Wednesday, April 23, 2014

Velykė (Varškės Pascha)

Štai ir prabėgo velykos. Jos buvo šviesios, saulėtos, labai skanios (iki šiol viską po truputį dar valgome :D ) Per šventes aplankė labai geras jausmas - kad viskas yra būtent taip, kaip ir turi būti. Nors ir pasiruošimo darbų netruko, bet atrodė, jog rankos pačios viską daro.Turbūt pirmi metai, kai margučiai gavosi visi kaip vienas tobulai gražūs ir skilo tik keli (dažniausiai nukenčia ne mažiau nei trečdalis). Saulė už lango taip plieskė, o paukščiai taip davė džiazo, kad tiesiog norėjosi gyventi, o viskas, ko galbūt nespėjau ar nepavyko, kaip miražas kažkur pasivaideno ir ištirpo. 

Velykoms kepiau 3 desertus, bet parašysiu tik vieno - Velykės, nes tik ją vyras spėjo nupaveiksluoti :) Kadangi velykė buvo pirma, tai jai ir teko garbė :) dėl kitų tiesiog nesukau sau galvos :) Gal kada nors pakartosiu :) tada būtinai pateiksiu receptukus. 




Pascha - tai tradicinis rusiškas velykinis varškės desertas. Kadangi ne visur jis yra žinomas, tai nedrįsčiau ji pavadinti provoslavišku. Daug kur pascha yra vadinama Kulič duona. 
Yra daug internete visokios informacijos apie paschos istoriją, bet man labiausiai įsimynė pasakojimas, kad pascha yra susijusi su senovės tikėjimais ir vaisingumu. Pieno produktai glaudžiai susiję su pavasario ritualais, su pirmu arimu bei žemės pasveikinimu ir turėjo svarbią simbolinę reikšmę. Buvo tikima, kad varškė - tai daugiau nei maistas, tai geriausia, ką pienas gali duoti žmogui. 

Iš tiesų, velykė labai maistinga ir gardi. Švelni varškė pagardinta cukatais, riešutais, švežiais vaisiais ir trupučiu šokolado. Jau kelis metus iš eilės gaminu velykoms šį desertą. Mums ji labai patinka, visada paliekame pilve vietos specialiai jai :) 





Velykė (Varškės Pascha)



  • 850 g. birios varškės
  • 70 g. blanširuotų migdolų riešutų (tiks bet kokie turimi riešutai)
  • 130 g. cukraus
  • 200 g. grietinėlės ( 35 proc.)
  • 1 vanilės ankšties sėklytės arba 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 4 tryniai
  • 160 g. kambario temperatūros sviesto, supjaustyto kubeliais 
  • 60 g. razinų
  • 60 g. cukatų
  • braškės (šviežios arba šaldytos)
  • cukatų mišinys (porą saujų)
  • šokoladinis padažas:

          • 1 stiklinė (250 ml.) grietinėlės (35 proc.)
          • 280 g. juodo šokolado (susmulkinto)
          • 2 v.š. cukraus pudros

Į thermimokso indą įdėkite migdolų riešutus ir sukapokite 3 sek. 5 gr. Išimkite iš thermomikso ir padėkite į šalį.
Susmulkinkite cukrų 10 gr. apie 15-20 sek. Palikite cukrų thermomikse.
Įpilkite grietinėlę ir įdėkite trynius bei vanilę ir viską kaitinkite 6 min. 80 C. 1 gr. 
Įdėkite varškę ir sviestą ir maišykite 25 sek. 4 gr. (panaudokite thermomikso mentelę - viską geriau ir efektyviau išmaišysite).
Įdėkite cukatus, razinas ir smulkintus riešutus ir viską išmaišykite 15 sek. 4 gr. reversas.
Paimkite thermomikso garų kriepšelį, arba kitą kiauraindį ir išklokite trigubu sluoksniu marlės taip, kad kraštai kabėtų.  Įdėkite varškės masę į paruoštą indą ir iš viršaus uždenkite marlės kraštais (juos užlenkite). Uždėkite pjaustymo lentutę arba lėkštutę ir prispauskite kokiu nors svoriu. Palikite per naktį šaldytuve (8-12 val.) Išimkite paschą iš indo ir perdėkite ant lėkštės. Papuoškite apačią braškėmis ir viską apliekite šokoladiniu padažu. Viršų papuoškite cukatų mišiniu. Palikite porą valandų vėsioje vietoje (ne šaldytuve) tam, kad padažas sustingtų (jis puikiai sustings ir kambario temperatūroje). Pateikite ant stalo ir ...skanaus. :)

Šokoladinis padažas:

Užvirinkite grietinėlę. Įberkite šokolada, bet nemaišykite. Palikite pastovėti keletą minučių, kad šokoladas ištirptų. Tada įberkite cukrų ir viską išmaišykite su šluotele arba mentele. 






Įkvėpimas: Thermomikso knyga " Putesestvije s thermomix"; Internetas 

No comments:

Post a Comment