. Kadangi tortas šokoladinis ir papuošimas irgi šokoladinis, sumažinau kreme cukraus kiekį, o taip pat razinas pakeičiau džiovintomis vyšniomis. Man atrodo jos čia geriau tinka. 
Nuo Joninių torto mane lengvai (neįkyriai) persekioja mintys papuošti tortą šokoladu, bet be dekoravimo juostos, o su kepimo popieriaus pagalba. Papuošiau, dabar ramu. Kitą kartą naudosiu ne gryną šokoladą, o ganašą (tokį tirštesnį/kietesnį) nes kai šokoladas sustingsta, tai truputį sunku gražiai atpjauti torto gabaliuką. 

Puošti tortą su šokoladu, kai tokie karščiai, tikras iššūkis. Nerekomenduoju. Aš neturėjau pasirinkimo. Tai buvo mano gimtadienio tortas ir buvo karšta. Šokoladiniai tortai skaniausi, kai yra kambario temperatūros, o mano buvo šaltas, nes dėl karščio jis vis gi turėjo likti  šaldytuve. Vistiek buvo dieviškai skanus :) 








4 comments:

  1. Atrodo labai skaniai. Gal galėtumėte smulkiau papasakoti kaip gaminote šokoladinę juostą, kiek šokolado sunaudojote, naudojote jį gryną ar su kuo nors maišėte? Ačiū.

    ReplyDelete
  2. Sveiki, aciu.
    Recepte yra nuoroda: http://vakarsiandienrytoj.blogspot.com/2014/06/joniniu-tortas.html
    cia yra aprasyti kiekiai ir budas kaip viska dariau, naudojau 400g. sokolado. (sekanti karta manau ipilsiu gal iki 100ml. grietineles, nes vien sokoladas gaunasi labai kietas ir veliau sudetinga yra ji graziai supjaustyti).
    Jei dar kils kl. rasykite :)

    ReplyDelete