Wednesday, March 19, 2014

Ruginiai crepe blynai ir matzo duoniukai



Šiandien, kai išėjau iš Rimi su pirkiniais, prie manęs priėjo moteris ir paprašė padėti... padėti maisto produktais. Kažkaip automatiškai paėmiau iš tašės makaronus ir padaviau jai. Man labai sunku tokiuose situacijose atsisakyti padėti. Sunku pasakyti NE, kai žmogus prašo maisto, kai užsimina apie vaikus... Galbūt mane šiandien apgavo, galbūt pasinaudojo...Mano vyras, kai tai perskaitys, tikriausiai tik galva palinguos į šalis. Nes ne karta man sakė, kad taip lengvai netikėčiau pagalbos prašymais. Na tegul, mane apgavo... aš blogiau jausčiausi tiesiog praėjus pro šalį...
Atmintyje staiga išplaukė vaizdelis iš graikiško restorano... Rudenį Artas buvo grįžęs į Lietuvą ir mes nuėjome papietauti į graikišką restoraną Pilies g. Maistas ten, turiu pasakyti, labai gardus :) Sėdėjome lauke, buvo saulėta ir taip gera... gera pamatyti seną draugą, paprastai ir nuoširdžiai pakalbėti apie viską, nors nesimatėme daug metu... Kai baigėme valgyti, prie mūsų staliuko priėjo malonus, tvarkingas senukas ir mandagiai paprašė, ar negalėtumėme jam atiduoti maisto likučiu... Ir saulė toliau švietė, ir žmonės šalia toliau klegėjo, ir  Artas liko vietoje, bet mano viduje kažkas šimtą kartų apsisuko...
Galbūt šita tema ne maisto blogui... Galbūt greitai mes kalbėsim ne apie badaujančius Afrikos vaikus, o  apie savo šalį, savo kaimynus.

Kai su vyru pradėjome draugauti, jis mane norėjo sužavėti blynais :) Nesenai skaičiau, kad Jim Lahey (vyrukas, kuris sugalvojo duoną be minkymo) studentavimo laikais bandė padaryti įspūdį merginai, iškepdamas duoną. Tai vat, mano vyras mane žavėjo blynais :) Eime, iškepsiu tau blynu :) ir iškepė :) ir blynai buvo tikrai skanus :D ne, ne, aš nebuvau alkana studente :D tiesiog patiko dėmesys ir pastangos :) nes mano vyras nesižavi kulinarija... Dabar, kas kartą kai kepu blynus, prisimenu savo vyrą. :)





 Ruginiai crepe blynai



  • 2 kiaušiniai
  • 1 kiaušinio trynys
  • 3/4 stiklinės kefyro
  • 1/4 stiklinės pieno
  • 1/2 stiklinės ruginių miltų
  • 1/4 stiklinės kvietinių miltų
  • žiupsnis druskos
  • 2 v. š. cukraus + 4 a. š. cukraus
  • 60 g. sviesto - išlydyto
  • sviestas kepimui
  • keletas citrinos skiltelių


Į didelį greitkratį supilkite kefyrą, kiaušinius + trynį, pieną ir suplakite. Įberkite miltus, druską, ir 2 v. š. cukraus - suplakite. Supilkite išlydyta ir pavėsintą sviestą ir gerai suplakite. Tešla turi būti vientisa, be gumuliukų. 
Įkaitinkite keptuvę blynams. Patepkite keptuvę sviestu ir kepkite crepe blynus. Išeis maždaug 7-8 blynai. Įkaitinkite keptuvėje  1 a. š. sviesto. Perlenkite porą blynų per pusę ir sudėkite juos į keptuvę. Pabarstykite maždaug  po 1 a.š. cukraus ir apverskite blynus. Kepkite kol cukrus pradės karamelizuotis. Pakartokite su likusiais blynais. Pateikti su citrinos skiltelėmis. Išspauskite truputį citrinos sulčių ant blynų - tas suteiks jiems gaivumo.

Skanaus










Ant duoniukų kepimo "bangos" nusprendžiau išbandyti ir matzo duoniukus. Matzo - tai  žydų bemieliai traškūs duoniukai. Yra net paskaičiuotas laikas, per kiek reikia juos iškepti - per 18 min., t.y.  kol neprasidėjo natūralūs rūgimo procesai ir duona netapo "mielinė". Aš, tiesa pasakius, į laikrodį nežiūrėjau bet matzo iš tiesų pagaminti nėra sudėtinga ir galima tikrai tilpti į tas "18 min."  :)





Matzo duonelė



  • 1 stiklinė kvietinių miltų
  • 1/2 stiklinė speltos miltų
  • 1/2 stiklinė rupių kvietinių miltų - (thermomikse galima sumalti kviečius - 40 sek. 10 gr.)
  • 1/2 stiklinė avižinių miltų (thermomikse galima sumalti avižinius dribsnius - 1 min. 10 gr.)
  • 1 1/4 stiklinės vandens

Įkaitinkite orkaitę iki 230 C. Išklokite porą kepimo skardų kepimo popieriumi.
Suberkite miltus į virtuvės kombainą ir prasukite porą sekundžių dideliu greičiu, kad miltai susimaišytų. Įpilkite vieną stiklinę ir 2 v. š. vandens, tada užminkykite tešlą. Tešla turi būti "minkšta" bet nelipni. Jei tešla yra per sausa, supilkite likusį vandenį, bet neskubėkite, pilkite po šaukštą. 

Thermomiksas:
Suberkite miltus į thermomikso indą ir prasukite 4 sek. 6 gr. Įpilkite stiklinę + 2 v. š. vandens ir minkykite 2 min. minkymo programa. Minkymo pabaigoje pažiūrėkite - jei tešla yra per sausa, tai supilkite likusį vandenį, bet ne visą iš karto, o po šaukštą. Tešla neturi būti lipni. 

Perkelkite tešlą ant kočiojimo kilimėlio ir padalinkite į 12 dalių. Uždenkite maistine plėvele ir palikite pastovėti 2 min.
Pabarstykite negausiai kočiojimo kilimėlį miltais, imkite po vieną dalį ir iškočiokite ko ploniau. Forma gali būti apvali, arba ovali. Subadykite duoniukus šakute ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 10-12 min., kol matzo taps traškus ir bus gražios auksines spalvos. 


Praėjus pusei kepimo laiko pakeiskite skardas vietomis ir apsukite jas. Kepimo laikas priklauso nuo jūsų orkaitės. Vienoje iškeps greičiau, kitoje lėčiau. Atkreipkite dėmesį į  tai, kad antra partija iškeps tikrai greičiau nei pirma, todėl nepalikite duoniukų be priežiūros orkaitėje. Pakartokite viską su likusia tešla. Man gavosi 2 kepimai, iš viso 4 skardos. 
Skanaus




Matzo duonelės gaunasi skanios ir traškios, bet mano šeimai trūko druskos...ir šiaip labiau patiko skandinaviški duoniukai. Bet neparagavęs negali žinoti, kas labiau patiks :)




Įkvėpimas: Bon Appetit Magazine - March 2014 March;  Food and Wine annual cookbook 2012.

No comments:

Post a Comment