Monday, January 20, 2014

Greitas naminis maistas. Indiška duona su keptomis krevetėmis ir gaiviomis salotomis bei grietinėles ledai.

Savaites dienos bėga maratoną matyt, nes tik buvo pirmadienio rytas o jau sekmadienio vakaras. Pasiilgau tu geru senu laiku kai laikas ėjo lietai, kai laukdavau savaitgalių, atostogų, švenčių ... bet taip turbūt būna tik mokykloje. Vėliau... vėliau laikas pavirsta smėliu, tau atrodo kad turi  jo daug daug, bet kai paimi saują tai pamatai kaip greitai jis bira, kaip bėga pro pirštus.  Galbūt todėl man ir patinka smėlio laikrodžiai, nes jie puikia pavaizduoja laiko tėkmę.

Galbūt todėl kad laikas taip greitai lekia, mes irgi pradedame skubėti, bėgti... Greitos mašinos, traukiniai, skubios siuntos, elektroniniai laiškai, mobilus telefonai, greiti atsiskaitymai, greitos kasos maisto parduotuvėje,  greiti kreditai, mikrobangų krosnele, greitas maistas.
Pasakykite man, o kur mes vėluojame?
Greitą maistą sugalvojome ne mes:) Jis jau buvo Senovės Romoje, Azijoje, Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose. Jis buvo sukurtas pasistiprinti "kelyje", rankomis, greitai :)  mniam, mniam ir viskas.
Jus visada kelyje? :D aš dėja negaliu taip pasakyti ir taip pateisinti greito maisto buvimą mano racione. Todėl galiu bent pasistengti kad jis būtų sveikas.







Indiška duona


  • 500g. miltų
  • 240g. vandens
  • 60g. saulėgrąžų aliejaus
  • 0,5 a.š. druskos

Thermimoksas
Sudėkite visus ingredientus į thermomiksą ir įjunkite -  2min. minkymo programa. Išimkite tešlą iš thermomikso ant kočiojimo kilimėlio ir suformuokite iš jos kamuolį. Paimkite didesnį dubenį, apverskite jį  ir uždenkite su juo tešlą.  Palikite ją 10 min. pailsėti.



Tupperware
Sudėkite visus ingredientus į dubenį, uždarykite jį sandariai ir energingai papurtykite vieną minutę tam, kad visi ingredientai susijungtu. Atidarykite dangtį ir išimkite tešlą iš dubens ant kočiojimo kilimėlio. Pora minučių minkykite tešlą, kol ji taps glotni.  Minkyti ją bus lengva, nes sudėtyje yra aliejaus. Suformuokite iš jos kamuolį ir įdėkite jį į dubenį kuriame maišėte tešlą. Uždarykite jį su dangčių ir leiskite tešlai pailsėti 10 min. 

Padalinkite tešlą į 16 lygių dalių (maždaug 50g. kiekviena). Pabarstykite kočiojimo kilimėlį miltais (truputi) ir iškočiokite plonus apvalius "blynus".  Įkaitinkite  2 keptuves  ir kepkite duonelę be riebalų. Iš pradžių iš vienos pusės, veliau iš kitos. Jei kepant duona  išsipus arba atsiras oro burbulai, švelniai juos prispauskite su šaukštu. Pakartokite su likusia duona.





Keptos krevetės:


  • 500g. atšaldytu krevečių
  • druska ir pipirai
  • 2-3v. š. šviežiu arba šaldytu krapų
  • 3-4 skilteles česnako
  • 20-40 g. sviesto

Česnakus nuvalome ir susmulkiname kartu su krapai. Į dubenį sudedame krevetes, česnaką, druską ir pipirus (pagal skoni). Uždarome sandariai su dangčiu ir gerai papurtome, kad viskas susimaišytu. Įkaitiname keptuvę ir išlydome sviestą. Sudedame krevetes į keptuve ir kepame. Kai krevečių sultys išgaruos ir jos truputi apskrus, išjungiame keptuvę ir perdedame krevetes į dubenelį.


Gaivios salotos:


  • 2 avokado
  • 2-3 pomidorai
  • 3-4 agurkai (trumpi)
  • salotų lapai (naudokite jums patinkančias salotas)
  • 2 a.š. aguonų
  • žiupsnis kajeno pipiru
  • 120 ml. aliejaus
  • 2v.š. rudo cukraus
  • 60ml ryžių acto
  • druska
  • sauja šviežiu supjaustytu arba pora šaukštu šaldytu petražolių

Salotų lapus gerai išplauname šaltame vandenyje ir išdžioviname  salotų centrifugoje. 
Agurkus ir pomidorus išplauname ir supjaustome gabaliukais arba kubeliais. Avokadą perpjauname gražiai per puse, išimame kauliuką ir neišimant iš žievės supjaustome  peiliu juostelėmis išilgai ir skersai (išeis kubeliai) ir su šaukštu gražiai išimame. Salotų lapus supjaustome arba suplėšome, kaip kam labiau patinka. Sudedame viską į dubenį. 

Paruošiame padažą. Sudedame aguonas, aliejų, actą, cukrų, druską, pipirus į greitkratį. Uždarome ir suplakame keleta kartu, kad visi ingredientai susijungtu. Užpilame salotas padažų ir pabarstome petražolėmis, viską sumaišome. 

Iš-tikrųjų krevetės ir salotas pagaminau kol duonos tešla ilsėjosi savo 10min. Beliko tik iškepti keptuvėje indišką duonelę ir viską kartu pateikti. Duonele kepa tikrai greitai:) todėl neužilgo jau negalime kalbėti:) nes su pilna burna kalbėti kaip ir nemandagu :D todėl linkiu jums skanaus.




Beja, valgyti būtinai reikia rankomis, taip d a u g  skaniau. Padėkite ant duoneles porą šaukštų salotų ir šaukštą krevečių ir susukite arba sulenkite, kaip jums patogiau. 


Mama pasakojo, kad vaikystėje jai ledai buvo skaniausi žiemą. Pakeliui namo iš mokyklos nusipirkdavo ledų vafliniame puodelyje ir mėgaudavosi jų skoniu. Galbūt vaikystėje ledai skanus visada ir visur? Net šaltą žiemą lauke? Nes anksčiau žibučių  miške žmonės, gruodžio mėnesį, nerinkdavo, tai žiema būdavo ž i e m a. 
Nežinau, ar dabar vaikai valgo sniegą...?:D bet mes tai tikrai valgydavome:) ir gausiai:) tai gal iš tiesu ledai žiema skaniausi, ypač gryname ore :)




Naminiai grietinėles ledai


  • 200 g. cukraus
  • 50 g. vandens
  • 8 triniai
  • 35 g. Grand Marnier arba brendžio
  • 20g. cukraus pudros
  • Vanilės ankštis arba 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 1000 g šaltos grietinėles 35 proc.
Vandenį ir cukrų įdekite į thermomiksą ir  verkite 4min. Varoma 1gr.
Perpilkite sirupą į dubenį ir įstatykite į didesnį dubenį su šaltu vandeniu tam kad sirupas greičiau atvėstu. Jo temperatūra turi nukristi iki kambario temperatūros.

Į thermomiksą įdekite plakimo drugelį  ir supilkite trinius. Uždarykite  dangtį ir įjunkite 3,5gr. 4min. Per skylutę dangtyje lietai pilkite sirupą ant besisukančiu peiliu. Triniu masė turi patrigubėti ir tapti lengva ir puri. Įpilti Grand Marnier ir plakti 10 sek. 3,5gr.
Perpilti viską į kitą dubenį ir išplauti bei gerai nusausinti thermomikso indą ir drugelį. Jei naudojate vanilės ankštį, perpjaukite ją per pusė ir su peiliu išimkite seklytes. Įdekite į thermomiksą  cukrų ir vanilės seklitės arba vanilės ekstraktą ir sumalkite 15sek. 9gr.
Įdekite drugelį ir supilkite šaltą grietinėlę. Plakite 2-4min. 4 gr. Pradekite plakti nuo 2gr. ir lėtai kilkite iki 4gr. Sustokite kai tik grietinėle sustandėjo, bet dar ne pilnai susiplakė (konsistencija standi bet ne kieta). NEPERPLAKITE GRIETINĖLES nes veliau ji atsisluoksniuos ir leidai bus neskanus.
Įmaišykite trinių masę į plaktą grietinėlę 1min. 2gr. 

Perdėkite ledus į šaldymo indelį, uždarykite ir įdėkite į šaldyklį nakčiai. Išimkite ledus iš šaldytuvo 10min. iki pateikimo. Ledu šaukštą įkiškite trumpam į karšto vandens puodelį. Bus lengviau ir patogiau kabinti ledus iš šaldymo dėžutes.




Visada gaminu didelę ledų dėžutę, kad užtektu ilgesniam laikui. Nes tai tikrai greitas ir skanus desertas:) na pabandykit pasiūlyti kam NAMINIŲ ledų:) patys pamatysite :)
Ypač jei pasiūlysite jų prie šilto obuoliu pyrago :) bet apie tai vėliau :)


Įkvėpimas - "The Best of our recipe communities" Thermomix Vorwerk ir "Kelionės su Thermomiksu" Thermomix Vorwerk knygos




1 comment: