Monday, April 14, 2014

Amandos Rockman baskų tortas

Kokia yra svarbiausia valgio dalis? Taip, teisingai - D E S E R T A S. :) kartais man vien deserto ir norisi. (juokauju, valgykite daugiu daržovių :D )
Baskų tortas yra pilnas visko...o ypač kalorijų :) bet tikrai vertas kiekvieno kąsnio. Dabar pagalvojau, kad jis man priminė riešutą - kieta luobele ir minkštu vidumi. Torto kraštai gaunasi traškūs, o vidus lengvas ir kreminis. 

Jei nemėgstate baltymų kremo, tai ir tiesiog nedarykite jo. Be jo tortas irgi bus skanus. 



Amandos Rockman baskų tortas


  • 460 g. kambario temperatūros sviesto
  • 460 g. cukraus
  • 2 vanilės anksčių sėklytės arba 1 v.š. vanilės esencijos
  • 370 g. miltų
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 1 v.š. druskos (valgomasis be kaupo)
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • plikytas kremas

Plikytas kremas:

  • 300 ml. pieno
  • 30 g. sviesto
  • 4 tryniai
  • žiupsnis druskos
  • 30 g. miltų
  • 60 g. cukraus
  • vienos vanilės ankšties sėklytės arba 1 a.š. vanilės esencijos. 

torto viršus:

  • likusieji 4 baltymai
  • cukraus pudra
  • žiupsnis druskos
  • lašelis citrinos sulčių


Pradedame nuo plikyto kremo:


Thermomiksas:
Sudedame visus ingredientus į thermomikso indą ir verdame 7 min. 90 C. 4 gr. Kai kremas paruoštas, viską suplakame 5 sek. 9 gr. Perdedame kremą į indą (hermetišką) ir uždengiame kepimo popieriumi. Iškirpkite pagal indo diametrą ir formą kepimo popierių ir padėkite ji ant kremo - tai apsaugos kremą nuo plėveles susidarymo. Ataušiname kremą, uždarome sandariai ir laikome šaldytuve. 

Paprastai:
Įpilame pieną į puodą kartu su vanile, druska  ir sviestu. Užverdame ant vidutinės ugnies.
Kiaušinių trynius suplakame su cukrumi iki kreminės konsistencijos (masė turi būti standi) ir sumaišome su miltais, kad neliktų gumulėlių. 
Kai tik pienas užvirs, nuimkite jį nuo viryklės ir atsargiai įpilkite samtelį į trynių mišinį. Greitai išmaišykite ir įpilkite dar samtelį. Pakartokit keletą kartų, kol puse pieno bus įmaišyta į trynių masę. Supilkite kiaušinių trynių masę į puodą su likusiu pienu, išmaišykite ir užvirkite. Kai tik masė užvirs  sumažinkite ugnį iki mažos ir nuolat maišant virkite kremą apie 3 min. 
 Perdedame kremą į indą (hermetišką) ir uždengiame su kepimo popieriumi. Iškirpkite pagal indo diametrą ir formą kepimo popierių ir padėkite ji ant kremo - tai apsaugos kremą nuo plėvelės susidarymo. Ataušinkite kremą, uždarykite sandariai ir laikykite šaldytuve. 

Tortas:


Įkaitinkite orkaitę iki 165 C. Patepkite sviestu ir apibarstykite miltais 20 cm diametro kepimo formąa su nuimamais šonais. (arba suglamžykite kepimo popierių ir išklokite juo kepimo formą - kaip darau aš)

Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius. 

Virtuvės kombaine (su mentele) arba su mikseriu išplakite sviestą su cukrumi ir vanile iki lengvos kreminės konsistencijos. Po vieną įmuškite kiaušinius. Po kiekvieno gerai išplakant masę. Įberkite miltų mišinį ir atsargiai viską sumaišykite. 

Torto tešlą ir plikytą kremą sudėkite į konditerinius maišelius (atskirus). Paimkite kepimo formą ir sušvirkšdami tešlą su konditeriniu maišeliu padarykite "krepšelį" - iš pradžių uždenkite dugną, o veliau - bortelį. Paimkite konditerinį maišelį su plikytu kremu ir užpildykite krepšelio vidų. Tada su likusia tešlą uždenkite krepšelio viršų - tiesiog švirkšdami tešlą sukite ratus ir išeis toks lyg diskas, kuris uždengs tolygiai viską. Gausite tortą su kremu viduje. 



Pašaukite kepimo formą į orkaitę ir kepkite 1 val. -1,15 val.

Baltymus sumaišykite su druska ir citrinos sultimis ir išplakite iki putų. Berkite po truputį cukraus pudrą ir išplakite viską iki standumo - taip kaip morengui. Nepagailėkite cukraus pudros, nes gausis jums saldi kiaušinienė, o ne baltymų kremas :) (iš asmeninės patirties sakau, ne kartą man taip yra nutikę)

Kai liks maždaug 15-20 min. iki kepimo laiko pabaigos, išimkite tortą iš orkaitės ir papuoškite viršų su baltymų mase. Grąžinkite tortą atgal į orkaitę ir baikite kepti. 

Išimkite tortą iš orkaitės ir leiskite atvėsti iki kambario temperatūros kepimo formoje





Skanaus.

Įkvėpimas: Lottie+ Doof ; The British Larder

2 comments:

  1. hmm atrodo jau labai gundančiai. labai :)
    ir šiaip - užskaitau - kai nelieka trynių ar baltymų - pabaudojama viskas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jis toks yra - tortas gundytojas :)
      Aš irgi stengiuosi kad viskas būtų išnaudota ir nereikėtu vėliau sukti sau galvos... :)

      Delete