Monday, January 18, 2016

Bretoniški sausainiai


Vartydama Ch. Michalak receptus tarp ingredientų aptikau Bretoniškus sausainius. Nusprendžiau juos išsikepti, paragauti (na ir dar tam, kad žinoti apie ką čia eina kalba). Internete yra gan daug Bretoniškų sausainiu receptų, kurie skiriasi ne tik ingredientų kiekiais ir santykiu bet ir gaminimo metodu. Nusprendžiau pradėti nuo R. Bertineto recepto. Jis pats yra kilęs ir Bretonijos ir išaugo su šitais sausainiais. Bretonijoje yra naudojamas sūdytas sviestas, kadangi aš tokio po ranka neturėjau, įdėjau šiek tiek druskos. 
Šitie sausainiukai tiesiog sužavėjo mano mažių (o jam kažkaip sunkiai įtikti su desertais, mėgsta tik šokoladą :-D ). Gavosi labai trapūs, tiesiog tirpsta burnoje. 






Bretoniški sausainiai R. Bertinet receptas



  • 250 g sviesto (geriausia naudoti sūdyta sviestą, jei tokį turite po ranka, tai tada nenaudokite druskos)
  • 1/2 a.š druskos
  • 20 g kepimo miltelių (aš naudojau tik 10 g)
  • 350 g miltų
  • 120 g cukraus (aš naudojau tik 100 g)
  • 3 tryniai

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir būtinai persijokite. 
Į virtuvės kombaino indą sudėkite miltus ir kebeliais supjaustytą sviestą bei druską ir malkite kol susiformuos trupiniai. Įdėkite cukrų ir trumpai malkite kad cukrus įsimaišytu.  Įdėkite trynius ir malkite kol susiformuos dideli trupiniai ir tešla po truputį pradės jungtis. Sustokite ir išimkite tešlą iš virtuvės kombaino indo ant kočiojimo kilimėlio. Toliau reikės dirbti rankomis. Surinkite tešlą į vieną gabalą ir lankstykite tešlą - užlenkite į save, lengvai suspauskite, pasukite ir vėl užlenkite, paspauskite ir pasukite. Taip kelis kartus, kol tešlą taps  vientisa (konsistencija panaši į plasteliną). Čia yra filmukas kur R. Bertinet pats gamina tešlą (ingredientai gali skirtis, bet principas tas pats). Suformuokite iš tešlos stačiakampį, suvyniokite į kepimo popierių ir įdėkite mažiausiai valandai (o geriau kelioms) į šaldytuvą. 

Aš dalį sausainių kepiau keksiukų kepimo formelėse. Skaičiau kad Bretoniška tešla labai plečiasi orkaitėje, todėl geriausia juos kepti formelėse. Kadangi skubėjau, dalį sausainių tiesiog padėjau ant kepimo skardos ir jie išlaikė savo pradinę formą - nei prasiplėtė, nei ką. Jei norite kepti formelėse tai paruoškite keksiukų kepimo formeles - silikoninių niekuo tepti nereikia, o metalinių - reikia patepti sviestu. 
Ištraukite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite 6 mm storio lapą. Išpjaukite 5 cm diametro apskritimus ir įdėkite juos į formelės. Įdėkite fomeles su sausainiais 30 min. į šaldytuvą. Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Patepkite sausainius kiaušinio plakiniu (nepamirškit e, nes aš nuolatos pamirštu) ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 12-18 min., kol sausainiai taps (tamsiai) auksinės spalvos. Išimkite ir ataušinkite (aš palikau ataušti formelese, nes šaltus lengviau išimti nei šiltus). Skanaus





Įkvėpimas: Richard Bertinet "Pastry" 

2 comments:

  1. Nerandu kurioje vietoje deti cukru...perskaiciau recepta kelis kartus, bet gal jau nebepastebiu I vakara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aciu, pataisiau:) cukru reikejo deti pries trynius.

      Delete