Friday, February 20, 2015

Varškės pyragas su šokoladiniu musu "Bangomūša"

Man tai labiau tortas nei pyragas. Galbūt todėl, kad tai ilgo savaitgalio kepinys, kai viskas virė viename katile, vasario 14-ta, Užgavėnės, vasario 16-ta ir nuotaika buvo tiesiog šampaninė. Beje, jis tiesiog tobulai tinka prie šampano (čia tik tarp kitko). Pyragas labai lengvas (tikriausiai lengviausias iš visų mano kepinių) ir tuo jis užkariavo mano šeimos širdis. Jis tiesiog tobulai užbaigė gan sočius šeimyninius pietus. Nebuvo jokių tradicinių juokelių  ale "tuoj sprogsiu", o tik nustebę ir labai patenkinti veidai :-)
Praminiau jį "bangomūša", nes jis atrodo labai nekaltai bet yra gan pavojingas - po pirmo kąsnio labai sunku sustoti. 
Po creme brulle jis taps antras mano mėgstamiausias desertas, todėl progai pasitaikius būtinai jį gaminsiu dar kartą.







Varškės pyragas su šokoladiniu musu "Bangmūša"





Apatinis sluoksnis:


  • 200 g. Oreo sausainiu
  • 50 g. išlydyto sviesto


Varškės sluoksnis:

  • 500 g. švelnios varškės
  • 250 g. grietinėlės (35 proc. riebumo)
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 1 a.š vanilės ekstrakto
  • 3 v.š. bulvių krakmolo
Pastaba: visi ingredientai turi būti kambario temperatūros



Šokoladiniai-ruginiai trupiniai:

  • 1/3 stiklinės cukraus
  • 1/4 stiklinės kvietinių miltų
  • 1/4 stiklinės ruginių miltų
  • 3 v.š. susmulkintų kakavos pupelių
  • 2 v.š. kakavos
  • žiupsnis druskos
  • 60 g. labai šalto sviesto, supjaustyto kubeliais


Šokoladinis musas:

  • 200 g. susmulkinto juodo šokolado
  • 30 g. kambario temperatūros sviesto
  • 3 v.š. vandens
  • 3 baltymai (L didžio kiaušiniai)
  • 3 tryniai (L didžio kiaušiniai)
  • 50 g. cukraus pudros
  • 150 g. grietinėlės (35 proc. riebumo)


Papuošimui:

  • 90 g. šokolado
  • šokolado drožlės





Išklokite 23 cm diametro apvalios kepimo formos dugną (su nuimamais šonais) kepimo popieriumi ir šonus ištepkite sviestu.

Įdėkite sausainius ir sviestą į virtuvės kombaino indą ir sumalkite iki šlapio smėlio konsistencijos. Išberkite sausainių masę į kepimo indą ir tolygiai paskirstykite. Lengvai paspauskite  pagrindą su stiklinės ar puoduko apačia, kad jis būtų tvirtesnis. Įdėkite kepimo formą pusvalandžiui į šaldytuvą.

Įkaitinkite orkaitę iki 130 C. be ventiliatoriaus. 

Sudėkite visus varškės įdaro ingredientus į virtuvės kombaino indą ir malkite kelias sekundes (vidutiniu arba dideliu greičiu) kol visi ingredientai susijungs ir įdaras bus vienalytis. Neplakite ir nemalkite ilgai, nes tešla pagaus daug oro ir vėliau kepdama pakils, o ištraukta iš orkaitės sukris. To mums tikrai nereikia. 
Įpilkite varškės įdarą į kepimo formą ant sausainių pagrindo ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 1 val. - 1 val. 15 min.  Įdaro kraštai turi sustingti, o vidus - būti želė konsistencijos (jokiu būdu neskystas ir bėgantis). Išimkite iš orkaitės ir padėkite ramiai atvėsti kepimo formoje iki kambario temperatūros. Įdaras turi būti šaltas, todėl uždenkite jį plevele ir įdėkite atvėsti į šaldytuvą. 

Tuo tarpu paruoškite trupinius:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite kepimo skarda silikoniniu kepimo kilimėliu arba kepimo popieriumi. 
Į  virtuvės kombaino indą įberkite miltus, cukrų, druską, kakavą, kakavos pupeles ir porą sekundžių malkite. Įmeskite sviestą ir malkite kol susiformuos dideli duonos trupiniai. Jei tešla gaunasi labai sausa, galima įpilti 1 šaukštą šalto vandens. Išberkite trupinius ant kepimo skardos ir tolygiai paskirstykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15-20 min. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti kepimo skardoje. 

Išimkite kepimo formą iš šaldytuvo ir ant viršaus įberkite šokoladinius trupinius. Paskirstykite juos tolygiai formuodami trupinių sluoksnį.

Paruoškite šokoladinį musą.
Šokoladą, sviestą  įdėkite į dubenėlį, įpilkite vandens ir viską išlydykite garu vonelėje. Masė turi būti blizganti ir vienalyte. Palikite atvėsti iki kambario temperatūros (gali būti šiek tiek šilta).
Baltymus suplakite su mikseriu iki standžiu putų. Įberkite cukrų (persijotą) ir plakite toliau kol cukrus ištirps.
Suplakite iki standumo grietinėlę. 
Su plakimo šluotele įmaišykite trynius į šokolado masę.  Įdėkite pusę suplaktų baltymu ir atsargiai įmaišykite su mentele. Įmaišykite suplaktą grietinėlę ir likusius baltymus. 
Įdėkite šokoladinį musą į kepimo indą ant trupinių sluoksnio ir tolygiai paskirstykite. Įdėkite į šaldytuvą nakčiai sustingti. 

Papuošimas:

Garų vonelėje išlydykite šokoladą. Išimkite varškės pyragą iš kepimo formos ir su mentele aptepkite jo šonus šokoladu. 
Pyrago viršų papuoškite šokolado drožlėmis.
Skanaus.



Įkvėpimas: Moje Wypieki ; Bon Appetit Magazine January 2015

2 comments:

  1. wow!!!saunuole!atrodo labai gundanciai!turbut labai skanus tortas,,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. aciu labai :) tai siuo metu vienas musu megstamiausiu tortu:)

      Delete