Wednesday, April 13, 2016

Migdolų ir braškių tartas pagal Ch. Michalak


Labai norėčiau dabar išeiti į lauką ir priskinti darže braškių, tokių kvepiančių, gražių... šiek tiek smėlėtų. Žinau, kad nereikia skubinti laiko, nes tuoj taip ir bus, bet oras atsiprašant toks keliantis depresiją, kad tiesiog norisi užsimerkti ir ilgėliau pabūti TEN... darže tarp kvepiančių braškių....
Tiesa, nežinau kaip šiemet pas mus bus su braškėmis darže, nes gan daug iššalo...oras žiemas buvo negailestingas joms... Įtariu, kad čia bus kalti tie šalčiai, kur buvo iki -20 C be sniego. 
Tuo tarpu Kalvarijų turguje suradau gan skanias braškes iš Graikijos (kvapu ir išvaizda beveik nieko nenusileidžiančias toms, iš savo daržo... tiesa tai buvo tik kartą :-) nes kai po savaitės nuvažiavau nupirkti jų, skonis jau buvo ne tas). 
Nusprendžiau išbandyti dar vieną Ch. Michalak kūrinį - braškių tartą su migdolais. Padas yra kepamas su marcipanu, bet pas mus parduotuvėje nesuradau jo su nurodytu recepte migdolų procentu, tad teko gamintis pačiai. Galbūt galima naudoti ir tą iš parduotuvės, tik dėti tiesiog mažiau kiaušinių, bet aš nebandžiau, todėl už rezultatą neatsakau. Tiesa, visai nesenai suradau gardugardu.lt parduotuvėje marcipana su 52 proc. migdolu, jis tikriausiai būtų arčiausiai "tiesos" šiuo atveju. 
Tarto skonis labai ryškus. O gal reikėtų sakyti intensyvus? Nors ne, jis yra būtent ryškus. Speculaas sausainiai (ypač naminiai) suteikia jam aštrumo. Migdolų ir citrinų derinys yra labai įdomus, o jei dar pridėti braškes... mmm - tikras pavasaris lėkštėje. 
O dar noriu pasidžiaugti, kad Vilniuje atsidaro Baker street studija. Tiesa, tyliai pasidžiaugti, nes kol kas dar ne vienuose kursuose ar renginiuose kuriuos Baker Street būtų organizavę aš nebuvau. Bet žadu tą padaryti, nes jie į Vilniuje atveža labai gerus šefus, tokius kaip J. Martin ar H. Ovando. Labai smagu, kad pas mus atsiranda galimybės pasimokyti, sužinoti kažką naujo ir tobulėti. 








Migdolų ir braškių tartas pagal Ch. Michalak





Padas:

  • 450 g marcipano 65 proc. (kadangi pas mus marcipano 65 proc aš neradau tai dariau pati - 260 g sumaltų migdolų arba migdolų miltų, 140 g cukraus pudros ir 2 baltymai)
  • 3 kiaušiniai
  • 250 g sviesto
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 1 citrina, nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis
  • šlakelis apelsinų žiedų vandens
  • 180 g specolaas  sausainių


Braškės:

  • 300 g šviežių arba šaldytų braškių
  • 30 g rudo cukraus
  • 3,5 g pektino NH
  • 1 a.š. gliukozės
  • raudoni maistiniai dažai (pasirinktinai)
  • šviežios braškės
  • žiupsnis aitrių maltų pipirų
  • citrininių vaisių želė
  • šviežios mėtos
  • vienos citrinos nutarkuota žievelė (su smulkia tarka, be baltos dalies)










Iš vakaro paruoškite braškių padažą (coulis). Mums neprireiks viso padažo kiekio. 
Braškes sutrinkite ir įdėkite į puodą. Šiek tiek pakaitinkite (iki 50 C). Sumaišykite cukrų su pektinu ir įmaišykite į braškių piure. Užvirkite ir įmaišykite gliukozę ir, jei naudojate, dažus.  Pavirkite minutę ir nuimkite nuo ugnies. Įpilkite į kitą indą ir uždenkite maistine plėvele "kūnas prie kūno". Palikite atvėsti ir įdėkite į šaldytuvą sustingti. 



Padas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Paruoškite 20 cm diametro apvalią kepimo formą arba kepimo žiedą. 
Sausainius susmulkinkite ir įberkite į kepimo formą. Tolygiai juos paskirstykite ir šiek tiek suspauskite.
Į virtuvės kombaino indą arba į blenderį sudėkite marcipaną, druską ir išlydytą sviestą, sumalkite. Įberkite kepimo miltelius ir įdėkite vieną kiaušinį, sumalkite. Įdėkite dar vieną kiaušinį ir citrinos žievelę (nutarkuotą su smulkia tarka, be baltos dalies) ir malkite iki vientisos konsistencijos. 
Įpilkite tešlą į kepimo indą ant sausainių. Tešlos sluoksnis neturėtų siekti aukščiau negu pusės kepimo formos aukščio. Patogumo dėlei tešlą į kepimo indą įpilti  galima naudojant konditerinį maišelį. 
Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15-45 min. arba kol medinis pagaliukas, įkištas į vidurį ir ištrauktas, liks sausas. Originaliame recepte nurodytas laikas - 15 min., bet man jis kepė ilgiau - apie 30 min. Tuo tarpu sumaišykite citrinos sultis ir apelsinų žiedų vandenį.
Išimkite padą iš orkaitės ir su šepetėliu gerai jį suvilgykite citrinų sultimis. Jei padas yra labai iškilęs per centrą, galima jį prispausti su torto padėkliuku arba lėkštute, kad taptų lygus. Išimkite padą iš formos ir atvėsinkite. 

Supjaustykite braškes gražiai į keturias daleles. Įdėkite į dubenį ir sumaišykite su žiupsniu pipirų ir keletu v.š. braškių padažo. 

Atsargiai perkelkite padą ant torto padėkliuko ir šonus apibarstykite cukraus pudra. Ant viršaus gražiai padėkite braškės. Papuoškite kubeliais supjaustytą žele, mėtų lapeliais ir citrinų žievele. Skanaus







Įkvėpimas: Video, france2.fr,  Un siphon fon fon, 

Thursday, April 7, 2016

Brokolių ir gorgonzolos sūrio kišas








Brokolių ir gorgonzolos sūrio kišas (tartas)


Tešla:

  • 125 g miltų
  • 75 g rupių kvietinių miltų
  • 100 g sviesto
  • 1/2 a.š. druskos
  • 2 v.š. vandens
Įdaras:

  • 200 g šaldytų brokolių
  • 100 ml pieno
  • 150 ml grietinėlės
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 100 g gorgonzolos sūrio
  • 150 g sukapotų riešutų
  • druska ir pipirai


Tešla:



 Sumaišykite miltus su druska ir persijokite. Supjaustykite sviestą kubeliais ir įtrinkite su pirštais juos į miltus kol tešla taps trupinių konsistencijos. Tada įpilkite vandenį, sumaišykite ir lengvai "apminkykite" tešlą ant kepimo kilimėlio tam, kad tešla susijungtų. Čia  (žiūrėkite nuo 1:10 min.) yra geras filmukas apie tai. 
Suvyniokite tešlą į maisto plėvelę ir įdėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.

Ištepkite sviestu apvalią 23 cm diametro kepimo formą su nuimamu dugnu, o dugną išklokite kepimo popieriumi. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C (su ventiliatoriumi).
Iškočiokite  tešlą ir išklokite ja kepimo formą. Čia yra filmukas kaip tai padaryti. Įdėkite kepimo formą su tešla 30 min. į šaldytuvą arba 15 min. - į šaldiklį.
Išklokite tešlą kepimo popieriumi (arba aliuminio folija) ir priberkite beveik pilną formą žaliu žirnių/ryžių/pupelių  arba, jei turite, keramikinių kepimo žirnių (t.y. taip vadinamas "aklas" kepimas, čia yra filmukas apie tai). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 30 min. Išimkite popierių, žirnius ir grąžinkite į orkaitę dar 5 min. arba kol tešla taps auksinės spalvos. 

Įdaras:

Kol tešla kepa, užvirkite puodą vandens, pasūdykite ir įberkite šaldytus brokolius. Virkite 5 min., tada nukoškite (arba, jei namuose turite tuperware serwofiksa, įdėkite šaldytus brokolius į servofiksą ir užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite 5-10 min. ir nukoškite).
Greitkratyje suplakite pieną, grietinėlę, kiaušinius, druską ir pipirus. 


Ant tešlos išdėliokite brokolius, gorgonzolos sūrio gabaliukus ir užpilkite skysčių ir pabarstykite riešutais.  Pašaukite į orkaitę ir kepkite 180 C - 30 min. Išimkite iš orkaitės ir palikite pastovėti 10 min., tada pateikite. Skanaus. 







Įkvėpimas: The happy foodie

Wednesday, April 6, 2016

Prancūziški sausainiai Sable Azur pagal P. Herme


Turiu stebuklingą P. Herme receptų knygą. Kuom? Kai tik ją atverčiu tai ir dingstu... Šį kartą aptikau šiuos nuostabius šokoladinius sausainius.
Knygoje perskaičiau, kad tai - prancūziško stiliaus sausainiai. Jie šiek tiek "nedakepti" todėl jų viduriukas minkštas, o kraštai traškūs. Jie labai šokoladiniai, bet ne per saldūs. O citrusinių vaisių prieskonis tiesiog tobulai jiems tinka. 







Prancūziški sausainiai Sable Azur pagal P. Herme


  • 4 a.š. laimo žievelės (nutarkuotos su smulkia tarka be baltos dalies)
  • 150 g juodo šokolado 64 proc. (Manjari Varlhona), smulkiai sukapoto
  • 175 g miltų
  • 30 g kakavos
  • 1 a.š. sodos
  • 150 g labai minkšto sviesto
  • 50 g smulkaus balto cukraus
  • 120 g rudo cukraus
  • žiupsnis druskos

Pastaba: galima naudoti bet tokį citrusinį vaisių sausainiu pagardinimui, aš vietoj laimo žievelės naudojau apelsinų žievelę.



Miltus sumaišykite su soda, kakava ir persijokite. 
Sviestą sumaišykite su cukrumi ir druska ei įmaišykite sausus ingredientus. Įmaišykite šokoladą ir žievelę. 
Padalinkite tešlą į 3 dalis  ir  iš kiekvienos dalies suformuokite ritinį, kiekvieną 2,5 cm storio (diametro). Aš padėjau tešlą ant maisto plėvelės, praplatinau, suvyniojau į maisto plėvelę ir tada iškočiojau gražų reikiamo diametro ritinį. Įdėkite tešlą 1 val. į šaldytuvą.

Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Išklokite 2 kepimo skardas kepimo popieriumi. 

Išimkite tešlą iš šaldytuvo, išvyniokite iš maisto plėvelės. Supjaustykite tešlą 1,5 cm storio griežinėliais ir sudėkite juos į kepimo skardą 2-3 cm atstumu. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 8 min. (6-8 min.). Sausainiai gali pasirodyti "minkšti", bet kai atauš jie sukietės. Išimkite sausainius iš orkaitės ir perkelkite ataušti ant grotelių. Skanaus. 





Įkvėpimas: Pierre Herme "Pastries" 

O, Sugamour... + nerealių bananų sausainių receptas


Visai nesenai lankiausi Sugamour desertų butike (bent jau jie taip save įvardina). Norėjau parašyti atsiliepimą, bet vis pritrūkdavo laiko ir, be to, galvojau gal priderinti prie kokio nors įrašo. Bet galų gale supratau, kad prie jokio įrašo atsiliepimo nepriderinsi :-) reikia tiesiog jį parašyti. Iš karto perspėju, kad tai tiesiog subjektyvi mano nuomone :-) 
Iš tiesų laukiau progos ten apsilankyti, nes pagal reklama, kalbas, gandus ir t.t. mano lūkesčiai šitai vietai buvo gan dideli ir mane pačią intrigavo. Desertų butikas... man tai skamba smth like Laduree (tai buvo pirma asociacija) nežinau kodėl... 
Ir štai ištaikiau progą ir su drauge nuėjome ten papietauti. Vieta iš tiesų puiki butikui (jau vien mėlyna parkavimo zona šiek tiek įpareigoja, žinau kad tai gali nuskambėti juokingai, bet daiktas turi būti vertas to, kad aš TIEK mokėčiau vien už parkavimą). Interjeras man patiko, gal tik vitrina su desertais galėtų būti šiek tiek patrauklesne (ji graži be abejo bet gal šiek tiek meno man truko, visai šiek tiek...kaip butikui). 
Atsisėdome 2 aukšte, užsisakėme pavalgyti (aš valgiau brokolių kišą, o draugė varškėčius). Be abejo norėjome (aš labiausiai) desertų ir čia BAC - jie neturi desertų MENIU. KĄ?  taip, neturi, tenka leistis į apačią, išsirinkti iš vitrinos, pasakyti kitai padavėjai savo pasirinkimą ir staliuko nr. IR laukti...  desertai atkeliauja prieš maistą. Gal nieko čia tokio :-) aš jų vistiek norėjau labiausiai :-) Ragavome 3 rušių macarons - pistacijų, juodųjų serbentų ir citrinų su šokolado įdaru bei dar pyragaitį su bergamotu. Ir čia atėjo tiesos akimirka... tatatadam (kaip būna filmuose) aš nieko nepajutau, NIEKO... ne šiaip sau nieko, o taip, kaip parašiau - nieko iš didžiosios raidės. Iš tu trijų macaronsų skoniu šiek tiek skyrėsi gal tik pistacijų. Juodųjų serbentų (kur šiaip turėtų būti kaip ir su rūgštele, nes juodieji serbentai šiaip tai turi labai išraiškingą skonį)  išsidavė tik savo spalva. Visi buvo vieno skonio - tiesiog saldūs ir tiek (labai saldūs). To pyragaičio su bergamotu šiek tiek bijojau ragauti :-) bijojau kad bus tas pats... bet jis buvo skanus :-) ne WOW, bet tikrai skanus :-) Turiu pagirti kavą. Ji buvo tikrai gardi, gal kiek ilgokai teko jos laukti, bet ji nenuvylė :-) Pagrindinio maisto teko laukti tikrai ilgiau nei tikėjausi... tiesiog per pietų pertrauka pavalgyti (ne desertų) ten neužsuksi, nes nespėsi... Mano kišas buvo tikrai labai skanus, suvalgiau su malonumu. Mano draugės varškėčiai atrodė tobuli (man) ir skonis jų buvo labai gardus, TIK, na taip tik... jie buvo labai, labai saldūs. Aš mėgstu, žinokite, saldžiai, bet dėl Dievo meilės, ne tiek...Jei dėti mažiau cukraus jie manau būtų geriausi mieste. Draugė sakė, kad praeitą kartą valgė blynus ir jie buvo super riebūs ir saldūs - vėliau visa diena bandė po jų "atsigauti". Bet aš jų neragavau, todėl čia tik šiaip paminiu, kad jei eisite ten su vaikais, turėkite omeny. 
Žodžiu, mano jausmai Sugamour - dviprasmiški. Man čia tikrai ne butikas. Sakau man, nes gal čia tik man macarons'ai turi skirtis vienas nuo kito ne tik spalva bet ir skoniu :-) ir tai turint omeny, kad jie giriasi naudojantys Varlhona šokoladą, kuris yra pats iš savęs super skanus ir šiaip tai labai išraiškingo skonio. Aš dar tikrai apsilankysiu ten, kad paragauti kitų desertų, bet iš to ką valgiau, man tai tiesiog nebloga desertinė su skania kava. Manau, kad Ekaterina gali daug geriau, gal čia tik pradžia tokia? Nors šiaip pradžios tūri būti tobulos ar beveik tobulos. 
Skaičiau, kad daug kas skundžiasi jų aptarnavimo kokybe. Na man tai ne buvo prioritetas :-) ėjau ragauti :-) bet tikrai praleidau ten daugiau laiko nei norėjau, nes ilgokai teko laukti maisto ir man nepatiko tas lakstymas per aukštus užsisakyti deserto. 

Na ir pabaigai apie receptą kuris yra žemiau. Tai žemės riešutų sviesto ir bananų sausainiai. Bananų sausainiai dažniausiai būna minkšti, o šitie - ne ir todėl man jie labai patinka. Ir dar todėl, kad jie su žiemės riešutų sviestu, kurį aš labi mėgstu. 




Žemės riešutų sviesto ir bananų sausainiai



  • 2 stiklinės miltų
  • 1/2 a.š. kukurūzų krakmolo
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1/4 a.š. sodos
  • 1/4 a.š. malto cinamono
  • 115 g minkšto sviesto
  • 1/2 stiklinės žemės riešutų sviesto
  • 1/2 stiklinės rudo cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1 bananas, sugrūstas su bulvių grūstuve
  • 1 vanilės ankštis

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite porą kepimo skardų kepimo popieriumi. 

Dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą, druską, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir mišinį persijokite. 

(Rudą cukrų aš šiek tiek sumalu, kad jis būtų smulkesnis ir lengviau susimaišytų su sviestu, bet to daryti nėra būtina).

Virtuvės kombaine suplakite sviestą su cukrumi iki purumo (nereikia plakti iki kreminis konsistencijos, tiesiog iki purumo). Plakant toliau įdėkite žemės riešutų sviestą, kiaušinį, bananą ir vanilę (išimkite vanilę iš ankšties). Gerai suplakite ir, jei reikia, po kiekvieno įdėto ingrediento su mentele nustumkite viską nuo sienelių žemyn. Įmaišykite miltų mišinį. Maišykite tik tol kol ingredientai susijungs. 

Suformuokite iš tešlos graikiško riešuto dydžio kamuoliukus ir sudėkite  juos ant kepimo skardos. Su šakute prispauskite juos, taip  juos suplodami. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 10 min. Išimkite iš orkaitės ir palikite 10 min atvėsti ant kepimo skardos. Tada perkelkite ant grotelių ir ataušinkite. Skanaus. 




Įkvėpimas: Gimme some oven


Monday, April 4, 2016

Pavlova


Aš niekada nekepiau Pavlovos pyrago. Vis norėjau, bet matyt nepakankamai stipriai, kad iškepti. Pavlova tai minkštas, lengvas kaip debesėlis, vidus ploname traškame apvalkale, kurį dažniausiai papildo plaktos grietinėlės kremas ir uogos / uogienė / kurdas... 
Ir tada pamačiau Ch. Michalak aviečių ir laimo Pavlovą. Receptas atrodė pakankamai nesudėtingas (jei neskaičiuoti to, kad reikėjo susirasti Lietuvoje Ličių likerį ir pačius ličius). Suplakti morengą, iškepti ir papuošti konfit, kremu bei uogomis.  Na taip... bet nesudėtingas projektas virto staiga grand projektu, kuris pareikalavo daug laiko, energijos, užsispyrimo ir noro...
Turbūt jokiam kitam kepiniui nesu tiek skyrusi jėgų ir dėmesio, kiek šitam Pavlovos pyragui. Dvi savaites kepiau jį n kartų ir n kartų viskas baigėsi liūdnai. Prasidėjo tobulo Pavlovos pyrago gaudynės. Aš norėjau kad jis būtų kuo panašesnis į tą iš knygos. 
Iš pradžių viską padariau tiksliai pagal receptą (net kepiau tokioje pačioje kepimo formoje kaip reikia) - morengas orkaitėje smarkiai iškilo virš kraštų ir vėliau sukrito, sunkiai išsiėmė iš kepimo formos ir atrodė negražiai. Pamaniau, netinkamai suplakiau morengą ir bandžiau dar pora kartu, rezultatas tas pats. Tada pakeičiau kepimo temperatūrą. Šiek tiek pagelbėjo bet vistiek, rezultatas buvo ne tas... 
Praleidau n valandų internete, skaitant apie Pavlovos pyragą, žiūrint video, įskaitant ir pačio Ch. Michalak video su Pavlovos receptais. Ir kas keisčiausia, pas jį patį kepant morengas visur pakildavo orkaitėje ir gan smarkiai... bet žvelgiant į būtent šito recepto foto, atrodo kad jis tik vos, vos turi išaugti. Tai varė mane į neviltį. Iškeptų morengų kiekis mane irgi varė į neviltį... Todėl galų gale nusprendžiau  - Velniop tai. Svarbiausia skonis. Todėl padariau viską pagal save ir likau labai patenkinta rezultatu. Labai nustebino (man tai buvo tiesiog atradimu atradimas) ličių likeris. Jis suteikia tiesiog nenusakomą, superinį skonį sūrio kremui. Niekad nebūčiau pagalvojus. 
Taigi, apibendrinant: kepiau be formos (tiesiog nupešiau ant kepimo popieriaus reikiamo dydžio trafaretą), kepiau mažesneje temperatūroje (vietoj 150 C  naudojau 100 C) ir ilgiau (vietoj 25 min.  kepiau 1 val.), palikau atvėsti orkaitėje. Morengą naudojau ne prancūzišką, o šveicarišką (nes man taip patogiau). Bet vėliau kepiau ir prancūzišką - irgi puikiai gavosi, tik naudojau aukštesnę kepimo formą. 
Visos mano pastangos ir kančios atsipirko po pirmo kąsnio. Tai be galo lengvas ir skanus desertas. Tiesiog dangus gomuriui. 








Aviečių ir laimo Pavlova pagal Ch. Michalak





Morengas:


  • 4 baltymai (110 g)
  • 100 g cukraus (smulkaus pageidautina)
  • 100 g cukraus pudros
  • 1 laimo nutarkuota (be baltos dalies) žievelė ir sultys
  • žiupsnis druskos


Sūrio kremas:

  • 70 g sūrio philadephia
  • 170 g grietinėlės ( 36 proc.)
  • 20 g Ličių likerio (aš naudojau Monin firmos)
Pastaba:  aš dėjau dar 1 v.š. cukaus pudros




Aviečių konfit:

  • 200 g aviečių
  • 30 g rudo cukraus
  • 2 g pektino NH
Pastaba: aš dar dėjau + 1 a.š. gliukozės




Papuošimas:

  • 500 g šviežių aviečių
  • cukraus pudra
  • 2 laimų natarkuota žievelė (be baltos dalies)
Pastaba: originaliame recepte buvo dar +150 g ličių, aš jų neradau, tai nenaudojau







Morengas:

Originalas:

Prancūziška morenga: Baltymus su druska suplakti iki lengvų putų ir tada plakant toliau berti po truputį smulkų cukrų. Plakti iki kol masė taps blizgi ir standi (arba, kitaip tariant, iki "pauksčio snapo" konsistencijos - kai pakeli ir apverti šluotelę - morengas atrodo kaip "paukščio snapas").  Švelniai su mentele įmaišykite persijotą cukraus pudrą ir laimo sultis ir žievelę. 
Įkaitinkite orkaitę iki 150 C. Patepkite sviestu ir pabarstykite cukrumi stačiakampę tartų kepimo formą 12*35*2 cm.  Įdėkite morengą į formą ir tolygiai  paskirstykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 25 min. Išimkite ir ataušinkite kepimo formoje. Išimkite iš formos.

O dabar taip kaip dariau aš:

Įkaitinkite orkaitę iki 90-100 C. Ant kepimo popieriaus lapo nupieškite 12*35 cm stačiakampį ir padėkite lapą ant kepimo skardos.
Į karščiui atsparų indą įdėkite  cukrų (cukraus pudrą palikite) bei baltymus ir sumaišykite. Kaitinkite nuolat maišant garų vonelėje kol baltymai pasieks 48 C ir cukrus visiškai ištirps. Įpilkite baltymus į virtuvės kombaino indą ir plakite vis didinant greiti vos ne iki maksimalaus, keletą minučių (apie 5 min. tai tikrai) kol masė taps blizgi ir tvirta (laikys formą). Švelniai su mentele įmaišykite persijotą cukraus pudrą, laimo sultis ir žievelę.  Įdėkite  morengą į konditerinį maišiuką ir išspauskite į nupieštą stačiakampį, taip kad išeitų gražus 12*35 cm stačiakampis, maždaug 2 cm aukščio. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie valandą (gal 1 val. 15 min.). Išjunkite orkaitę, praverkite šiek tiek dureles ir leiskite morengui ataušti orkaitėje. Perkelkite morengą ant padėkliuko.




Aviečių konfit


Cukrų sumaišykite su pektinu NH. Avietes įdėkite į puodą ir šiek tiek pakaitinkite (maždaug iki 50 C). Įmaišykite cukrų su pektinu ir dar pakaitinkite, tada įmaišykite, jei naudojate, gliukozę. Užvirkite ir pavirkite minutę. Išjunkite ir sublenderiuokite. Uždenkite su maisto plėvele "kūnas prie kūno" ir palikite atvėsti, tada įdėkite į šaldytuvą sustingti. 


Sūrio kremas

Sudėkite visus ingredientus į virtuvės kombaino indą ir suplakite iki kreminės konsistencijos.



Surinkimas

Padėkite pavlovą ant torto padėkliuko. Aviečių konfit įdėkite į konditerinį maišiuką ir išspauskite ant morengo formuodami stačiakampį, paliekant po kelis centrimentrus nuo krašto. Sūrio kremą įdėkite irgi į konditerinį maišiuką ir padenkite juo aviečių konfit. Viršų papuoškite avietėmis, pabarstykite laimo žievelė ir cukraus pudrą. Pateikite geriausia ta pačia dieną. Vėlu vėliausia kitą, nes pavlova greita suminkštės. Skanaus








BONUS RECEPTAS - Pavlova su citrinų kurdu ir Ličių sūrio kremų





Morengas:


  • 4 baltymai (110 g)
  • 150 g cukraus (pageidautina smulkaus)
  • 50 g cukraus pudros
  • 1 laimo nutarkuota (be baltos dalies) žievelė 
  • 1/2 laimo sultys
  • žiupsnis druskos


Citrinų kurdas:

  • 4 citrinos
  • 200 g sviesto
  • 175 g cukraus
  • 120 g trynių (apie 8 trynius)
  • 13 želatinos (aš kita kartą nenaudočiau jos visai, nes super tirštas kurdas gavosi arba maksimum 5 g )
  • 5 g citrinų rugšties
  • žiupsnis druskos


Ličių sūrio kremas:

  • 70 g sūrio philadephia
  • 170 g grietinėlės ( 36 proc.)
  • 20 g Ličių likerio (aš naudojau Monin firmos)

Papuošimui:



Citrinų kurdas:


Citrinų žievelę nutarkuokite su smulkia tarka (be baltos dalies) ir išspauskite  sultis. 
Cukrų suplakite su tryniais. Sviestą užvirkite su citrinų sultimis. Nuolat maišant supilkite sviestą ant tryniu. Grąžinkite į puodą ir kaitinkite. Įmaišykite citrinų žievelę, citrinų rūgštį ir druską. Užverkite ir nuimkite nuo ugnies. Įmaišykite išbrinkintą želatiną ir sublenderiuokite su rankiniu blenderiu. Įpilkite į indą ir uždenkite maisto plėvele "kūnas prie kūno". Atvėsinkite ir įdėkite į šaldytuvą sustingti. 

Citrinų kurdas su Thermomiksu:
Citrinų žievelę ir cukrų įdėkite į thermomikso indą ir sumalkite 20 sek 10 gr.
Įdėkite visus likusius (apart želatinos) ingredientus į thermomikso indą ir maišykite 10 sek. 6 gr. Su mentele viską nustumkite nuo sienelių į apačią ir virkite 5 min 80 C 4 gr. Jei kurdas nepakankamai sutirštėjo, virkite dar kelias minutes. Įdėkite išbrinkintą želatiną ir maišykite  1 min. 3 gr. Tada plakite 10 sek. 6 gr. Įpilkite į indą ir uždenkite maisto plėvele "kūnas prie kūno". Atvėsinkite ir įdėkite į šaldytuvą sustingti. 



Ličių sūrio kremas

Sudėkite visus ingredientus į virtuvės kombaino indą ir suplakite iki kreminės konsistencijos.





Prancūziška morengas: 


Baltymus su druska suplakite iki lengvų putų ir tada plakant toliau berkite po truputį smulkų cukrų. Plakite iki kol masė taps blizgi ir standi (arba, kitaip tariant, iki "pauksčio snapo" konsistencijos - kai pakeli ir apverti šluotelę morerengas atrodo kaip "paukščio snapas").  Švelniai su mentele įmaišykite persijotą cukraus pudrą ir laimo sultis bei žievelę. 
Įkaitinkite orkaitę iki 100C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir pastatykite ant jo ovalo formos kepimo žiedą - 12*35 cm diametro ir 6 cm aukščio. Morengą sudėkite į konditerinį maišiuką ir išsauskite jį į žiedą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 1 -1,20 val.. Išjunkite orkaitę, praverkite šiek tiek dureles ir leiskite morengui ataušti orkaitėje. Perkelkite morengą ant padėkliuko.

Surinkimas:

Morengo viršų patepkite citrinų kurdu ir papuoškite ličių sūrio kremu. Viršų pabarstykite sutrupintais morengais. Skanaus





Įkvėpimas: Knyga "Best of Chistophe Michalak" ; Вкусное искусство от нины niksya; Chef Steps

Sausainiai "Speculaas"

Speculaas sausainiai, tai labiau žiemos nei pavasario kepinys. Juos tradiciškai kepa šv. Mikolojaus dienai Belgijoje ir Olandijoje (gruodžio pradžioje) arba Kalėdoms Vokietijoje. Tai traškūs ir labai kvapnūs sausainiai. Dabar man jų prireikė vienam Ch. Michalak  tartui, tai teko iškepti :-) Iš pradžių maniau, kad jie bus labai labai panašus į mūsų meduolius, bet visgi ne -:) Meduolius jie primena tik savo aromatu :-) o šiaip tai labai skanūs, traškūs sausainiai. Rekomenduoju išbandyti. 









Sausainiai "Speculaas"




  • 200 g miltų
  • 45 g migdolų miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1,5 a.š. prieskonių mišinio meduoliams
  • 1/4 a.š. druskos
  • 115 g minkšto sviesto
  • 160 g rudo cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė (be baltos dalies)
Pastaba: Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.


Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius. Persijokite.
Cukrų sumalkite  - tai nėra būtina, bet man taip lengviau jis susiplaka su sviestu. 
Sviestą virtuvės kombaine suplakite su cukrumi iki purumo. Įplakite kiaušinį ir citrinos žievelę. Įmaišykite miltų mišinį. Nepermaišykite, maišykite tik tol kol ingredientai susijungs. 

Išimkite tešlą iš  virtuvės kombaino  ir   suformuokite 2 ritinius, kiekvieną  maždaug 4- 6 cm storio (diametro). Aš padėjau tešlą ant maisto plėvelės, praplatinau, suvyniojau į maisto plėvelę ir tada iškočiojau gražų reikiamo diametro ritinį. Įdėkite tešlą 1 val. į šaldytuvą.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite 2 kepimo skardas kepimo popieriumi. 
Išimkite tešlą iš šaldytuvo, išvyniokite iš maisto plėvelės ir supjaustykite tešlą 6 mm storio griežinėliais ir sudėkite juos į kepimo skardą 2-3 cm atstumu. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 12 min. Išimkite sausainius iš orkaitės ir perkelkite ataušti ant grotelių. Skanaus. 

Įkvėpimas: Joy of Baking

Friday, April 1, 2016

Kai pyragai pasipuošia šventėms






Kepiau mažesneje formoje - 18 cm diametro. Ingredientus galima perskaičiuoti skaičiuoklės  pagalba. Jų yra nemažai internete, aš naudoju šita - Mojewypieki.com
Brownie padą ir varškės pyragą kepiau atskirai. Iškepiau ir atvėsinau, tada patepiau brownie nutella ir ant viršaus uždėjau varškės pyragą. 
Iš vakaro pagaminau ganašą:
  • 150 g juodo šokolado
  • 200 g grietinėlės
Juodą šokoladą susmulkinkite ir užpilkite verdančia grietinėle. Palikite porai minučių ir išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Galima perplakti su blenderiu (trumpai). Uždenkite maisto plėvele "kūnas prie kūno" ir palikite sustingti kambario temperatūroje. 

Kitą dieną aptepiau tortą ganašu ir apibarsčiau pakepintais biskvito trupiniais (Nuo šokoladinio torto likusias biskvito atraižas kepkite 120 C - apie 1 val. Atvėsinkite ir sumalkite virtuvės kombaine). Viršų papuošiau 3 šokoladų (balto, pieniško ir juodo) musu, Rocher saldainiais, šokoladiniais kiaušiniais.






Oreo  padui naudojau 200 g oreo sausainių ir 50 g sviesto ir padariau aukštesnes pagrindo sieneles.  Pyragą aptepiau miško uogų ganašu.

Miško uogų ganašas (gaminamas iš vakaro):

  • 150 g balto šokolado
  • 125 g miško uogų piure
  • 60 g sviesto
Baltą šokoladą pratirpinkite garų vonelėje. Miško uogas užvirinkiteir sumaišykite su šokoladu iki vientisos konsitencijos. Įdėkite sviestą ir sublenderiuokite. Uždenkite maisto plėvele "kūnas prie kūno" ir palikite sustingti kambario temperatūroje. 


Kitą dieną aptepiau tortą ganašu. Viršų papuošiau 3 šokoladų (balto, pieniško ir juodo) musu, Rocher saldainiais, šokoladiniais kiaušiniais.