Wednesday, October 15, 2014

... kaip mėnulis danguje.


Šiandien iš ryto su mažiumi atsikėlėme apie 10 val. Kartais taip jau atsitinka, kai draugiškai apsikabinę tiesiog kartu pramiegam. Atsikeli ir tave apima jausmas, kad vėluoji...taip ir bėgi visą dieną, vis kažką bevydamas. 
Ir štai jau pietūs (labai vėlyvi, nes mažius ilgai neužmigo pietų miego) ir siurbčiodama kavą tyliai galvoju, jog tuoj reikės ruošti vakarienę... Vakarienė? Ir tada prisimenu, kad šiandien planavau važiuoti į maisto parduotuvę... bet taip ir nenuvažiavau. 
Po truputį pradedu dairytis, kas visgi namuose yra valgomo ir akis užkliūna už mėnulio, už kalafioro. Aš mėgstu kalafiorus, dažniausiai juos tiesiog išverdu (taip, taip, kvapas kol jie verda - ne pats geriausias) ir apkepu svieste su prieskoniais. Man tai amžinai skanus (ir paprastas) patiekalas iš vaikystės. Bet apart šito nelabai ką daugiau su jais gaminu, todėl savaitgalį paprašiau mamos atvežti man kalafiorą. Norėjau pagaminti KAŽKĄ TOKIO, naujo ir skanaus. Nežinojau ką... 
Užkaičiau puodą vandens ir nusprendžiau, kad jį išvirsiu, o tada arba apkepsiu svieste, arba....
To arba labai ilgai laukti nereikėjo. Prisiminiau, jog nesenai žurnale mačiau kalafiorų planetą, pyragą. Permetusi akimis receptą supratau, kad tai būtent tai, ko man reikėjo. Bingo. 






Kalafiorų pyragas



  • 1 nedidelis kalafioras - 450 g. nuvalytas ir sulaužytas į nedidelius žiedynus (apie 3 cm dydžio)
  • 2 a.š. druskos
  • aliejus kepimui
  • 2 raudoni svogūnai - apie 200 g.
  • 1 v.š. smulkiai sukapotų rozmarinų lapų
  • 7 kiaušiniai
  • 20 g. šviežių susmulkintų baziliko lapų
  • 120 g. miltų
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. (nubrauktas) maltos ciberžolės (Turmeric)
  • 150 g. sutarkuoto parmesano arba džiugo sūrio
  • sviestas kepimo formai patepti
  • 1 v.š. sezamo sėklų
  • 1 a.š. juodgrūdės sėklų
  • pipirų





Puode užvirkite vandenį, pasūdykite ir įberkite kalafiorus. Virkite apie 15 min., kol jie suminkštės. Nukoškite ir ataušinkite juos. 

Vieno svogūno dalį (maždaug pusę vieno svogūno) supjaustykite griežinėliais ir atidėkite į šalį. Likusius svogūnus susmulkinkite.
Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir pakepinkite svogūnus su rozmarinu kol jie suminkštės. Išimkite juos iš keptuvės ir atvėsinkite. 

Greitkratyje suplakite kiaušinius.

Dubenyje sumaišykite kiaušinius, baziliką ir svogūnus. Įmaišykite miltus, kepimo miltelius,  ciberžolę, 1 a.š. druskos, pipirus (pagal skonį) ir sūrį. Tada įberkite kalafiorus ir atsargiai su mentele viską sumaišykite. 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. (su  konvekcija). Išklokite 23 cm diametro apvalią kepimo formą kepimo popieriumi ir patepkite sviestu. Sumaišykite sezamo sėklas ir juodgrūdės sėklas ir apibarstykite jomis kepimo formos šonus ir dugną.  Įdėkite tešlą į kepimo formą ir ant viršaus išdėliokite atidėtus svogūno žiedus,  pašaukite į orkaitę. Kepkite 45 min. Ar pyragas iškepęs patikrinkite su mediniu dantų krapštuku (įkištas į vidų ir ištrauktas jis turi likti sausas). Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite dar 5 min. kepimo formoje. Tada išimkite ir pateikite su salotomis ir saldžiai aštriu padažu (mes valgėme su pomidorų ir agurkų salotomis). Skanaus. 





Įkvėpimas: Y. Ottolenghi receptas žurnale Delicious.

2 comments:

  1. Sveiki, o sis pyragas turetu buti valgomas saltas, ar karstas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki,
      pyraga galite valgyti tiek silta tiek salta.
      skanesnis jis yra siltas:)

      Delete