Tuesday, September 30, 2014

Na gerai, dar vienas gimtadienio tortas

Vėl? Taip vėl :) 
Manote sunku sustoti? :) Galbūt iš dalies ir taip.
Iškepiau tortą. Na, ne visai taip. Aš kepiau morkų pyragą ir štai kas gavosi...
... ir pasakė morka - nenoriu būti pyragu, noriu būti tortu. Noriu gražios baltos suknelės, gražios riešutų spalvos skarelės, šokoladinėw delnukės (čia rankinė tokia)...noriu važiuoti į balių.
Viskas taip ir buvo. Tik morka niekur nevažiavo. Mes ja namuose suvalgėm :). O skyriu šį gimtadienio tortą parašiutininkei Virginijai :) Dar karta su gimtadieniu brangioji!
Ji užsiminė kad norėtu virtualaus (nes matyt kaip ir visos jaunos ir gražios, saugo savo figūrą) torto :) Tai prašom:) negi sunku? :)
Tortas buvo skanus. 
Jei jį puošti, o ne šiaip su arbata sukramsnoti vos ataušusį, tai į vidų riešutu galima ir nedėti. 




Morkų tortas



  • 180 ml. saulėgrąžų aliejaus 
  • 3 kiaušiniai
  • 180 g. rudo cukraus
  • 3 smulkiai sutarkuotos morkos (arba susmulkintos su virtuvės kombainu)
  • nutarkuota vieno apelsino žievelė
  • 180 g. miltų
  • 1 a.š. sodos
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 1 a.š. malto cinamono
  • 1/2 a.š. malto imbiero
  • 50 g. jūsų mėgstamų riešutų
  • 200 g. mascarpone sūrio
  • 200 g. grietinėlės
  • 2 v.š. cukraus pudros (be kaupo)
  • DAIMS saldainių
  • keleto saujų smulkintų graikiškų riešutų
  • 1 v.š. cukruotų morkų (užvirti vandeni su cukrumi (santykis - vienas prie vieno, pvz. 100 g. cukraus ir 100 g. vandens. Pavirti keletą minučių, kad sirupas sutirštėtų, tada pavirti 5 min. sutarkuotas arba supjaustytas morkas, išjungti ir palikti atvėsti) 
  • 1 v.š. morkų sirupo, kuris liko nuo cukruotų morkų


Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Patepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi 23 cm diametro apvalią kepimo formą.

Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, kepimo miltelius, druską, cinamoną, imbierą ir riešutus. 
Suplakite aliejų, kiaušinius ir cukrų iki putų konsistencijos. Įmaišykite morkas ir apelsinų žievelę. Tada įmaišykie miltų mišinį. Įdėkite tešlą į kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30-45 min. Patikrinkite ar pyragas iškepęs su mediniu iešmuku - įkištas ir ištrauktas iš pyrago vidurio jis turi likti sausas. Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite dar 10 min. kepimo formoje. Išimkite iš formos ir ataušinkite ant grotelių. 

Suplakite iki purumo grietinėlę, mascarpone sūrį ir cukraus pudrą. Aptepkite pyrago šonus ir viršų kremu ir išlyginkite su mentele. Šonus papuoškite su smulkintais riešutais (filmukas čia
Užpilkite 1 v.š. morkų sirupo ant pyrago viršaus ir su mentele paskirstykite bei lengvai sumaišykite su viršutiniu kremo sluoksniu. Norimą tekstūrą kremui suteikite  su mentele. Papuoškite pyrago kraštus su DAIMS saldainiais, o vidurį - cukruotomis morkomis. Skanaus.




Įkvėpimas: Delicious. magazine (september  2014)

9 comments:

  1. O aš turiu tokį klausimą - kuo pyragas skiriasi nuo torto? Nes aš kaip tortą įsivaizduoju biskvitus perteptus kremu, bent kokius du sluoksnius. Bet gal kažko nežinau? Tiesiog įdomu pasidarė :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, matau labai daug kam kliuva visgi pavadinimas :D TORTAS. Jei tortas tai tik sluoksniuotas (ir beja sluoksniai ne butinai biskvitiniai) konditerinis gaminys perteptas ir apteptas kremu tai tada iseina kad pyragu sluoksniuotu buti is vis negali? Uzsieny (o pagrinde remiuosi ju saltiniais) jie veik viska vadina "CAKE" ir buna ju ivairiu ir sluoksniuotu ir ne.
      Kas liecia butent sita torta. Tai atsakysiu taip - jei ji perpjauciau i krema sukysciau i vidu o ne ant virsaus ar pasikeistu gaminio esme???? o skonis? kas pasikeistu? :) tik maziau kl. kiltu del pavadinimo? :)

      Delete
    2. Na, kad cake nebūtinai anglų k. reiškia tortą, nors išversti į lietuvių k. kepinių pavadinimus dažnai gali būti sunku, mūsų kalba šiuo klausimu skurdoka :)

      Tiesiog pamačiusi šio kepinio pavadinimą, nesitikėjau išvysti tokią pjūvio nuotrauką, jaučiaus turputį suklaidinta. Tarkim, kad netradicinis jūsų torto pateikimas :) Bet aš parašiau ne todėl, kad norėjau prisikabinti, jokiu būdu ne, tiesiog pamaniau, kad gal nežinau kokios taisyklės, nuo kada jau kepinys įgauna pavadinimą Tortas... Tiesiog.

      Delete
    3. Man sitas Alinos kepimys atrodo kaip tikru tikriausias tortas; Full Definition of TORTE
      : a cake made with many eggs and often grated nuts or dry bread crumbs and usually covered with a rich frosting:
      kaip pavadinsi, taip nepagadinsi; o atrodo liuks; saunuole, Alina!

      Delete
    4. Aciu Ausra uz puiku paaiskinima:)
      ir uz komplimentus aciu :)

      Delete
  2. Na man išorė taip pat atrodo kaip gražiausias gardžiausias tortas, aš dėl tų sluoksniukų suabejojau :) Bet esmę, apie tai, ką vadiname tortu dabar supratau :)) Ačiū, Aušra :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiekviena karta pries uzrasant pavadinina as stabteliu ir pagalvoju:) nes ne visada kepu torta, kartas kepinys pats nusprendzia kuo jam buti :))
      Skamba aisku absurdiskai bet taip jau yra mano virtuveje.
      Jei as matau pries save torta tai taip ir rasau. Be abejo kas vienam tortas tai kitam gali buti pyragas ir cia nera nieko blogo. Ir as jokiais budais nieko nenoriu klaidinti.
      Man labai patinka ang. CAKE nes i ji tiek visko telpa...:)

      Delete
  3. Keksas cia, o ne tortas. Jei toki nusinesciau i svecius, prapjovus butu nusivylusiu, juk cia gryna bulka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D keksas ar bulka? sunku apsispresti? nejauciat skirtumo? tai nekepkit nei to nei to..(bulka beja kepama su mielem arba su raugu)
      kepkit tai kas jums patinka ir tinka ir nekvarsinkit zmonems galvos:)

      Delete