Thursday, April 28, 2016

Sūrio pyragas su slyvomis ir figomis pagal Ch. Michalak





Tai dar vienas Ch. Michalak receptas. Manau jau kaip ir aišku, kad jis mane labai žavi. Todėl nepraleidžiu progos kažką pagaminti pagal jo receptus.
Tai gan lengvai pagaminamas sūrio pyragas su figomis ir slyvomis. Kai kepiau, šviežių figų neradau pirkti tai naudojau pusiau džiovintas (yra gardugardu.lt). Oiii kaip aš mėgstu figas, kitą kartą, manau, naudosiu šviežias, turėtų būti dar skaniau. 
Tai vienas iš Michalak kūrinių  - "pagaminau ir valgau" :-) o aš jį gaminau iš vakaro, todėl šiek tiek pergyvenau dėl sūrio įdaro, todėl įdėjau šiek šiek želatinos. Bet dabar galvoju, kad gal ir taip viskas būtų gerai. 







Sūrio pyragas su slyvomis ir figomis pagal Ch.  Michalak





Sūrio įdaras:


  • 125 g philadelphia sūrio
  • 125 g  varškės sūrio almette
  • 250 g grietinėlės 35 %
  • 70 g kondensuoto saldinto pieno
  • 1 vanilės ankštis
  • 1 lapas auksinės želatinos (2,5 g želatinos) (pasirinktinai) +50 g grietinėlės


Pagrindas:

  • 500 g speculoos sausainių
  • 200 g sviesto
  • žiupsnis druskos
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė


Vaisių įdarui ir papuošimui:

  • 6 didelės raudonos slyvos
  • 6 figos (aš naudojau pusiau džiovintas 10 figų)
  • 200 ml juodo alaus, jei naudojate šviežias figas, tada pakaks 150 ml alaus
  • 2 v.š. medaus
  • 4 anyžiaus žvaigždės 
  • cukraus pudra pabarstymui





Paruoškite apvalų 20 cm diametro kepimo žiedą arba formą (4,5 cm aukščio). Dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus acetato juosta. 
Sausainius sumalkite iki trupinių konsistencijos.  Dalį (porą saujų) atidėkite į šalį, jais padengsite pyrago viršų. Sviestą išlydykite ir sumaišykite su citrinų žievele. Dalimis pilkite sviestą į sausainių trupinius ir maišykite. Jums galbūt neprireiks viso sviesto. Sausainių konsistencija turi būti kaip labai šlapio smėlio, suspaudus į kumštį jis turi laikyti formą.  Įdėkite sausainių masę į formą ir suformuokite dugną ir šonus. Į pagalbą galite pasitelkti šaukštą. 
Įdėkite formą į šaldiklį sustingti.

5 slyvas (vieną palikite papuošimui) perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus ir supjaustykite skiltelėmis ir tada perpjaukite jas pusiau. Karamelizuokite šaukštą medaus keptuvėje ir įberkite slyvas ir 2 anyžiaus žvaigždės. Pakepinkite keletą minučių kol slyvos šiek tiek suminkštės. Įpilkite 1/2 alaus ir virkite kol alus beveik išgaruos. Perkelkite slyvas į kiaurasamtį ir pakartokit tą patį su figomis. Vaisius ataušinkite ir tada tolygiai paskirstykite po pyrago dugną. 

Jei turite galimybę, iš anksto įdėkite virtuvės kombaino indą ir plakimo šluotelę į šaldytuvą kad jie būtų šalti.
Jei naudojate želatiną - ją išbrinkinkite lediniame vandenyje, gerai atspauskite ir sumaišykite su karšta grietinėle (50 g).
Į virtuvės kombaino indą sudėkite sūrį, grietinėlę, vanilės sėklas ir kondensuotą pieną. Plakite iki kreminės konsistencijos. Gale, jei naudojate, įplakite želatiną. 
Įdėkite kremą į formą ant vaisių ir tolygiai paskirstykite. Viršų išlyginkite ir pabarstykite likusiais sumaltais sausainiais. Uždėkite ant viršaus jums patinkantį trafaretą ir pabarstykite cukraus pudra. 
Viršų papuoškite slyvomis, figomis, vanilės lazdele ir anyžiaus žvaigžde. 
Pyragą galima valgyti iš karto. Jei naudojote želatiną, tai įdėkite pyragą į šaldytuvą porai valandų ar ilgesniam laikui. Kaip minėjau, aš pyragą gaminau iš vakaro, todėl naudojau želatiną, bet manau tai nėra būtina ir jis ir taip puikiai išsilaikytų. 
Skanaus






Įkvėpimas: France2.fr; Video

No comments:

Post a Comment