Wednesday, March 18, 2015

Varškės pyragas su nutella




Vakar, pasibaigus mažiaus muzikos pamokai mamyčių pokalbis pakrypo apie kompiuterius, išmaniuosius telefonus, televizorius ir vaikus. Pasirodo beveik 3 metu vaikai jau moka įjungti kompiuterį, įjungti  interneto naršyklę, parsisisiusti iš interneto žaidimus, juos instaliuoti...o taip pat puikiai naudojasi Skype'u. Neslėpsiu - man tai sukėlė šiokį tokį šoką. Pypliai, kurie dar painioja spalvas (o ir žino tik kelias) skaičiuoja iki penkių ir dar daug ko neištaria - MOKA naudotis kompiuteriu. Viena mama labai pergyvena, (ir aš ją suprantu) kad jos vaikas iš viso nekalba, bet jis gabus išmaniosiose technologijose. Gydytojai sako, kad tai "normalu" - tokia dabar karta auga. Jai tai nėra normalu (man irgi) ir ji, be abejo, visaip stengiasi pakeisti situaciją.
Klausiau mamyčių ir ... ir neturėjau ką pasakyti, nes mums tai ne tai, kad neaktualu, mums tai tiesiog iš fantastikos srities. Mano pypliui kompiuteris - tai "multikoaparatas" ir nekaip kitaip jis jo nedomina. Pasižiūri savo "multikus" ir bėga žaisti. Mes jam nieko nedraudžiam ir kompiuterio nuo jo neslepiam :-) Jam tiesiog neįdomu.... Mamos (o ypač senelės) išmanusis telefonas tai tik foto ir video (apie jį brangiausiąjį) albumas ir nieko daugiau. 
Jei tėtis arba mama užsisėdi prie kompiuterio, mažius tuoj prisistato su savo "einam į mano kambarį" :D Dabar beje - tai vertinsiu dar labiau, nei anksčiau. 
Šiandien jis dovanų gavo savo pirmuosius alpinistinius apraišus - kad jūs matytumėte kiek buvo laimės. Praeitą savaitę jis stebėjo kaip tėtis po medžius laipiojo (tuo pačiu kabino inkilus) o dabar jis turi savo apraišus. :-) "Mama, mama pažiūlėk, pažiūlėk į Adomą...." ir aš žiūrėjau ir žiūrėjau, net akys truputį sudrėko....

O šiandien vėl varškės pyragas. Gal čia jau lengva priklausomybės forma? Parduotuvėje negaliu praeiti ramiai pro varškę... vėliau namuose tiesiog turiu iškepti varškės pyragą. :-)



Varškės pyragas su nutella




Pagrindas:


  • 85 g sviesto
  • 225 g juodo šokolado (sukapoto)
  • 65 g miltų
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 150 g rudo cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 1/2 a.š. vanilės ekstrakto
  • 3/4 stiklinės lazdyno riešutų



Varškės sluoksnis:


  • 500 g švelnios varškės
  • 400 g nutellos
  • 125 ml grietinėlės ( 35-36 proc.)
  • 5 kiaušiniai
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 3 v.š. miltų
  • 1 v.š. bulvių krakmolo
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto

Kremas:

  • 400 ml grietinėlės
  • 100 g juodo šokolado (susmulkinto)


Papuošimui:

  • Rocher saldainiai 
  • šokoladiniai pabarstukai






Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Riešutus išberkite į kepimo skardą ir pakepinkite apie 10-15 min. Išimkite ir suberkite juos ant švaraus virtuvinio rankšluosčio, padarykite ryšulį ir laikydami jį delne gerai patrinkite pirštais. Taip  nuo riešutų nusiims odelė. Švarius riešutus ataušinkite ir stambiai sukapokite.

Puode išlydykite sviestą ir įberkite į jį šokoladą. Išmaišykite iki vientisos masės. Jei ne visas šokoladas ištirpo, grąžinkite puodą ant viryklės ir virkite ant mažos ugnies kol šokoladas ištirps. Nuimkite šokoladą nuo viryklės ir ataušinkite. 

Išklokite kepimo popieriumi 23 cm diametro kepimo formos dugną, o šonus gerai ištepkite sviestu. 

Kiaušinius, cukrų, druską ir vanilės ekstraktą suplakite virtuvės kombaine arba su  mikseriu iki purumo. Masė turi beveik padvigubėti ir šiek tiek sutirštėti.  Įmaišykite šokolado mišinį ir  persijokite miltus į tešlą. Labai atsargiai viską sumaišykite, kad tešla prarastų kuo mažiau oro. Įdėkite tešlą į kepimo indą ir išlyginkite viršų. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20  min. Medinis pagaliukas, įkištas į vidurį ir ištrauktas, gali būti drėgnas, su keletu gabaliuku tešlos. Šiek tiek atvėsinkite pagrindą. 
Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 130 C. (be ventiliatoriaus)



Varškės sluoksnis:

Varškę ir nutellą įdėkite į virtuvės kombaino indą ir sumalkite iki vientisos masės. Įdėkite visus likusius ingredientus ir malkite vidutiniu greičiu kol visi ingredientai susijungs ir masė taps vienalytė. Nemalkite ilgai ir neplakite mišinio, nes tešla pagaus daug oro ir vėliau kepant gali smarkiai pakilti, o vėliau, ištraukus iš orkaitės, sukristi. 
Įpilkite tešlą į kepimo indą ant pagrindo ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 1 val. 20 min. - 1 val. 30 min. kol kraštai "sustings", o vidus bus dar truputį judantis kaip želė. Išjunkite orkaitę, praverkite truputį dureles (taip, kad liktu nedidelis plyšys) ir palikite pyragą orkaitėje valandai. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite iki kambario temperatūros (kepimo formoje), uždenkite su maisto plėvele ir įdėkite kelioms valandos, o geriausia nakčiai į šaldytuvą. 

Išimkite pyragą iš šaldytuvo ir išimkite iš kepimo formos. 

Kremas:

Užvirkite 100 ml grietinėlės ir užpilkite ją ant šokolado. Palikite pastovėti 2 min. ir išmaišykite iki vientisos masės. Įmaišykite likusią grietinėlę (300 ml). Mišinys turi būti šaltas, jei jis šiltas, tai įdėkite jį į šaldytuvą kol atvės. Suplakite mišinį iki purios kreminės konsistencijos.

Aptepkite pyragą kremu ir papuoškite viršų Rocher saldainiais  ir šokoladiniais pabarstukais.


Skanaus




Įkvėpimas: Moje Wypeki  E. M. Prueitt and Ch. Rebertson "Tartine" 

2 comments:

  1. Ojojoi, nereikėjo man šito prieš miegą pastebėt.. lįsiu į šaldytuvą :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Is tiesu labai nuodemingas pyragas:D kazkur namuose maciau Rocher saldainius, einu ieskoti :)

      Delete