Tuesday, September 20, 2016

Saldu - Nesaldu



Vasara baigėsi ir po truputį, nepastebimai reikia supakuoti ir išnešti vasaros aprėdus bei pakeisti juos šiltesniais. Aš esu iš tų, lėtai skubančių, todėl, nors jau rugsėjis į pabaigą, mano spintoje vis dar nemažai vietos užima vasariniai rūbai. Šiandien su drauge susitikome per pietus kavos ir aš su nuostaba žiūrėjau aplink - "heh... striukės, batai, šalikai" Ach, taip, juk jau ruduo...Galbūt todėl, kad ką tik grįžome iš Nidos, kur vis dar vasara,  +20, saulė ir šiltas vanduo, o galbūt todėl, kad šilumos niekad nebus per daug, bet tik šiandien suvokiau, kad jau laikas pradėti rudenį. 
Visą vasarą mano bloge karaliavo desertai, tortai, tortukai, saldumynai. O kodėl gi ne? Juk atostogos :-) ir patikėkit, dar turiu ne vieną receptuką padėjusi į juodraštį, bet dabar , manau, jau reikia pereiti prie kažko na, ... nesaldaus. 
Ne, mes nemitome visą vasarą vien desertais :-) Tiesiog naudojausi savo blogu ir per daug nesukau sau galvos dėl naujų receptų. Populiariausi receptai buvo makaronų patiekalai (nes mano vyrai juos dievina), vištiena, jūros gėrybės, risotto. 
Kartais užsuku į  Skonių Blogą, pasižvalgyti, kas ką gamina. Ankščiau pati dalinausi ten savo receptais, bet kaip dažnai būna... vieną kartą neturi laiko, kitą karta patingi ir galop užleidau šį reikalą. Būtent ten pamačiau šitų apetitingų paplotėlių receptą. Tiesa pasakius jei ne mangoldai (kur jau, kaip minėjau, yra mano šių metų atradimas) gal ir nebūčiau atkreipusi į juos dėmesio. BET, bet jie ten buvo ir VALIO. Užsukau pas Dailona į blogą ir man ten patiko. Patiko ir jos rašymo stilius ir  pats receptas. Ji rekomenduoja daryti iš karto dvigubą normą. Aš taip ir padariau. Bet jums patariu gerai pagalvoti prieš taip darant. Nes mes visus, ką galėjom, pavaišinę vistiek sunkiai įveikėme juos visus. Jie labai skanūs, bet ir labai sotūs. Buvau tokia alkana, kad maniau iš karto suvalgysiu 2 ar 3 :-) ...įveikiau tik vieną. Gal tai nuo salotų kiekio priklauso :-) (valgiau su gaiviomis agurkų salotomis). 
 Beje jie man labai priminė Megruli kchachapuri, kuriuos jau labai senai noriu pagaminti. Dabar jau privalėsiu ir juos pasigaminti. 







Paplotėliai su mangoldais



Tešla:


  • 250 ml kefyro
  • 50 ml pieno
  • 2 a.š. sausų mielių arba 15-20 g šviežių mielių
  • 1 kiaušinis
  • 2 v.š. grietinės 
  • 1 a.š. druskos
  • 1 a.š. cukraus
  • 500 g miltų

Įdaras:

  • 250 g mangoldų
  • 250 g sūrio mišinio (mozzarella, ricotta, feta, kietas fermentinis sūris)
  • prieskoniai: druska, 5 pipirų mišinis, paprika, džiovinti česnakai ir svogūnai

Dar reikės sviesto, aptepti iškeptus paplotėlius.

Pieną (šiltą - 37-40 C), cukrų ir mieles suplakite greitkratyje arba kitame indelyje iki vientisos masės.
Visus tešlos ingredientus sudėkite į virtuvės kombaino indą ir minkykite 5 min., kol tešla taps elastinga. Suformuokite iš jos kamuolį ir įdėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite dangčiu (nesandariai) ir palikite maždaug valandai pakilti (tešla turėtu pakilti maždaug dvigubai). 

Tuo tarpu pasirūpinkite įdaru. 

Užvirkite didelį puodą vandens. Mangoldų lapus gerai nuplaukite. Įdėkite lapus į vandenį ir virkite kelias minutes, kol jie "nuvys". Išimkite į įdėkite į dubenį su šaltu vandeniu. Nukoškite ir gerai atspauskite (atspauskite kuo daugiau skysčio). Smulkiai supjaustykite mangoldus ir sumaišykite su sūrio mišiniu ir prieskoniais. Iš gautos masės suformuokite vidutinio dydžio rutuliukus (šiek tiek didesnius už graikišką riešutą). Įdėkite juos į šaldytuvą kol paruošite tešlą. 

Kai tešla pakils, ją lengvai, keletą kartų apminkykite ir padalinkite į 5 lygias dalys. Iš kiekvienos suformuokite rutulį ir tada jį priplokite, kad gautūsi toks lyg storas apvalus blynas. Į vidurį padėkite įdaro rutuliuką ir tada apgaubkite/apjuoskite jį tešla. Viršuje tešlą sujunkite. Gausis toks didelis tešlos kamuolys su įdaru viduje. Tada lengvai delnu jį suplokite, kad vėl gautūsi storas apskritas blynas ir su kočėlu jį šiek tiek iškočiokite, tiesiog paploninkite jį. Pakartokite su likusia tešla ir įdaru. 
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi arba silikoniniu kilimėliu. Padėkite po 2-3 paplotėlius ant skardos. Kiekvieno viduryje padarykite po mažą skylute garams išleisti. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min., kol paplotėliai taps tamsiai auksines spalvos.  Išimkite juos iš orkaitės ir patepkite sviestu (šiek tiek, nedaug), padėkite viena ant kito ir uždenkite rankšluosčiu arba su apverstu dubeniu, kad jie liktų šilti, kol jus iškepsite likusius. Mes valgėme su daržovių salotomis. Dar labai skanu su sultiniu. Skanaus.

P.s. jie labai skanūs bet ir sotūs, todėl prieš kepant dvigubą normą gerai pagalvokite. 




No comments:

Post a Comment