Friday, August 1, 2014

... ir džiaugsme ir varge.





Tai istorija apie tai, kas dažnai lieka už kadro. Apie kulinarines nesėkmes, katastrofas ir nusivylimus. Blogai mirga gražiomis (ką ten gražiomis - įstabiomis nuotraukomis, kurios užgniaužia kvapą ir priverčia pilvą gurgti ((net jei jus ką tik pavalgę)) ir labai retai kur sutiksi tikrovišką istoriją apie tai, kas  kasdien vyksta virtuvėje.
Kartais peržiūriu savo blogą ir pati pasijaučiu nepatogiai :) taip pat nepatogiai jaučiuosi kai draugai ir giminės (paskaitę blogą) mane giria. Kodėl? todėl, kad tai velniška atsakomybė, kuri atima teisę suklysti. Na jei ne atima tai labai labai sumažina. Nes dabar iš tavęs tikisi...
Taigi...
Vakar pas mus buvo svečiai ir jie gyvai pamatė kaip vyksta katastrofos virtuvėje :) Ačiū Dievui tai buvo geri draugai :) kurie suvalgė tą mano katastrofą ir dar pagyrė :D Ne, ne kalba eina ne apie pyragą :) jis kaip tik pavyko puikiai, todėl nelabai yra ką apie jį pasakoti :) jis tiesiog puikus, vienas geriausių šokoladinių pyragų, kuriuos aš kepiau.



Kalba eina apie antienos kojelės....
Meniu buvo labai paprastas: Kišas, antienos kojelės ir šitas gražuolis, šokoladinis datulių pyragas.
Kišas ant stalo, antiena jau orkaitėje, svečiai jau prie durų :) šį kartą viskas puiku su "timing'u" :)
Gerai leidžiam laiką ir kai suskambėjo virtuvės laikrodis pranešantis, kad jau tuoj bus antiena, greitai pagaminau padažą ir.... ir staiga mane lyg elektra nukratė. Orkaitės TEMPERATŪRA - 245 C. Po pusvalandžio kepimo, pamiršau sumažinti temperatūrą iki 180 C. Kadangi įpyliau nemažai sultinio, jos nesudegė, tačiau atrodė kietos. Kur nebus, kai kepė pusantros valandos prie 245 C. :) Girdžiu už nugaros vyro komentarą - tuoj ji  atidarys komposto kibirą ir viską išmes... Prisipažinsiu, tokia mintys buvo kilusi :)
Svečiai mano buvo topiniai:) Jie paprašė bent jau paragauti "džiovintų" antienos kojelių, nes ne kasdien yra tokia galimybė :) Na ką gi paragavom. Iš tikrųjų nebuvo taip blogai... viduje buvo minkšta mėsa, o odelė buvo labai "traški" :D ją beje išgelbėjo padažas ( daug daug daug padažo).
Vienu žodžiu, buvo linksma...:)
O čia žadėtas nerealusis šokoladinis pyragas.


Šokoladinis datulių pyragas


  • 2 stiklinės vandens
  • 2 a.š. sodos
  • 400 g. datulių
  • 170 g. kambario temperatūros sviesto
  • 1 stiklinė cukraus pudros
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 kiaušinis
  • 2 stiklinės miltų
  • 400 g. šokolado
  • 1/2 stiklinės graikiškų riešutų




Išimkite iš datulių kauliukus.
Užvirkite vandenį su soda. Įberkite datulės. Išjunkite ugnį ir palikite datulės išbrinkite 30 min.

Įkaitinkite  orkaitę iki 190 C. Patepkite sviestų apvalią 23 cm diametro kepimo formą.

Šokoladą ir riešutus sukapokite.
Sviestą išplakite su cukrumi iki kreminės konsistencijos. Įdėkite kiaušinį, druską ir suplakite iki vientisos konsistencijos. Po truputi įmaišykite miltus.

Įberkite šokoladą, datules, riešutus ir viską išmaišykite su mentele. Įdėkite tešlą į kepimo indą ir su mentelė išlyginkite jos viršų. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 30 min., o tada išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite kepimo formoje. Pabarstykite cukraus pudra ir kapotais riešutais. Pateikite šiltą. Skanaus.
P.s. Aš pateikiau šaltą (bet jokiu būdu nedėkite į šaldytuvą, pyragas 2-3 d. sandariai uždengtas gali būti kambario temperatūroje) su philadelphios sūrio kremu (250 g. sūrio ir 200 g. suplaktos grietinėles bei pora šaukštų cukraus pudros) ir papuošiau ištirpintu juodu šokoladu.





Įkvėpimas: Bon Appetempt

2 comments:

  1. Laba.Sakykit 1 kiausinio uztenka? Del glajaus norejau pasitikslint,- grietinele plakamoji,ar deti i glaju jau suplakta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, vieno kiausinio uztenka (tesla taip sunkukai i gala maisysis, bet taip ir turi buti) as naudoju dazniausiai L dydzio kiausinius.
      I surio krema/glaju galima svelniai imaisyti jau suplakta grietinele arba pilti paprasta grietinele (neplakta) ir suplakti su suriu iki kremines konsistencijos. Svarbiausia neperplakti.

      Delete