Friday, October 17, 2014

Su plikytais pyragėliais viskas skaniau

Kartais nereikia jokios progos imti ir papuošti paprastą paprasčiausią pyragą ir padaryti jį ypatingu. 
Kartais būna tokių dienų, kai tau atrodo, kad viskas tinka ir patinka ir norisi "kvarbatkų" (kaip vaikystėje). Šiuo atveju plikyti pyragaičiai su karamele yra mano "kvarbatkos". 
Sutinku, keistas derinys, bet skanus :) Buvo nuomonių, kad galėtų būti daugiau karamelės :) (kaip tame multike, kur geriau 8 tortai ir 1 žvakė). 
Kol kepiau, turėjau progą pasiklausyti paskaitos apie kalbėjimą ir klausimą :) dalinuosi. Nuoroda čia. 







Bananų ir kriaušių pyragas su šokoladiniu ganašu ir plikytais pyragaičiais



Pyragas

  • 100 g. ištirpinto sviesto
  • 3 bananai (apie 250 g.) 
  • 100 g. rudo cukraus
  • 2 vidutinio dydžio kriaušės, nuluptos ir supjaustytos kubeliais bei sumaišytos su šaukštu miltų
  • 150 g. miltų
  • 1 kiaušinis
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 2 v.š. klevų sirupo
  • 1/2 a.š. sodos
  • žiupsnis druskos
  • 50g. riešutų

Ganašui:

  • 100 g. juodo šokolado
  • 90 g. grietinėlės

Plikyti pyragaičiai:

  •  receptas čia, gaminau iš 1/3 normos
  • 250 g. grietinėlės
  • 1 v.š. cukraus pudros
  • 1 a.š. klevų sirupo
  • 3 v.š. cukraus karamelei 




Pyragas:

Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. (su konvekcija). Išklokite kepimo popieriumi  stačiakampę pyragų kepimo formą (talpa ne mažiau 1 l. ). 

Dubenyje sutrinkite bananus ir sumaišykite su sviestu bei cukrumi iki vientisos mases. Įmaišykite klevų sirupą, vanilės ekstraktą ir kriaušės bei lengvai suplaktą kiaušinį. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir riešutais, tada atsargiai mentele įmaišykite juos į tešlą. 

Įdėkite tešlą į kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 45 min. Išimkite iš orkaitės ir palikite dar 10 min. kepimo formoje, tada išimkite ir atvėsinkite ant grotelių.


Ganašas:

Šokoladą smulkiai sukapokite. Užvirinkite grietinėlę ir išpilkite  ją ant šokolado. Palikite keletą minučių ramiai pastovėti, kad šokoladas ištirptų. Tada su išmaišykite su plakimo šluotelė iki gražios vientisos masės. Palikite atvėsti. 

Kai ganašas atvės ir truputi sutirštės papuoškite juo pyragą. 

Plikytų pyragėlių gaminimo eiga aprašyta čia. Išplakite grietinėlę su cukraus pudra ir klevų sirupu. Pripildykite pyragaičius plakta grietinėlė. 

Papuoškite pyragą plikytais pyragaičiais. 

Nedideliame puode arba keptuvėje pakaitinkite cukrų, kol jis ištirps ir taps gintaro spalvos. Šaukštu paimkite ir papuoškite plikytus pyragaičius ant pyrago.

Skanaus. 




Įkvėpimas: Delicious Magazine  October 2014

2 comments: