Friday, January 3, 2014

su Naujais Metais

Noriu visus pasveikinti su Naujais Metais.  Linkiu laimės, meilės ir pinigų... būkite  savimi, laikykitės pažadų, ypač - duotų sau. Rūpinkitės savimi ir savo šeima. Kepkite duoną :) Slėpkite saldainius po pagalve, džiaukitės gyvenimu:) Žibuokliaukite sausi, slidinėkite kovą :D Čia aš, aišku, juokauju :) Nors kas ten žino... pas mus pilnas miškas žibučių dabar...


Kalėdų senelis naktį apsilankė dar kartą ir dabar akvariume jau atsirado gyvybė. Greitos, veiklios ir įdomios :) Žmoniškai kalbant - brunetės:) Man, kaip blondinei, trūksta gražių, spalvingų, akį traukiančių... 
Parašiau laišką Seneliui...gavau atsakymą - jos kvailos ir neįdomios :D Dieve, mes juk apie žuvis kalbam...:D Tiek to, pasirodo brunetės su blondinėm žuvų pasaulyje nesugyvena ... 



Brunetės apkramto blondinėms gražius ilgus pelekus. Taigi suteiksiu joms šansą, gal jos tikrai labai įdomios...:D Kadangi akvariumas stovi šalia knygų lentynų, tai gal mes turėsim apie ką pakalbėti. Manau pradėsim nuo Hemingvėjaus "Senis ir Jūra".



Po švenčių labai sunku grįžti į vėžes ir pradėti  gaminti, nes nuo šventinio stalo lieka TIEK maisto, kad kelias dienas ranka nekyla ką nors gaminti.
Todėl pradėsiu nuo lengvų ir paprastų dalykų. Bus plikytos tešlos vafliai ir prancūziški sviestiniai - sausainiai Petits Beurre.


Plikytos tešlos vafliai 



Įkvėpimas - Laduree Sucre The Recipes

  • 75 g. miltų
  • 125 ml + 75 ml pieno
  • 20 g. cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 30 g. sviesto
  • 3 kiaušiniai
  • 50 ml grietinės
  • Prieskoniai pagal skonį - vanilė, citrinos arba apelsino žievelė, arba 1 v.š. sulčių, kardamonas...

Persijokite miltus.
Puodelyje užvirkite 125 ml pieno, sviestą, cukrų ir druską. Nuimkite nuo viryklės. Įberkite miltus ir maišykite energingai su mentele, kol masė pasidarys vientisa. Puodą vėl pastatykite ant viryklės ir vieną minutę, nuolatos maišant, pakaitinkite, kol masė pradės "atšokti" nuo sienelių. 
Perdėkite masę į dubenį ir leiskite atvėsti iki kambario temperatūros. Įmušame kiaušinius po vieną  ir gerai  įmaišome juos į tešlą. Įdedame likusius ingredientus ( grietinė, likęs pienas ir prieskoniai) ir viską išmaišome iki vientisos masės. Paliekame pastovėti kambario temperatūroje mažiausiai valandą tam, kad tešla "subręstų".
Įkaitiname vaflinę keptuvę ir kepame kol gražiai apskrus, arba, jei mėgstate legvesnius, tai - kol bus gražios auksinės spalvos. Jei norite, galima patepti vaflinę aliejumi.

Thermomikso būdas:

Dariau iš karto dvigubą porciją tešlos.
Į thermomikso indą supilame pieną (250 g.) sudedame sviestą ( 60 g.) cukrų (40 g.) ir druską. Kaitiname  5 min. 100C 1-2gr.
Persijojame miltus ir maišome 20 sek. 4 gr.
Nuimame indą ir leidžiame atvėsti 10 min. (aš išnešu į balkoną, kad greičiau atvėstų).
Grąžiname indą į vietą ir įjungiame 5 gr. Įmušame po vieną kiaušinį (6 vnt.) ant besisukančių peilių. 
Sudedame likusius ingredientus (150 g. pieno, 100 g. grietines ir 2 v.š. apelsinų sulčių) ir sumaišome 5 gr. 30 sek.
Būtų labai gerai leisti tešlai subręsti, bet...na vaflių norėjome pusryčiams, o ne pietums...atsikėlėm vėlai...:D Vienu žodžiu, tešla "brendo" 10 min. ir tada kepėm vaflius. 


Greituoju būdu su greitkračiu išplakiau grietinėlę,  iš šaldytuvo ištraukiau vyšnių uogienę ir pusryčiavom.






Man vafliai labai patiko. Gavosi purūs, lengvi, tiesiog tirpo burnoje :) Vyrui labiau tradiciniai vafliai prie širdies su rimtesne tekstura. Na o mažius.. mažius pažadėjo pusę karalystės už vaflius :) o tiksliau pasiūlė mainus - mašina už vaflius :)




Visai nesenai aptikau labai smagų blogą -  Journal of a french foodie.  Šiandien jame suradau prancūziškų sviestinių sausainių receptą. Autorė prisimena savo vaikystę ir pasakoja, kad visi žinojo ir labai mėgo tuos sausainius. Prancūzams tai daugiau nei sausainiai - tai simbolis. :)
Nusprendžiau juos išbandyti. Receptas tikrai nesudėtingas.

Prancūziški sviestiniai sausainiai Petits Beurre


  • 200 g. cukraus
  • 200 g. svieto
  • 125 g. vandens
  • žiupsnis druskos
  • 500 g. miltų
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių.

Sudedame į thermomikso indą cukrų, sviestą, druską ir supilame vandenį. Kaitiname 3 min. 60 C. 2 gr. 
Įjungiame 2 gr.  (be temperatūros) ir nuimame matavimo stiklinę. Taip vėsiname masę 20 min. Ji turi atvėsti iki  kambario temperatūros.
Sumaišome miltus su kepimo milteliais ir persijojame viską į thermomikso indą. Maišome 30 sek. 3 gr. Tešla turi būti tiršta ir minkšta. Suvyniojame ją į maistinę plevelę ir dedame į šaldytuvą maždaug 3 val. (galima ir ilgiau).

Tešlą galima pagaminti ir be thermomikso.
Puode pakaitiname sviestą, cukrų, druską ir vandenį. Kai sviestas ištirps, nuimame puodą nuo viryklės ir atvėsiname iki kambario temperatūros. (kartas nuo karto pamaišome). Sumaišome miltus su kepimo milteliais ir persijojame juos į atvėsusią masę. Gerai išmaišome tešlą, kad jis būtų vientisa. Toliau viskas tas pats. 

Įkaitiname orkaitę iki 180 C.

Kočiojimo kilimėlį truputį apibarstome miltais ir iškočiojame tešlą plonai (būtų gerai 3 mm.)  Naudokite kokias tik turite ir norite sausainių formeles. Petits Beurre yra stačiakampės formos, bet šiuo atveju forma neturi didelės reikšmės. 

Kepame 12-15 min. Atvėsiname ir skanaujame. Tai kas liko, saugom hermetiškame inde. 



Aš nesu sausainių mėgėja. Tiesa pasakius, neprisimenu, ar vaikystėje mėgau sausainius. Mama pasakojo, kad nebuvau smaližė ir tortai, pyragai bei sausainiai manęs nedomino... :) Bet, kai dabar virtuvė prisipildė šitų sausainių kvapų, galiu pasakyti - jie tikrai kvepia vaikyste ir tai yra labai labai malonu. 





No comments:

Post a Comment