Sunday, June 17, 2018

Tobulai



Šiandien gerdama rytinę kavą supratau, kad galvoje sukasi nesenai vykusio pokalbio su draugė trupiniai. "Jis turi būti tobulas, nes kitaip aš negaliu... aš perfekcionistė." Ji šypsojosi, o aš žinojau, kad ji jau savaitę nedamiega ir yra pavargus. Ji savim didžiavosi, nes perfekcionizmas dabar yra traktuojamas kaip geras dalykas. It is my bright side.  Bet ar tikrai?
Kada  pasakymas "jei kažką darai, daryt gerai" virto "jei kažką darai, tai daryt tai tobulai"? Padaryti gerai žmogus gali :-) o vat tobulumo paieškos veda link super atsakomybės. Kai atsakai jau ne tik už save, bet ir už gera orą, nuotaiką, aplinką, laiką ir kitus žmonės. Tokia atsakomybė gali tikrai prislėgti pečius ir prispausti prie žemės. Visa tai mane priverte susimastyti, ar ne reiktų realiau vertinti save ir savo galimybes :-) nes aš irgi dažnai pagaunu save spirgant "I wanna make it PERFECT" 

O dabar apie receptą :-)
Puikus  receptas eklerų mylėtojams - eklerų sumuštinis. Pamačiau juos pas Ch. Adam ir labai užsimaniau. Vienas ekleras gerai, o pora - juk geriau :-) Galima juos pripildyti skirtingais įdarais (čia skirta tiems, kam sunku apsispręsti dėl įdaro ir norisi visko). Aš pridėjau mango įdarą su imbierais, nes parduotuvėje nesugebėjau praeiti pro gražius, prinokusius, sultingus mangus. Labai užkabinantis derinys gavosi. 




Eklerų sumuštinis

Sudėtis:

  • Plikyta tešla su craquelin
  • Vanilinis kremas
  • Karijų riešutų praline
  • Mango ir imbiero įdaras




Craquelin tešla:

  • 75 g sviesto
  • 95 g rudo cukraus
  • 95 g miltų


Visus ingredientus sudėkite į virtuvės kombaino indą ir su K formos mentele viską sumaišykite iki vientisos konsistencijos. Tarp 2 kepimo popieriaus lapų arba tarp 2 gitaros lapų (plėvelė, kuri naudojama darbui su šokoladu) iškočiokite tešlą kaip galima ploniau. Užšaldykite. 



Plikyta tešla:

  • 160 g pieno
  • 160 g vandens
  • 160 g sviesto
  • 6 g cukraus
  • 4 g druskos
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 160 g miltų
  • 280 g kiaušinių


Į puodą įpilkite vandenį ir įdėkite sviestą, cukrų ir druską. Virkite ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps ir skystis užvirs. Nuimkite puodą nuo ugnies ir įberkite miltus (persijotus). Išmaišykite (iki vientisumo, jokių gumuliukų) ir grąžinkite puodą ant viryklės. Virkite ant mažos ugnies, nuolat maišydami šaukštu, kol tešla sušoks į kamuolį arba kol "atšoks" nuo puodo sienelių. Tai užims tik keletą minučių. 
Įdėkite ją į virtuvės kombaino indą ir įstatykite mentelės priedą (K formos mentelė). Maišydami vidutiniu greičiu (2 gr.) dėkite po vieną kiaušinį ir kiekvieną gerai įmaišykite į tešlą, t.y. įmuškite kiaušinį, gerai išmaišykite ir tik tada dėkite kitą. Gerai išmaišykite tešlą - ji turi būti glotni ir blizgi. 

Įdėkite tešlą į konditerinį maišiuką su žvaigždutės antgaliu (1,3 cm diametro) ir 
ant kepimo popieriaus išspauskite 11 cm ilgio pyragaičius. 
Įkaitinkite orkaitę iki 260 C. Išimkite craquelin tešlą iš šaldiklio ir supjaustykite 12*2 cm juodomis. Uždėkite craquelin tešlą ant plikytos tešlos ir pašaukite į orkaitę. Išjunkite orkaitę ir palikite taip 10 min. arba kol temperatūra orkaitėje nukris iki 160 C. Tada įjunkite orkaitę 160 C ir kepkite pyragaičius iki tol, kol jie pilnai iškeps.  Išimkite juos iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių. 


Vanilinis kremas:


  • 70 g balto šokolado (Ivory Valrhona)
  • 2 g želatinos (lapeliais)
  • 12 g vaniles pastos
  • 305 g grietinėlės 35 proc.

Želatinos lapelius užmerkite lediniame vandenyje ir palikite išbrinkti. 

1/2 grietinėlės užvirkite su vanilės pasta ir palikite pritraukti 20 min. Pašildykite vėl ir sumaišykite su želatina. Užpilkite ant šokolado, palaukite porą minučių ir gerai sublenderiuokite. Įpilkite likusią grietinėlę ir gerai sublenderiuokite. Uždenkite maistine plėvele "kūnas prie kūno" ir palikite šaldytuve 12-24 val. Prieš naudojant suplakite iki kreminės konsistencijos. 


Mango ir imbiero  įdaras:

  • 10 g želatinos
  • 575 g mango tyrės 
  • 63 g imbiero acto
  • 415 g mango, supjaustyto gabaliukais
Želatinos lapelius užmerkite lediniame vandenyje ir palikite išbrinkti. 

Mango tyrę įdėkite į puodą ir užvirkite. Sumaišykite su gerai atspaustais želatinos lapeliais.  Įmaišykite imbiero  actą ir mango gabaliukus. Uždenkite maistine plėvele "kūnas ir kūno" ir palikite atvėsti. 


Karijų riešutų praline:

  • 200 g migdolų riešutų
  • 300 g karijų riešutų
  • 250 g cukraus
  • 83 g vandens
  • 10 g fleur de sel druskos
Karijų ir migdolų riešutus pakepinkite orkaitėje, 150 C, 10-15 min. Tuo tarpu užkaiskite sirupą iš vandens ir cukraus iki 110 C. Įmaišykite karštus riešutus ir virkite kol riešutai pasidengs tamsiai auksinės spalvos karamele. Įmaišykite druską ir išimkite viską iš puodo, paskirstykite tolygiai ant kepimo popieriaus. Kai visiškai atauš, sumalkite iki praline konsistencijos.   


Surinkimas:

Vanilinį kremą, mango įdarą, praline įdėkite į skirtingus konditerinius maišiukus. 
Eklerų dugną atsargiai nupjaukite. Pripildykite eklerus įdarais (užbaikite būtinai kremu,  nes jis sulaikys kitus įdarus viduje ir padės "suklijuoti" eklerų sumuštinį. Suklijuokite iš dviejų eklerų sumuštinį. Viršų galite papuošti šokoladu. Skanaus.



Įkvėpimas: Plikyta tešla ir sumuštinių idėja Ch. Adam iš Academie Du Gout, Cederic Grolet "Fruits"

No comments:

Post a Comment