Friday, May 25, 2018

Vieno miško istorija



Tortą galima paragauti, pasidžiaugti, pasimėgauti; galima aišku ir tiesiog praryti net nemirktelėjus. Tortų būna įvairių. Vieni priverčia tave stabtelėti, kiti tik pasaldina gyvenimo akimirką. Šis tortas privertė mane užsimerkti. Prisiminiau kaip pavasarį grįždavau namo iš mokyklos ir bėgdavau į mišką rinkti žibučių. Vaikščiodavau po mišką dainuodavau daineles (man atrodė, kad miškui reikia būtinai atsidėkoti už gėlės, nes kitaip jis supyks ir gėlių daugiau man  -nematyt). Apkabindavau medžius ir kalbėdavau su jais. Viskas tilpo į vieną akimirką ir sprogo mano širdyje. Miškas. Ragavau daug "Juodų miškų", bet šis - tikrai ypatingas. 





Juodas, juodas miškas


Sudėtis:




Biskvitas:

  • 280 g trynių
  • 260 g cukraus
  • 250 g baltymų
  • 50 g miltų
  • 50 g kukurūzų krakmolo
  • 50 g kakavos
  • 100 g sviesto
  • žiupsnis druskos
Trynius sumaišykite su 1/2 cukraus iki vientisos konsistencijos. Baltymus suplakite su likusiu cukrumi iki morengo. Tuo tarpu sumaišykite ir persijokite sausus ingredientus (miltus, krakmolą ir kakavą bei druską). Sviestą išlydykite ir atvėsinkite iki 40 C. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Paruoškite porą kepimo skardų.
Atsargiai sumaišykite trynius su morengu iki vientisos masės. Įmaišykite sausus ingredientus ir sviestą. Padalinkite tešlą tarp dviejų skardų ir tolygiai ją paskirstykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 10 min. Išimkite, ataušinkite ir išspauskite 3 kvadratus 20 cm skersmens. Biskvitą galima užšaldyti (jei kepate iš anksto).

Vyšnių įdaras:

  • 300 g vyšnių
  • 100 g cukraus
  • citrinų sultys (maždaug 1/2 citrinos)
  • 100 g vandens 
  • kirsch
Išimkite iš vyšnių kauliukus. Puode sumaišykite vandenį su cukrumi ir užvirkite. Įdėkite vyšnias ir virkite ant vidutinės ugnies, kartas nuo karto maišant su mentele, apie 15 min. Išjunkite ir palikite atvėsti. 

Kremas su kirschu

  • 5 želatinos lapeliai
  • 220 g grietinėlės
  • kirschas
  • 250 g pieno
  • 80 g trynių
  • 90 g cukraus
Želatinos lapelius užmerkite lediniame vandenyje ir palikite išbrinkti.
Grietinėlę sumaišykite su kirchu (kircho pilkite pagal skonį) ir suplakite iki pusiau suplaktos grietinėlės konsistencijos.
Iš pieno, trynių ir cukraus išvirkite creme anglaise. Įmaišykite gerai atspaustus želatinos lapelius. Ataušinkite mišinį iki 30 C ir tada sumaišykite su grietinėle. Panaudokite iš karto.

Šokoladinis musas:

  • 65 g cukraus
  • 40 g vandens
  • 95 g trynių
  • 125 g juodo šokolado (75 proc.)
  • 190 g grietinėlės
Trynius įdėkite į virtuvės kombaino indą ir pradėkite plakti. Į puodą įpilkite vandenį, įberkite cukrų ir išvirkite sirupą iki 121 C. Atsargiai supilkite sirupą ant besiplakančių trynių ir plakite toliau, kol masės apimtis padidės porą kartų ir jį atvės. Tuo tarpu išlydykite juodą šokoladą ir suplakite grietinėlę iki pusiau suplaktos grietinės konsistencijos. 
Sumaišykite trynių masę su šokoladu ir tada - su grietinėlė. Panaudokite iš karto.


Surinkimas:

Išklokite acetato juosta kvadratinį 20 cm skersmens tortų surinkimo žiedą. 
Vyšnias nukoškite ir sirupą sumaišykite su šlakeliu kirscho. Patepkite juo  biskvitus.
Įdėkite vieną biskvitą į formą.  Įpilkite kremą su kirschu ir tolygiai jį paskirstykite (sluoksnis turi būti apie 1 cm). Ant viršaus paskirstykite vyšnias. Padėkite ant viršaus antrą biskvitą. Paskirstykite plonu sluoksniu šokoladinį musą. Ant viršaus padėkite trečią biskvitą. Ant jo paskirstykite ploną sluoksnį muso ir pabarstykite šokoladiniu crumble. Šiek tiek jį įspauskite.  Įdėkite porai valandų į šaldiklį. Išimkite iš formos ir apipurkšite šokoladiniu veliūru. Palikite porai valandų šaldytuve, kad atitirptų. Skanaus. 

Įkvėpimas: Academie du gout

2 comments:

  1. Labas rytas. Tortas atrodo nuostabiai. Ka gi, rašau į sarašą "privalau pagaminti". Bet dabar noriu paklausti Jūsu patarimo del technikos. Manau tikrai naudojatės gerais virtuvės "pagalbininkais" ir galėsite patarti. Noriu įsigyti naują blenderį. Kitchen Aid ar Bamix geriau pirkti? Kas geriau trina riešutus "praline", maišo veidrodinę glazūrą? Dėkoju už atsakymą.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laba diena. Tortas tikrai vertas demesio, butinai isbandykite.
      Praline daryti tinka robot coupe arba thermomiksas. Veidrodinei glazurai gal ir Bamix tiktu.

      Delete