Tuesday, March 18, 2014

Padrikos mintys...obuolių štrudelis ir duona


Kiekvieną dieną mano kulinariniame horizonte atsiranda nauja planeta: kartais tai būna meteoritas, o kartais žvaigždė. Kasdien mano sąrašas "GAMINSIU" ilgėja...aš suprantu, kad tai nerealu, aš niekada viso TO nepagaminsiu...bet tiesą sako patarlė - kuo toliau į mišką to daugiau medžių...
Kažkada Laima manęs klausė - ar aš kada nors gaminu tą patį desertą ar visada naują? :D taip jau supuolė, kad kas kart, kai kartu mėgavomės mano gamintu desertu, jis buvo vis kitas... Net pati tada susijuokiau :) bet tai ne visai juokinga...kažkada prašiau vyro, kad išsirinktų desertą savo gimtadieniui. Nesugebėjo...Mandagiai pasakė, kad visi skanūs, tai tiks bet kuris... Įdomu ar jis supranta, kad žodžiai "bet kuris"  tai kaip peilis...
Kitą kartą Laima manęs klausė ar aš kada nors pastebiu, kiek turiu maisto atsargų namuose ir ar galėčiau atspėti, kiek galėčiau su jomis išgyventi. Net neįsivaizduoji, Laima , kaip mane gundo tai patikrinti.
Labai, labai noriu šokolado, bet negalima...Dabar su mielu noru suvalgyčiau šito gražuolio gabaliuką. 


Jei jūs mėgstate obuolius ir desertus su obuoliais, tai šitas štrudelis jums labai patiks. Visada kepiau tradicinius štrudelius, o dabar nusprendžiau pabandyti kažką naujo. Šaldytuve kaip tik gulėjo filo tešla, o obuolių mes beveik visada namuose turime, taigi... iš tikrųjų tai jis mane patraukė dar ir savo paprastumu. Jį labai lengva pagaminti, o atrodo jis įspūdingai:)





Apvalusis obuolių štrudėlis



  • 10 stiklinių nuvalytų ir supjaustytų kubeliais obuolių
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • vienos citrinos sultys
  • 1 a.š. malto cinamono
  • 2 v.š. kukurūzų krokmolo
  • 1/2 stiklinės razinų - užplikytų (užpilkite razinas 5 min. verdančiu vandeniu, nusunkite ir nusausinkite)
  • 130 g. sviesto - išlydyto
  • 17 filo tešlos lapų
  • cukraus pudra pabarstymui


Dideliame dubenyje sumaišykite obuolius, razinas, citrinos sultis, cukrų, krokmolą ir cinamoną.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 C.
Patepkite sviestu 26 cm diametro torto fomą su nuimamais šonais arba silikoninę formą (bet iš jos bus sunkiau vėliau išimti štrudelį)
Atidarykite filo tešlos pakelį ir uždenkite drėgnu rankšluosčiu, kad lapai neišdžiūtų kol gaminsite. Paimkite vieną filo tešlos lapą ir padėkite ant kočiojimo padėkliuko, patepkite jį išlydytu sviestu. Paimkite kitą lapą, padėkite ant viršaus ir patepkite sviestu. Taip kartokite, kol gausite 5 lapus. Paimkite juos atsargiai ir išklokite jais kepimo formą. Tik pasistenkite labai juos nespausti. Tokiu pat būdu padarykite dar 5 filo lapus. Išklokite jais kepimo formą, bet dabar dėkite juos skersai anų 5 lapų.

Suberkite obuolių mišinį ant filo tešlos ir tolygiai paskirstykite. Lengvai užlenkite filo tešlos lapų kraštus į vidų. Pertepkite sviestu ir sudėkite vienas ant kito dar 4 tešlos lapus.


Uždėkite juos ant obuolių, o kraštus atsargiai sukiškite "į vidų"  - taip lyg norėtumėte tešla "apdengti" pyragą.  Paimkite vieną filo tešlos lapą, patepkite jį sviestu ir lengvai suglamžykite. Padėkite jį ant štrudelio viršaus. 
Pakartokite tai dar su 2 tešlos lapais.  Suglamžyti filo tešlos lapai gražiai atrodys ir papuoš štrudelį. Su aštriu peiliu pradurkite štrudelio viršų kelis kartus tam, kad galėtu išeiti garai

Pašaukite štrudelį į orkaitę ir iš karto sumažinkite temperatūrą iki 180 C. Kepkite apie 50 min. Išimkite iš orkaitės ir leiskite štrudeliui 20-30 min.  atvėsti formoje. Tada atsargiai išimkite jį. Pabarstykite cukraus pudra ir pateikite. 
Skanaus.




Kai paragavau šito štrudėlio, jis iš karto šovė į viršų mano štrudelių dešimtuke. Labai lengvas, trapus, su daug - daug obuolių. Taip pat jį įvertino ir šeima. Jis tiesiog dingo nuo stalo:) ir kaip sako mano mažius - " ma, maaa" (vert. nėra...NĖRA). Manau kitą kartą pabandysiu iškepti atskirus  "rišulėlius" ale štrudeliukus. Ledų prie šito štrudelio nesiūlau. Taip, be abejo, būtų skanu :) bet jam ledų nereikia, jis pats iš savęs yra TOPAS. 






Savaitgaliui man reikėjo kelių kepaliukų geros, skanios duonos. Norėjosi išbandyti kažką naujo, bet lengvo, todėl atkreipiau dėmesį į šį receptą. Receptą lengvai galima padalinti iš 2 ar net 3. Duona gavosi labai lengva su daug mažučiu oro kišenių. Mniam mniam...




Rupi kvietinė duona


  • 950 ml. šilto (iki 40 C) vandens
  • 2 stiklinės šilto (iki 40 C) pieno
  • 2 v.š. medaus
  • 1 a.š. sausų mielių
  • 3 stiklinės rupių kvietinių miltų
  • 10 stiklinių kvietinių miltų
  • 2 v.š. (nubraukti) druskos
  • 2 v.š. aliejaus

Greitkratyje suplakite pieną su mielėmis. Sudėkite visus ingredientus į didelį dubenį ir sumaišykite šaukštu.  Išimkite tešlą ant kočiojimo kilimėlio ir porą minučių minkykite, kol tešla taps elastinga. Ji gali būti truputį lipni. Ištepkite didelį dubenį aliejumi ir perkelkite į jį tešlą. Uždenkite dubenį dangčiu, bet ne visiškai sandariai, ir palikite tešlą pakilti kambario temperatūroje per naktį.

Iš ryto tešla bus gražiai pakilus, su daug oro tarpų.
Patepkite 3 duonos kepimo formas sviestu. Pabarstykite kočiojimo kilimėlį miltais ir išimkite ant jo tešlą. Lengvai ją apminkykite ir padalinkite į 3 dalis. Kiekvieną iškočiokite į stačiakampį maždaug 12*20 cm dydžio ir susukite kaip vyniotinį. Lengvai suspauskite/užspauskite galus ir įdėkite tešlą siūle apačia  į kepimo formą. 

Uždenkite maistine plėvele ir palikit pakilti maždaug valandai kambario temperatūroje. Apipurkškite duoną vandeniu ir pašaukite ją į karštą (200 C) orkaitę. Kepkite 10 min. Tada sumažinkite temperatūrą iki 190 C. ir kepkite 20   min. Apsukite kepimo formas ir kepkite dar 25 min. Išimkite duoną iš orkaitės ir iš kepimo formų. Leiskite atvėsti ant grotelių. 
Skanaus.




Įkvėpimas: "A treasury of jewish holiday baking" M. Goldman; Food and Wine annual cookbook 2005.

No comments:

Post a Comment