Monday, November 3, 2014

Ruginiai (trapūs) sausainiai

Jau po vidurnakčio. Tylu, ramu... po galva nebėgioja tūkstantis ir viena mintis. Namai kvepia saldumu. Tai toks kvapas, kuris tave pakelia, lyg nesvertum ...kg. (apie svorį istorija, kaip visada, nutyli) ir tada išgirsti melodiją. Ne šiaip melodiją, o kitos dienos melodiją, kuri tave "persekios" galbūt dar kitą dieną. Man tai - varpeliai iš "Jingle bells" (mažius dabar labai domisi sniegu ir ledu, todėl mes žiūrime filmukus apie Kalėdų senelį, senį besmegenį, elnius...) Žinau, kad iš ryto niūniuosiu tą melodiją. 
Iš tiesų to saldaus kvapo šaltinis yra sausainiai, kurios prieš pusvalandį ištraukiau iš orkaitės  ir kurie dabar jie vėsta ant grotelių. Labai trapūs, jau įsivaizduoju kaip iš ryto mažius juos ragaus ir jo mažas veidukas šypsosis, o rūbai "pasidengs" trupiniais, kaip sniegu :) Taip, tikrai teisingi sausainiai :)






Ruginiai sausainiai



  • 160 g. rupių ruginiu miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių (nubraukti)
  • 65 g. migdolų miltų arba tiesiog sumaltų blanširuotų migdolų
  • 100-125 g. kvietinių miltų (paprastų)
  • 50 g. balto cukraus
  • 50 g. rudo cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 200 g. šalto sviesto supjaustyto kubeliais
  • 2 maži (S ) kiaušiniai arba 1 kiaušinis +1 trynys

Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Išklokite pora kepimo skardų kepimo popieriumi arba silikoniniu kilimėliu. 

Sudėkite visus ingredintus į virtuvės kombainą ir maišykite iki vientisos (vienalytės) tešlos. Tešla bus lipni, bet lengvai formuojama. Imkite po gabaliuką ir formuokite graikiško riešuto dydžio kamuoliukus (kad būtų lengviau rankas galima pabarstyti miltais). Dėkite juos į kepimo skardą. Atstumas tarp juų turi būti keli cm. Paimkite šakutę ir lengvai spausdami ją truputį suplokite sausainius - tuo pačiu ant sausainių liks gražus raštas. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15-20 min. (priklauso nuo orkaitės ir kepimo programos) kol sausainiai taps tamsiai auksinės spalvos. Išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. Galima sausainius pertepti džemu ir sulipdyti tarpusavyje, gausis garduūs pyragaičiai. Skanaus. 


Įkvėpimas: Moje wypieki

4 comments:

  1. Man patiko.Traškūs skanūs,greitai pagaminami.Ačiū.

    ReplyDelete
  2. Aciu,kad pasidalinote tokiu puikiu receptu! Labai labai gardus ir traskus sausainiai.

    ReplyDelete