Friday, January 8, 2016

Mano naujametinė rezoliucija



Žvelgiu į savo kulinarinių knygų lentynas ir negaliu patikėti, kad jų jau tiek daug susikaupė. Viskas prasidėjo nuo vienos knygos. Pamenu Lina pirko mamai dovaną (ar tik ne Kalėdų proga) - Oliverio "Laimingos virtuvės dienoraštis"  ir aš irgi ja susigundžiau. Ir prasidėjo... iš pradžių visos Oliverio knygos, veliau keletas Gordono. Tada tikriausiai itališkos virtuvės knygos, japonų, viduržemio ir t.t. Konditerinės bei kepinių knygos vėliausiai surado kelia į mano lentynas, nes kurį laiką gyvenau be orkaitės ir visai nieko nekepiau. Dabar jos (konditerinės) knygos užima veik VIP vietą mano knygų lentynose. 
Iki šiol man pakako knygų anglų kalba, bet pastaruoju metu susidomėjau prancūzų konditerija, o prancūzai yra prancūzai... viskas tik prancūzų kalba ir jokių knygų vertimų į kitas kalbas. Man atrodo, kad paklausa tiems vertimams tikrai būtų ir nemaža (tos kelios, kurios buvo išleistos anglų kalba, dažniausiai yra greitai išperkamos ir vėliau jų kaina yra kosminė (taip, būtent tokia didele - pvz. 200 svarų). Prancūzai tiesiog nesuka sau galvos... jų manymi visi turi mokėti prancūzų kalbą, kitaip tu nevertas deserto :-) :-) :-)
O kaip gi google translate? :-) Tai, be abejo, yra labai geras dalykas :-) jei tu esi pažengęs konditerijoje  ir moki skaityti tarp eilučių. Nes be to gali prikepti tokiu čiūdų, kad ... :-)

Man patinka keletas prancūzų konditerių ir vienas iš jų be abejo yra Christophe Michalak. Tarp Kalėdų ir Naujųjų metų žiūrėjau daug jo video ir grožėjausi receptais. Galų gale iš viso to ir išplaukė mano naujametine rezoliucija - pramokti prancūzų kalbos. Na nes, o tai ką daryti belieka? :-)

Naujiems metams kepiau Ch. Michalak kokosinį tartą su avietėmis. Smagu, kad jis gan greitai paruošiamas ir labai, labai skanus. Man jis tobulai tiko prie šampano. 







Kokosinis tartas su avietėmis pagal Christophe Michalak


Tešla:


  • 170 g kambario temperatūros (minkšto) sviesto
  • 170 g cukraus
  • 140 g sumaltų iki miltų kokosų drožlių (arba jei turite - kokosų miltų (kažkada mačiau juos vietoje eko parduotuvėje)
  • 2 kiaušiniai (kambario temperatūros) (100 g)
  • 100 g grietinės (kambario temperatūros)
  • 20 g kukurūzų krakmolo 
  • 2 g kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • nutarkuota vienos žalios citrinos (laimo) žievelė
  • 50 g aviečių


Aviečių ir juodųjų serbentų confit

  • 200 g aviečių
  • 50 g juodųjų serbentų tyrės
  • 25 g rudo cukraus
  • 1 v.š. gliukozės
  • 5 g pektino NH
  • šlakelis balzaminio acto
  • šlakelis tabasko padažo


Traškus padas:

  • 110 g kambario temperatūros sviesto
  • 110 g miltų
  • 110 g rudo cukraus
  • 80 g kepintų kokoso drožlių
  • 11  g migdolų miltų
  • žiupsnis druskos
  • 50 g sumaltų biskvitinių traškučių
  • 200 g balto šokolado
  • 1 nutarkuota žalios citrinos žievelę (be baltos dalies)
  • 10-20 g sutarkuoto šviežio imbiero
  • 1 vanilės ankštis


Papuošimui:

  • 125-200 g šviežių aviečių
  • cukraus pudra
  • 1 laimo nutarkuota žievelė 
  • citrusinis šantilii:
        • 1 vanilės ankštis
        • 2 citrinų nutarkuota žievelė be baltos dalies (8 g)
        • 115 g grietinėles
        • 160 g balto šokolado
        • 270 g grietinėles 





Tešla:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Paruoškite kvadratinę 20 cm diametro kepimo formą (arba 22 cm diametro apvalią). Išklokite kepimo formos dugną kepimo popieriumi, šonų nereikia niekuo tepti.

Virtuvės kombaine suplakite iki purumo sviestą su cukrumi ir laimo žievele. Kokoso miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir krakmolu ir persijokite. 
Toliau plakant po vieną įmuškite kiaušinius ir gerai suplakite po kiekvieno. Sumažinkite greitį ir įberkite miltų mišinį. Kai įsimaišys, įdėkite grietinę. Viską gerai (bet trumpai) išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Įdėkite tešlą į kepimo formą ir išlyginkite. Tešlos sluoksnis turėtų būti 1 cm storio. Ant viršaus vienodu atstumu išdėliokite, lengvai įspausdami, avietes (jei avietės didelės - galima jas perpjauti per pusę).
Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 30 min. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti.

Confit:

Avietes ir juodųjų serbentų tyrę bei gliukozę įdėkite į puodą ir pakaitinkite iki 50 C. Cukrų sumaišykite su pektinu. Įmaišykite į uogų masę cukrų ir virkite iki užvirimo. Gerai išmaišykite su plakimo šluotele. Nukaiskite ir pagardinkite tabasko padažu bei balzaminiu actu. Įdėkite į kitą indą ir uždenkite maistine plėvele "kūnas prie kūno". Palikite pilnai atvėsti. 

Pastaba: Confit geriausia yra daryti iš vakaro ir palikiti atvėsti per naktį šaldytuve. 


Traškus padas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi.

Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, sviestą ir migdolų miltus iki trupinių konsistencijos. Išberkite tešlą į kepimo skardą ir kepkite kol trupiniai taps tamsiai auksinės spalvos (10-15 min.)
Tuo tarpu išlydykite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje  šokoladą. Šokolado temperatūra neturėtų viršyti 29 C. 
Dubenyje sumaišykite kokosą, biskvitinius traškučius, imbierą, vanilė bei laimo žievelę. Įmaišykite trupinius (karštus) ir šokoladą. 
Įdėkite masę į kvadratinę 20 cm diametro formą (arba kepimo žiedą) ir tolygiai paskirstykite. Išlyginkite viršų. Įdėkite į šaldiklį sustingti.


Citrusinis šantili:

Grietinėlę (115 g)  sumaišykite su citrinų žievele ir vanile, uždenkite ir paliekame pritraukti 4 val.
Baltą šokoladą išlydykite. Grietinėlę užvirkite (bet nevirkite) ir per sietelį įpilkite į indą su šokoladu ir su mentele gerai išmaišykite (neplakite ir neblenderiuokite). Per kelis kartus įmaišykite šaltą grietinėlę (270 g) . Uždenkite su maisto plėvele "kūnas prie kūno), arba tiesiog sandariai uždarykite su dangčiu ir palikite kelioms (ne mažiau 6 val.) šaldytuve. Išimkite iš šaldytuvo ir suplakite iki kreminės konsistencijos. 

Pastaba: kremą geriausia gaminti iš vakaro, o kitą dieną tik suplakti. 


Surinkimas:

Ant padėklo padėkite traškų padą, ant viršaus tolygiai paskirstykite uogų confit. Ant viršaus padėkite biskvitą. Viršų papuoškite kremu, uogomis, laimo žievele bei cukraus pudra. 

Skanaus





Įkvėpimas: Christophe Michalak, Video

8 comments:

  1. Miela Alina, galim daryti barterinius mainus - as jus mokinsiu prancūzų kalbos, o jūs mane taip iškepti tortus/pyragus:) į kiekvieną žiūriu kaip į meno kūrinį...
    Ramunė

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, aciu labau uz komplimentus. Labai malonu girdeti :) parasykite man prasau emaila 7.alina@gmail.com kazka sugalvosime.

      Delete
  2. Nuostabus! Bandysiu progai pasitaikius:)
    O ar galeciau paklausti, kur perkate auksinius padekliukus pyragam/ tortam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nelaukite progos:) pradziuginkite save ir artimuosius:) as irgi va vis progu laukiu, laukiu bet gyvenimas eina...o tortu sarasas tik ilgeja, kuriuos noreciau iskepti :)
      padekliukus galima nusipirkti Sangaidoje (tik dideli kiekiai), arba http://www.tastyfun.lt/ (parduoda ir po viena berods)

      Delete
    2. Tas tiesa, nereikia kitakart laukti progu:) Et, kad tik tiek susivalgytu, kiek norisi prikepti! :)
      Dekui uz nuoroda, buvau pamirsusi apie sita puslapi visai, reikes prasiausti:))
      P.S. Labai saunus blogas! Pakomentuoti ne visada galbut iseina, taciau nepraleidziu ne vieno recepto!

      Delete
    3. Aciu labai kad skaitote :) butinai pasidalinkite jei esata kazka pagaminusi pagal cia esamus receptus :)

      Delete
  3. labia dailu, tik kiek ten tos grietineles papuosimui? 115 g ar 270 g?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, papuosimui reikes ir 115 g ir 270 g grietineles. Prasau perskaityti gaminimo eiga:) ten viskas parasyta (as dar pariskinau kad butu aiskiau).

      Delete