Monday, January 25, 2016

Lūžio taškas







Žvelgiu į savo blogo įrašus pažymėtus raktažodžiu "tortai" ir prisimenu, kad kiekvienas iš jų mane kažko pamokė, kažką įnešė naujo ir pastūmėjo į priekį. Gerai prisimenu tą jausmą - pasitenkinimo savim, kuris dabar galbūt man atrodo kiek išpūstas, bet vis primenu sau, kad anuo metu nežinojau to, ką žinau dabar. Bet yra tokių tortų, kuriuos galėčiau pavadinti "lūžio taškais", nes  jie ne tik atnešė su savim žinias, patyrimą, bet ir pakeitė suvokimą bei tam tikras nuostatas. Šitas tortas yra būtent toks. Tai mano prancūziškų tortų su musais lūžio taškas. 
Tai mano pirmas tortas kurį surinkau žiede, o ne kepimo formoje, žemyn galva ir kurį šaldžiau šaldiklyje. Prieš tai tokius tortus rinkau paprastoje apvalioje kepimo formoje (nieko nėra tame blogo, bet rezultatas skiriasi, nebent naudojate silikonines formas); surinkinėjau paprastai, t.y. padas, įdarai ir t.t., o ant viršaus musas ir nieko nešaldžiau (na, nes, o kam? taigi ir taip sustings šaldytuve, aš juk niekur neskubu...:-D). Visada visiems sakiau - sekite receptą įdėmiai ir darykite kaip parašyta, o pati to nedariau (nes gi o kam? juk žinau geriau...:-) ) Dabar tik juokas ima :-) Bet nesigailiu nieko. Matyt taip turėjo būti. 
Čia yra tortas su imbieru ir laimo kremu pagal Daivos Mikšiūnienės receptą. Todėl, kaip jau žinot, (kas seka blogą) recepto nebus.
Šis tortas yra tiesiog neįtikėtinai lengvas ir gardus. Vieną skanavome per Šv.Kalėdas (labai tiko po sočių valgių), o kitą  per Tris karalius. 
Tortai yra padengti veliūru (vienas juodo šokolado o kitas balto šokolado) - purškiamas šokoladas. Be torto šaldymo tai būtų neįmanoma. Baltas tortas yra papuoštas žaliu biskvitu. Jį kartais vadina samanomis (dėl tekstūros, nes spalvos gali būti įvairios) tai molekulinės gastronomijos išradimas - purus biskvitas per 40 sekundžių mikrobangų krosnelėje. Kažkada reikės parašyti jo  receptą. 



Sudėtis:

  • Lazdyno riešutų krostijanas
  • Biskvitas Dakuaz
  • Kremiu su laimų
  • Musas su imbieru ir laimu






No comments:

Post a Comment