Friday, July 18, 2014

Tortas be miltų ir ištirpę ledai


Pastaruoju metu, o gal tiksliau - mūsų laikais vis populiaresni tampa patiekalų be gliuteno receptai. Taip, dabar daug alergiškų žmonių ir tai labai liūdna. Nežinau ar anksčiau apie tai nebuvo kalbama (tiek daug viešai) ar iš tikrųjų mažiau žmonės sirgo alergija, bet tikrai nepamenu tokio žodžio savo vaikystėje. Dabar, kad ir kur nueičiau su mažiumi, visur sutinku alergiškus vaikus :( su ilgiausiu sąrašu ko jiems negalima ir su nedideliu ką valgyti gali... 
Šita tortą pasirinkau ne dėl alergijos (ačiū Dievui) ir ne dėl skambaus "be miltų" apibūdinimo, nes tokio tiesiog nebuvo. Receptas buvo labai kukliai aprašytas tarp visu kitų :) ir mane užkabino jo paprastumas - riešutai, kiaušiniai ir cukrus, na dar kepimo milteliai ir druska... Viskas užtruko tik tiek, kiek šilo mano orkaitė :)
Kol jis kepė, tyliai meldžiausi, kad tik nesukristų, nes orkaitėje jis labai gražiai iškilo. Dalinai mane išgirdo, nes tortas tik truputį sukrito aušdamas, bet nedaug. Iš tiesų tešla mane tikrai nustebino, nes nesitikėjau tokios lengvos konsistencijos. Maniau, kad tešla bus sunkesnė, todėl nusprendžiau panaudoti "ištirpusius ledus"  (plakta grietinėlė su kondensuotu pienu), kad tortą palengvinti ir vyšnias, kad atverti saldumą. Bet tešla gavosi labai lengva ir puri :) o su plakta grietinėle tortas išėjo lengvutis kaip debesėlis:) Vyšnios čia tiko nerealiai :) 





Graikiškų riešutų tortas su vyšniomis



  • 290 g. graikiškų riešutų
  • 2/3 stiklinės cukraus
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 6 tryniai 
  • 6 baltymai
  • 450 ml. grietinėlės
  • 200 g. kondensuoto saldinto pieno
  • vyšnios (be kauliuku)





Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. (be ventiliatoriaus). Išklokite 23 cm. diametro apvalios kepimo formos dugną kepimo popieriumi, o jos šonus patepkite sviestu.

Virtuvės kombaine sumalkite riešutus su žiupsniu cukraus iki miltų konsistencijos. Įberkite kepimo miltelius ir prasukite su peiliukais, kad viskas susijungtu.

Suplakite trynius su cukrumi iki standžių putų. Įberkite riešutus ir sumaišykite.

Išplakite baltymus su žiupsniu druskos iki standžiu putų. Atsargiai porcijomis įmaišykite baltymus į tešlą. Perdėkite ją į kepimo indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 40 min. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite kepimo formoje, vėliau, išėmus iš kepimo formos ir padalinkite į 2 dalis. 
Virtuvės kombaine arba su mikseriu (kaip jau minėjau anksčiau, aš plaku su rankiniu mikseriu ir man užtrunka apie minutę) suplakite grietinėlę su kondensuotu saldintu pienu iki standumo. 
Plakta grietinėlė su kondensuotu pienu yra ištirpusių ledų skonio:) Man tai labai patinka ir primena vaikystę. 
Patepkite vieną sluoksnį torto plakta grietinėle ir uždekite antrą dalį. Gausiai patepkite torto viršų grietinėle ir papuoškite vyšniomis. Laikykite šaldytuve iki pateikimo. 
Skanaus.






Įkvėpimas: Food and Wine annual cookbook 2014

No comments:

Post a Comment