Friday, January 24, 2014

Šaldytuvo revizija. Gelbėjame obuolius, baltymus ir mėlynes. Bus Obuolių šarlotė, migdolų pyragaičiai ir skani traški duonelė.

Aš labai nemėgstu išmetinėti maisto. Tiesiog ranka nekyla.. ir ne todėl, kad Afrikoje vaikai badauja...ne (nors gal turėčiau ir apie tai galvoti), o todėl, kad kiekvieną kartą nuėjus į parduotuvę pieno, sviesto ir kiaušinių, prie kasos supranti, kad perki visą karvę... manau suprantate, ką turiu omeny. 
Todėl kai kažką gaminu ir lieka maisto produktų, pvz. kiaušinio baltymų ar maskarpone sūrio sudedu į savo nuostabiuosius indelius :D užrašau datą ir padedu į šaldytuvą. Man patinka amerikiečių receptų knygos ir blogai :) nes ten visada pasiūlo kelis būdus panaudoti maisto produktų likučius ir parašo jų galiojimo laiką šaldytuve ar šaldiklyje. Dabar prisiminiau viena filmą apie žydą šeimą - mama kasdien siųsdavo sūnų į maisto parduotuvę  su tiksliu sąrašu ką nupirkti - 40 g. sviesto, 300 ml. pieno, 50 g. dešros, 30 g. sūrio... Sūnus jos paklausė, kodėl jie neapsiperka "kaip žmonės" vieną ar du kartus per savaitę? Kodėl jis kasdien turi eiti į parduotuvę pirkti tų pačių produktų? Mama laaaabai emocionaliai jam paaiškino - šiandien man reikia tik 40 g. sviesto ir 50 g. dešros.... o rytoj man gal nereikės sviesto, rytoj gali daug kas nutikti ir kas tada? produktai suges...tai būtų produktų švaistymas....:D
Neprisimenu nei filmo pavadinimo, ne kas buvo toliau...bet šita ištrauka įstrigo :)
Šiandien padariau reviziją šaldytuve, reikia panaudoti kiaušinio baltymus, atšaldytas mėlynes. Impulsyviai buvau nupirktus porą kilogramų lietuviškų obuolių...
Šarlotė bus labai lengva, daug obuolių ir mažai tešlos. Pateiksiu su naminiais grietinėlės ledais, kurių dar yra šaldiklyje. Manau pyragas dings akimirksniu :)
Migdolų pyragaičiai su mėlynėmis, manau, bus puikus atsarginis variantas :) na jei kas:) jei užsuks šeima arba draugai :D jei vakare norėsis kažko tokio... na tokio...saldaus :)
O traškią duonelę jau senai žadėjau iškepti, nes tai puikus atsakymas į klausimą - ar yra namuose kažkas valgomo? :) (vertimas į žmonių kalbą - noriu ką nors pakramtyti)

Tešlą obuolių šarlotei gaminsiu su thermomiksu, bet jūs galite tą patį padaryti  su savo turimu mikseriu, tik tada naudokite cukraus pudrą, o ne paprastą cukrų. 


Obuolių Šarlotė


  • 200 g. cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 150 g. miltų
  • 20 g. minkšto sviesto
  • 800 g. nuvalytų ir supjaustytų obuolių
  • 1 v. š. cukraus
  • 1 a.š. malto cinamono

Sudėkite cukrų į thermomikso indą ir uždenkite jį maistine plėvele. Ant viršaus uždėkite dangtį ir sumalkite cukrų 20 sek. 10 gr. Dėka plėvelės dangtis liks švarus ir nereikės nuo jo valyti cukraus pudros.

Uždėkite ant peilių plakimo drugelį ir įdėkite kiaušinius. Plakite 1 min. 4 gr.
Įberkite miltus ir maišykite 1 min. 3 gr.
Kepimo formą patepkite sviestu (jei naudojate silikoninę kepimo formą, ją irgi patepkite, nes pyrago sudėtyje nėra riebalų ir pyragas prilips prie formos).

Sumaišykite obuolius, cukrų ir cinamoną. Įdėkite obuolius į
kepimo indą ir tolygiai paskirstykite. Užpilkite ant viršaus tešlą.  Iš pradžių gali atrodyti, kad tešlos yra per mažai, bet taip turi būti. Šis pyragas taip ir sumanytas - daug obuolių ir mažai tešlos :) Bet jūs galite padvigubinti tešlos porciją. (tokiu atveju kepkite apie 50 min.)
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C ir pašaukite šarlotę į vidų. Kepkite 30-40 min.
Pateikite karštą su ledais, arba plakta grietinėle. Pas mane šaldytuve kaip tik buvo naminių grietinėlės ledų :) Kaip ir maniau, pyragas tiesiog ištirpo akyse :) puikus desertas po sočios vakarienės. :)





Migdolų pyragaičiai su mielinėmis


  • 170 g. sviesto
  • 1,25 stiklinės migdolų drožlių
  • 0,5 stiklinės miltų
  • 1,5 stiklinės cukraus
  • 0,5 a. š. druskos
  • 5 baltymai, lengvai suplakti su plakimo šluotele
  • 0,5 a. š. vanilės ekstrakto
  • 1 stiklinė mielinių. Aš naudoju šaldytas (atšaldytas).
Sviestą ištirpinkite  ir leiskite atvėsti.
Įdėkite cukrų į thermomiksa ir sumalkite 20 sek. 9-10 gr. Perdėkite jį į kitą dubenį. Migdolų drožles sudėkite į thermomiksą ir sumalkite iki miltų. (6 gr. apie 10 sek.) Įberkite miltus ir prasukite kartu su maltais migdolais 10 sek. 5 gr. tam, kad miltai susimaišytų  ir taptų puresni. Perberkite miltų mišinį į didesnį dubenį ir sumaišykite su cukrumi, druska, baltymais ir vanilės ekstraktu. Įpilkite sviestą ir gerai išmaišykite. Įdėkite mėlynes ir atsargai, nesutrinant jas įmaišykite į tešlą.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Patepkite sviestu mažų pyragaičių arba keksiukų formeles. Įdėkite tešlą į kepimo formeles (užpildykite truputį daugiau nei pusę formos) ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 15-20 min. (priklauso nuo formų dydžio). Išimkite iš orkaitės ir leiskite pyragaičiams atvėsti kepimo formoje 10 min. Tada išimkite ir pyragaičius toliau vėsinkite ant grotelių. Galima, be abejo, valgyti ir šiltus (ypač su ledais) bet man skaniau kai jie šalti. 








Iš tikrųjų tai pirmas kartas, kai man pavyko nufotografuoti šita duonelę. Kiek kartų kepiau, tai kol susiruošiu padaryti nuotrauką, tai jau žiūrėk ir nėra ką fotografuoti...:D 




Traški duonelė



  • 100 g. pieno
  • 90 g. minkšto sviesto
  • 10 g. saulegražų arba alyvuogių aliejaus
  • 210 g. miltų
  • 1 a. š. druskos
  • 1 v. š. moliūgų sėklų
  • 1 v. š. aguonų
  • 1 a. š. rožinių pipirų
  • 1 v. š. saulegražų sėklų

Thermomiksas.
Sudėkite į thermomiksą miltus, sviestą, druską, įpilkite  aliejų ir pieną ir minkykite 1-2 min. minkymo programa. Tešla bus minkšta ir elastinga. Išimkite ją ir padėkite ant kočiojimo kilimėlio. Išvalykite ir nusausinkite thermomiką. Suberkite saulėgrąžas, pipirus, moliūgų sėklas, aguonas ir sumalkite 6 gr. 2-4 sek. 

Tupperware
Sudėkite į ekstrą chefą  miltus, sviestą, druską, įpilkite aliejų, pieną ir sumaišykite viską su peiliukais į vientisą masę. Kai  peiliukai jau sunkiai suksis, išimkite tešlą ant kočiojimo kilimėlio ir porą minučių ją paminkykite. Tešla gali pasirodyti lipni, bet nepasiduokite pagundai ir neberkite daugiau miltų. Po poros minučių minkymo jį taps minkšta, elastinga ir nelipni :) Sudėkite į mažą turbo chefa aguonas, pipirus, saulėgrąžas ir moliūgų sėklas ir sumalkite. 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. 

Padalinkite tešlą į dvi dalis. Padėkite vieną dalį ant kepimo kilimėlio ir iškočiokite su kočėlu  kaip įmanoma ploniau. Pabarstykite sėklų mišiniu ir dar kartą prakočiokite su kočėlu, kad sėklos "priliptų" prie tešlos. Padėkite kepimo kilimėlį ant kepimo skados arba grotelių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 15-20 min., kol duonos paplotėlis taps gražios tamsiai auksines spalvos. 
Pakartokite viską su likusia tešla.
Leiskite atvėsti ant grotelių. Sulaužykite duonos paplotelį taip, kaip jums patinka ir pateikite. 





Duonelė gali būti saldi arba sūri. Priklauso nuo jūsų nuotaikos:) Galite pabarstyti pvz. rudu cukrum su cinamonu ir aguonom ar riešutais - bus saldi duonelė, kuri patiks vaikučiams.
Jei pabarstysite su tarkuotu parmenzanu arba džiugu, arba tiesiog rupiai malta himalajų druska - bus puikus užkandis prie alaus (jei be druskos - tai prie vyno).
Skanaus :)








Ikvėpimas: Therrmomix knyga " Klasika v sovremennoj obratotke"; Thermomix knyga "The best of our Recipe Communities; Seriouseats.com


1 comment:

  1. Pas dažną iš mūsų šaldytuvai perpildyti maisto, o žiūrėk, po kelių dienų galiojimas baigiasi ir keliauja viskas į šiukšlių dėžę. O čia pasidalinta puikia idėja, kaip galima išsisukti iš tokios padėties. :) Tikrai puiku.

    ReplyDelete