Monday, October 27, 2014

Baklažanai su perliniu kuskusu ir pomidorų padažu

Na štai ir vėl sukam laikrodžio rodyklę atgal. Atrodo tai tik valanda, 60 minučių, bet kiek visgi ji pakeičia... antrą dieną vaikštau ir nesuprantu ką ir kada turiu daryti. "Ar tai dabar , ar dar ne dabar" sukasi galvoje. Ir vis tas noras perskaičiuoti laiką- tai dabar iš tikrųjų būtų      val. :D Vat ir žvilgtelėjau į orkaitės laikroduką - 23:45 :) hm, tai iš tikrųjų būtų be penkiolikos pirma... tai eiti miegoti ar dar spėsiu rytojui iškepti bulkutės? :) štai kur klausimas. :) 
Iš tikrųjų bulkutės jau orkaitėje ir jau pradėjo kilti, pūstis ir gražėti. O aš žiūriu į kompiuterio ekraną ir galvoju (įtemptai) ką turėčiau parašyti apie baklažanus. Buvo skanu, kitaip tas receptas čia neatsidurtų. Nieko jame nekeisčiau, bet žinau, kad kai gaminsiu jį kitą kartą, vistiek šį bei tą pakeisiu, natūraliai...:) retai kada būna kitaip. 
Tai sotus, spalvingas ir išvaizdus (na jei norite kam nors padaryti įspūdį (net ir sau pvz.)) patiekalas:) ir jei jus mėgstate baklažanus taip kaip aš, tai jus privalote jį paragauti :)  






Baklažanai su perliniu kuskusu ir pomidorų padažu



  • 4 dideli arba 5-6 maži baklažanai (bendras svoris apie 1200 g.)
  • alyvuogių aliejus
  • 6 česnako skiltelės,  supjaustytos plonais griežinėliais
  • 2 svogūnai, perpjauti per pusę ir supjaustyti griežinėliais
  • 1 v.š. cukraus
  • 2 v.š. balzaminio acto
  • 2 v.š. pomidorų pastos
  • 50 g. razinų
  • 500 g. vyšninių pomidorų, perpjautų per pusę
  • kedro riešutai pabarstymui
  • sukapotos petražolės arba mėtos  - pabarstymui
  • 100 g. avinžirnių
  • 150 g. perlinio kuskuso
  • druska ir  pipirai
  • 1/2 a.š. rūkytos maltos paprikos
  • 1/2 malto muskato riešuto

Avinžirnius užmerkite šaltame vandenyje per naktį, ryte nukoškite ir įdėkite į puodą su vandeniu ir 1/2 a.š. sodos. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies kol avinžirniai išvirs. Nukoškite. Virtus avinžirnius, be abejo, galima nusipirkti  parduotuvėje, jei tingite virti. 

Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Kepimo skardą išklokite silikoniniu padėkliuku arba kepimo popieriumi. 

Baklažanus paruoškite kepimu taip, kaip aprašyta čia.  
Į tarpus (įpjovimus) prikiškite česnako griežinėlių, pabarstykite baklažanus druska ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 45 min. jei baklažanai dideli, 35 min. - jei maži. Laikas nurodytas apytiksliai, nes baklažanai būna skirtingų dydžių, o ir kiekvienas iš mūsų kitaip supranta kas yra "didelis" ir "mažas" baklažanas. :) Todėl tiesiog stebėkite kaip jie kepa. Baklažanai turi būti minkšti ir lengvai apskrudę. 

Tuo tarpu paruoškite  padažą. 

Į puodą sudėkite svogūnus, pomidorus, razinas, cukrų, actą, pomidorų pastą, rūkytą papriką, muskato riešutą bei druską (pagal skonį, aš dėjau ne pilną a.š.) ir įpilkite 1 nepilną stiklinę vandens. Viską išmaišykite ir užvirkite. Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir troškinkite su ne pilnai uždarytu dangčiu (tam, kad dalis skysčio išgaruotų ir padažas nebūtu panašus į sriubą) 30 min. 
Išvirkite kuskusą.  Kai padažui liks virti 5min. įberkite virtus avinžirnius ir kuskusą. Viską sumaišykite ir pabaikite virti. 

Išimkite baklažanus iš orkaitės ir ant viršaus dosniai uždėkite padažo, pabarstykite kedro riešutais ir žalumynais. Skanaus. 





Įkvėpimas: Recepto mintis kilo skaitant  žurnalą Delicious


2 comments:

  1. Gal galit pasufleruot kur gaunat perlinio kuskuso?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, perlinio kuskuso galima nusipirkti Rimi (prie ryziu ir kruopu) ir Assorti ( http://www.assorti.lt/kus-kus-perlinis-yamna-900g )

      Delete