Tuesday, November 1, 2016

Pabėgusi vasara



Spalio pabaigoje (nors jau kaip ir lapkritis už lango) tinklaraštyje turėtų karaliauti kvapnūs, šildantys troškiniai bei šokoladu turtingi pyragai. Jei eičiau koja kojon su laiku , tai dabar rašyčiau apie vynų ir deserto derinimo čempionatą (kuris, va, ką tik įvyko) arba VMG gimtadienį (kuris vyksta kaip ir dabar)), bet aš tokia nesu. Nenoriu rašyti apie kažką iš reikalo. Gyvenime tiek daug šurmulio ir jo vis daugėja. O juk galų gale viskas yra apie skonį. Galų gale jis yra svarbiausias. Skanu arba ne. Ir viskas. 
Kai tinklaraštyje publikavau "Molli", prisiminiau tą nuostabų vasaros skonį - gervuogės su baziliku ir lengvu laukinių našlaičių dvelksmu. Man jis taip patiko, kad nusprendžiau jį išbandyti su ledais. Ir tai buvo labai geras sumanymas, nes kai jų paragauji, tai nejučia pradėti niūniuoti po nosimi lengvą melodiją (pvz tokią, arba tokią).  O tokios melodijos moka užvaldyti ir čia jau, žiūrėk, tu ne tik niūniuoji, bet ir siūbuoji pagal ją. 
Vasara pabėgo ir tegul. Kaip jau kažkada sakiau - ledai skaniausi žiemą. 



Gervuogių ledai


  • 2/3 stiklinės gervuogių piure
  • 3 -4 v.š cukraus
  • keli lapeliai šviežio baziliko lapų (naudokite pagal skonį)
  • 2 ir 2/3 stiklinės pieno
  • 1 v.š. +2 a.š. kukurūzų krakmolo
  • 56 g philadelphia sūrio (kambario temperatūros)
  • 1/8 a.š. druskos
  • 1,5 stiklinės grietinėlės
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 1/4 stiklinės gliukozės sirupo
  • 3 lašiukai laukinių našlaičių esencijos

Puode sumaišykite gervuogių piure ir cukrų (3-4 v.š.) bei baziliko lapelius ir kaitinkite kol cukrus ištirps, o mišinys užvirs. Nuimkite nuo ugnies, sublenderiuokite iki vientisos konsistencijos ir atvėsinkite. 

Dubenėlyje iki vientisos masės sumaišykite 2 v.š. pieno ir kukurūzų krakmolą. 
Kitame dubenyje iki vientisos konsistencijos sumaišykite druską su sūriu. 
Paruoškite dubenį su šaltu vandeniu ir ledukais. 


Puode sumaišykite likusį pieną, grietinėlę, cukrų ir gliukozę. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies 4 min. (skystis turi virti, t.y. kunkuliuoti). Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite krakmolo mišinį. Grąžinkite ant ugnies ir vėl užvirkite. Virkite maišant 1 min., kol mišinys šiek tiek sutirštės. 
Dalimis, maišant su plakimo šluotele, įmaišykite karštą mišinį į sūrį. Mišinys turi būti vientisas, be gumuliukų, tada įmaišykite gervuogių mišinį. Supilkite mišinį į užsegamą šaldymo  maišelį (tokį kaip  Ziploc) ir įdėkite į ledinį vandenį ataušti (maždaug 30 min. - 1 val.). Mišinys turi būti tikrai šaltas (todėl, jei reikia, į vandenį įdėkite daugiau ledukų).  
Įdėkite mišinį į ledų gaminimo mašiną ir pradėkite gaminti ledus. Įlašinkite laukinių našlaičių esencijos ir gaminkite, kol ledai taps tiršti ir kreminiai. Sudėkite juos į hermetišką indą, uždarykite dangčiu ir įdėkite kelioms valandoms (nors 4 val.) į šaldiklį subręsti. 10 min. prieš valgant išimkite iš šaldiklio ir leiskite pastovėti kambario temperatūroje, kad jie šiek tiek atitirptų ir juos būtų lengviau įdėti. Skanaus. 

Įkvėpimas: J.Britton Bauer "Jenis Splendid ice cream at home"

No comments:

Post a Comment