Friday, August 22, 2014

Obuolių ir morkų tortas

Kartais viduje atsiranda tyla. Ji pasklinda po visą kūną ir štai tu jau negirdi savo minčių. Viskas vyksta kaip ir vyko, tik be garso. Matai savo mintis bet jų negirdi. 
Žiūriu dabar į šito torto nuotrauką ir žinau kad jis buvo skanus. Neturiu tiesiog žodžių visko apibūdinti. Morkos su obuoliais puikiai dera ir riešutai suteikia jam lengvo traškumo, nes iš prigimties tortas yra gan drėgnas. Viską "pagardina", atgaivina ir sujungia plikytas varškės kremas su razinomis. Na ir be abejo, kaip gi be plaktos grietinėlės :D ji, sumaišyta su obuoliene, suteikia tortui pikantiškumo.






Obuolių ir morkų tortas



  • 2 ir 1/3 stiklinės smulkiai sukapotų graikiškų riešutų
  • 2 stiklinės miltų
  • 2 a.š. sodos
  • 1/4 a.š. malto džiovinto imbiero
  • 1/4 a.š. malto muskato riešuto
  • 1/2 a.š. malto cinamono
  • 1/4 a.š. malto kardamono
  • žiupsnis druskos
  • 4 vidutinio dydžio kiaušiniai
  • 3/4 stiklinės kefyro
  • 3/4 stiklinės saulėgrąžų aliejaus
  • 1,5 stiklinės cukraus
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 2 stiklinės sutarkuotų morkų
  • 1,5 stiklinės sutarkuotų obuolių
  • 1/2 stiklinės obuolienės
  • varškės plikytas kremas:
          • 350 g. varškės (ne liesos)
          • 4 kiaušiniai
          • 80 g. kambario temperatūros sviesto
          • 80 g. cukraus
          • 1 a.š. vanilės ekstrakto
          • 1,5 v.š. bulvių krakmolo
          • 80 g. razinų
  • papuošimui:
      • 400 g. grietinėlės
      • cukraus pudros
      • 2-3 v.š. obuolienės


Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. (su ventiliatoriumi). Patepkite sviestu ir pabarstykite riešutais ( paimkite 1 ir 1/3 stiklinės iš nurodytų recepte) 2 apvalias 23 cm diametro kepimo formas.

Dubenyje sumaišykite miltus su druska, soda, kardomanu, cinamonu, imbieru ir muskatu.

Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius, cukrų, vanilės ekstraktą, aliejų ir kefyrą. Įmaišykite miltų mišinį, tada morkas, obuolius, obuolienę ir likusius riešutus.

Padalinkite tešlą tarp dviejų kepimo formų. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 30 min. Patikrinkite ar tešla iškepė su mediniu iešmuku - įkištas į pyrago centrą ir ištrauktas jis turi būti sausas, be šlapios tešlos likučių.

Išimkite iš orkaitės ir palikite pyragą formoje dar 10 min. Tada išimkite ir atvėsinkite ant grotelių.

Varškės kremas

Į dubenį sudedame visus kremo ingredientus apart razinų. Sumaišome ir suplakame viską su mikseriu. Perpilame viską į puodą kartu su razinomis ir kaitiname, kartas nuo karto maišant, kol mišinys įkais. Tada sumažiname ugnį iki minimumo ir verdame nuolat maišant su plakimo šluotelė kol kremas sutirštės.

Torto sudėjimas

Įdėkite į apvalią 23 cm diametro kepimo formą vieną pyrago dalį (ataušusią)  ir ant viršaus uždėkite varškės kremą. Išlyginkite paviršių ir uždekite antrą pyrago dalį. Palikite atvėsti iki kambario temperatūros (kremas bus karštas) ir tada įdėkite į šaldytuvą sustingti kelioms valandoms, o geriausia nakčiai. 

Išimkite tortą iš šaldytuvo ir išimkite jį iš formos. 

Suplakite grietinėlę su cukrumi.

Papuoškite tortą plaktą grietinėle ir obuoliene.

Skanaus



Ką dariau su Thermomiksu:

Kremas:

Sudėkite visus kremo ingredientus apart razinų į thermomikso indą ir maišykite  30 sek.  3gr.
Įdėkite priedą "drugelį" ir virkite 6 min. 80 C. 3 gr. 
Išimkite drugelį ir įberkite razinas, virkite 5 min. 80 C. 2 gr. 
Truputi atvėsinkite kremą - įdėkite drugelį ir maišykite 3 min. 3 gr. be dangtelio. 





Įkvėpimas: My recipes, Thermomikso receptu knyga


2 comments:

  1. Atrodo tai, žinoki, VAU :} Morkpyragiai - vieni iš mano mėgstamiausių, o čia dar taip įdomiai (gerąja prasme) suinterpretuotas!

    ReplyDelete
  2. Aciu:) tiesiog namuose dabar daug morku ir obuoliu:) tai vat ir kepu pyragus:)

    ReplyDelete