Sunday, March 16, 2014

Antienos kojelės troškintos su moliūgu, figomis ir anyžiais ir Knäckebröd Švediški ruginiai duoniukai

Savaitgaliais nėra lengva surasti laiko ir aprašyti receptus. Darbelis veja darbelį...atrodo ir tą reikia padaryti, ir aną, ir dar poilsį reikia kažkur įspausti...:D galų gale tyliai sau pasakai - rytoj... ir išsaugai viską juodraštyje, o rytoj viskas kartojasi :) galbūt tikrai reikia pabandyti daryti trumpus įrašus po vieną receptą, bet kažkodėl man atrodo, kad "įrašų kamščio problemėlės" tai neišspręs...
Orelis savaigalį toks, kad ranka nekilo pakuoti žieminių rūbų, todėl prisėdau parašyti :)

Visgi apsisprendžiau - antiena man patinka. Šitas patiekalas mane galutinai įtikino, kad su antiena draugauti verta. Pasakiškai minkšta mėsytė persismelkusi nuostabaus skonio padažu. Patiekalas tikrai įspūdingas ir lengvai pagaminamas.  





Antienos kojelės troškintos su moliūgu, figomis bei anyžiais.




  • 6 antienos kojelės
  • druska ir pipirai
  • 1 v. š. saulėgrąžų aliejaus
  • 4 vidutinio dydžio morkos, supjaustytos stambiais griežinėliais (gabaliukai apie 4 cm )
  • 2 salierų stiebai, supjaustyti stambiai (gabaliukai apie 4 cm )
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas, supjaustytas
  • 6 skiltelės česnako - nuvalytos ir susmulkintos
  • 450 g. džiovintų figų - supjaustytų gabaliukais
  • 4 šakelės čiobrelio
  • 2 anyžiaus žvaigždutės
  • 1 nedidelis moliūgas (1,5 kg) - nuvalyti ir supjaustyti gabaliukais
  • 6-8 stiklinės vištienos sultinio (stiklinė - 250 ml)


Įkaitinkite orkaitę iki 230 C. 
Įtrinkite antienos kojeles 1 v.š. druskos ir 1 a.š. pipirų. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir gerai apkepkite kojeles, kol jos gražiai apskrus (į keptuvę kojeles dėkite odos puse žemyn). Išimkite antieną iš keptuvės į lėkštę. Nupilkite dalį riebalų iš keptuvės, palikite tik maždaug 2 v. š. Sudėkite į keptuvę morkas, svogūnus, salierus, česnakus ir maišydami apkepkite, kol česnakai pradės ruduoti. Nesudeginkite česnakų. :) 

Į kepimo/troškinimo indą  (aš naudoju ultra pro) sudėkite pakepintą morkų mišinį, figas, čiobrelį, anyžių žvaigždutes, moliūgą ir viską sumaišykite. Ant viršaus sudėliokite antienos kojeles odele į viršų. Vištienos sultinį sumaišykite su 1 a.š. druskos ir 1/2 a.š. maltų pipirų ir viską juo užpilkite. Kojelės turi mirkti, bet ne skęsti skystyje. Uždenkite dangčiu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30 min. - 230 C., tada sumažinkite temperatūrą iki 180 C. ir kepkite 1,5-2 val. Išjunkite orkaitę ir leiskite indui dar pastovėti orkaitėje 15 min.
Pateikite  antienos kojeles su virtais ryžiais ir troškintomis daržovėmis. 
Skanaus





Antienos kojeles galima troškinti dideliame ketaus puode ant viryklės. Troškinimo laikas būtų tas pats. Užverdame ir sumažinę ugnį troškiname apie 2 val. Aš, tiesą pasakius, labai mėgstu viską kepti orkaitėje. Man  taip patogiau ir paprasčiau. 

Trapi duona Švedijoje yra labai populiari. Iš tikrųjų, tai būutinybė yra išradimu motina:) Švedams reikėjo tvarios duonos, tinkamos atšiauriam klimatui. Tradiciškai duoniukai buvo dideli, apvalios formos su skylute viduje - kaip savotiški "tortai". Iškeptus juos suverdavo ant virvės ir pakabindavo išdžiūti. 




Knäckebröd Švediški ruginiai duoniukai


  • 20 g šviežių mielių
  • 400 ml. vandens
  • 1 v.š. šaukštas medaus, sirupo arba cukraus
  • 1 a.š. druskos
  • 1 a.š. malto kmyno
  • 300 ml kvietinių miltų
  • 400 ml. ruginių miltų




Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir kmynus. Greitkratyje suplakite vandenį su medumi ir mielėm. Supilkite mielių mišinį į miltų mišinį ir užminkykite tešlą. Tešla gali būti truputį lipni. Uždenkite dubenį su tešla ir kildinkite apie valandą. 
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Išklokite porą kepimo skardą su silikoniniais padekliukais arba kepimo popieriumi.

Perkelkite tešlą ant kočiojimo kilimėlio ir padalinkite į 4 dalis. Lengvai pabarstykite kočiojimo kilimėlį miltais ir iškočiokite labai plonai 2 pirmas dalis. Kraštinį kartą kočiojant tešlą galima panaudoti medinį kočėliuką su dantukais. Jis šiaip yra labiau žinomas kaip volelis mėsai, bet puikiai tinka švediškiems duoniukams. 


Pirkau sau tokį Kaziuko mugėje. Tiesa pasakius, kai jį pamačiau, iš karto supratau, kad man jo reikia ne mėsai, oi ne mėsai. :D Jei tokio volelio neturite, tai tešlą galima subadyti su  šakute. :) Perkelkite plonai iškočiotus tešlos lakštus į kepimo skardą ir supjaustykite stačiakampiais, kvadratais arba rombais - kaip jums patogiau.


Pašaukite į orkaitę ir kepkite 10-20 min. Duoniukai turi "išdžiūti", bet ne per daug paruduoti. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti ant skardos. Pakartokite su likusia tešla. 
Skanaus.

Duoniukai gaunasi labai traškūs. Puikia tinka su sūriu, įvairiom užtepėlėm, sumuštiniams. Dabar suprantu, kodėl jie tokie populiarūs Švedijoje.  Duoniukai tiks ir užkandžiavimui ir pavalgymui. :)









Įkvėpimas: Fine Cooking Magazine  Feb/March 2011; Cafe Bjerkli.

2 comments:

  1. Nu tu dedi viena po kito receptus, kuriuos as noriu isbandyti!!!! Dar gal laiko paskolinti galetumei, kad siuos visus isbandyti galeciau? :))

    ReplyDelete
  2. Musu skoniai sutampa:) tai gerai :) laiko tai ir man ziauriai truksta, pati mielai gauciau papildomo:)

    ReplyDelete