Friday, March 28, 2014

Laduree lietiniai blynai ir trapios tešlos mėlynių pyragas


Šiandien važiuodama pro šalį... (ne netyčia, tiesiog norėjau pataisyti sau nuotaiką prieskoniais ir pažiūrėti ar neturi jie netyčia Kamut miltų) užsukau į Gourmet studio parduotuvę (buvusi Skonio studija) ir mane pasitiko labai nemaloni (bent jau man) naujiena - JIE UŽSIDARO. Paskutinės dienos ir viskas... Viskam nuolaida 20 proc. Mane pasitiko liūdnos tuštokos lentynos. Taigi tonka pupeles, rūkyta paprika, galangalo pasta ir šafranas iš karto įkrito į mano pirkinių krepšelį...Supratau, kad jau negalėsiu pasakyti - kai man reikės, tai žinau kur gauti...Ech, apėmė liudesis, lyg draugą išlydėčiau už jūrų marių...

Laduree labai skambus pavadinimas :) Bet manau, kad kažkokia reikšmė turi tik gyvenantiems Prancuzijoje. Laduree tai yra kepyklėlė :) labai prabangi, bet visgi kepyklėlė :) Taip buvo 1862 metais...dabar tai jau korporacija su savo vizija ir misija :) Laduree išgarsėjo savo macarons pyragaičiais ir iki šiol garsėja jais :) Daug kas mano, kad jie yra geriausi pasaulyje. Laduree lietiniai blynai irgi yra labai skanūs :) Kepiau juos jau keletą kartų, bet tik dabar pavyko nupaveiksluoti.




Laduree lietiniai blynai



  • 1 tonka pupelė arba viena vanilės ankštis
  • 165 g. miltų
  • 40 g. rudo cukraus
  • 4 kiaušiniai
  • 500 ml. pieno
  • 40 g. ghee sviesto + sviestas kepimui
  • 1 v.š. aliejaus
  • 1 v.š. romo - pasirinktinai 
  • 1 v.š. Grand Marnier - pasirinktinai


Sutarkuokite tonką pupelę arba išimkite iš vaniles ankšties sėklytes. Išlydykite sviestą.
Persijokite miltus į dubenį ir sumaišykite su cukrumi ir tonka arba vanile. Įdėkite  į dubenį kiaušinius ir plakdami mikseriu pilkite pieną. Tešla turi būti be gumuliukų. Supilkite sviestą, aliejų ir jei naudojate, alkoholį. Uždenkite dubenį ir palikite tešlą subręsti valandai (galima ir ilgiau) kambario temperatūroje. 
Pastaba: tešla bus skystesnė nei įprastai. 
Įkaitinkite blynų keptuvę ir patepkite ją sviestu. Kepkite lietinius blynus. Įpilkite pakankamai tešlos, kad ji padengtų keptuvės dugną. Greitai paimkite keptuvę ir pakreipktite ją į kairę, į dešinę, pirmyn, atgal, kad tešla tolygiai ir plonai pasiskirstytų. Kepkite ant vidutines ugnies.
Kol kepate, laikykite lietinius šiltai (Aš naudoju šilumą saugančius indus, pvz. Servofiksą) dėkite juos vieną ant kito - taip jie išliks minkšti ir drėgni.

Pateikite su uogiene arba sirupu, jogurtu arba šviežiomis uogomis.
Skanaus.






Mano močiutės firminis pyragas buvo trapios tešlos pyragas su uogiene. Aš jo nelabai prisimenu. Tai yra prisimenu vaizdą, bet niekaip negaliu prisiminti skonio... Prisimenu tik, kad močiutė užšaldydavo dalį tešlos ir, prieš pašaunant pyragą, į orkaitę sutarkuodavo ją ant viršaus. Todėl dabar, kai aptikau trapios tešlos pyrago receptą, kur buvo minimas tešlos tarkavimas, apėmė neapsakomos vaikystes ilgesys...O dar norėjau pavaišinti juo mano dėdę. Jis dažnai mini močiutės pyragą, man atrodo jis irgi ilgisi vaikystės...:D
Kadangi šaldiklis yra pilnas mėlynių, tai nusprendžiau, kad pyragas bus ne su uogiene, o su daug daug mėlynių :D






Trapios tešlos mėlynių pyragas 



  • 3 stiklinės miltų
  • 1/3 stiklinės cukraus
  • 1/2 a.š. druskos
  • 170 g. sviesto
  • 30 g. taukų
  • 1 kiaušinio trynys
  • 1/2 -3/4 stiklinės sutirštinto nesaldinto pieno arba 10 proc. riebumo grietinėlės
  • 6 stiklinės mėlynių
  • 3 v.š. citrinų sulčių
  • 3 v.š. kukuruzų krakmolo
  • 1 stiklinė cukraus

Į virtuvės kombaino indą sudėkite miltus, cukrų ir druską. Įjunkite virtuvės kombainą, kad viskas susimaišytų. Įdėkite sviestą bei taukus ir susmulkinkite viską iki trupinių konsistencijos. Įpilkite pieną arba grietinėlę ir kiaušinio trynį. Smulkinkite tik tiek, kad viskas susijungtų į tešlą. ( Jei reikia įpilkite dar kondensuoto pieno arba grietinėlės. )

Thermomiksas:
Įberkite miltus, cukrų ir druską į thermomikso indą ir sumaišykite 6 gr. 3 sek. Įdėkite sviestą su taukais ir smulkinkite 5 gr, kol susidarys trupiniai. Įpilkite pieną arba grietinėlę ir kiaušinio trynį ir maišykite 5 gr, kol ingredientai susijungs į tešlą. ( Jei reikia, įpilkite dar kondensuoto pieno arba grietinėlės. )

Išimkite tešlą ant kočiojimo kilimėlio. Atidalinkite 1/3 tešlos ir susukite ją į maisto plėvelę ir įdėkite į šaldiklį. Kitą tešlos dalį suvyniokite į maisto plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą 20-30 min. (svarbiausia, kad tešla šaldiklyje spėtų užšalti).

Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Patepkite sviestu 24-26 cm diametro tarto, kišo arba pyrago formaą. Būtu puiku, jei kepimo forma būtų su nuimamais šonais. 

Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant pabarstyto miltais kočiojimo kilimėlio plonai iškočiokite tešlos diską. Išklokite  kepimo formą tešla. 

Paruoškit įdarą.
Dubenyje sumaišykite mėlynes, cukrų, krakmolą, citrinos sultis. 

Įberkite įdarą į kepimo indą ir tolygiai paskirstykite ant tešlos.

Išimkite tešlą iš šaldiklio ir sutarkuokite su burokine tarka. Sušalusią tešlą lengvai ir greitai sutarkuosite. Pabarstykite su tešlos tarkiais pyragą.
Pašaukite pyragą į orkaitę ir kepkite 20 min. tada sumažinkite temperatūrą iki 180 C. ir kepkite dar 45-50 min., kol tešla gražiai paruduos ir įdaras lengvai "burbuliuos" po tarkiais. Jei tešla labai greitai ruduos, tai uždenkite pyragą su aliuminio folija.

Išimkite iš orkaites. 
Palaukite 5 minutes ir išimkite pyragą iš formos. 
Atvėsinkite ant grotelių.
Skanaus. 







Įkvėpimas: Laduree Sucre The Recipes; M. Goldman "A treasury of Jewish holiday baking" 

No comments:

Post a Comment