Friday, April 25, 2014

Apie ūkį ir bites. Skrudintų perlinių kruopų risotto su špinatais.


Kai buvau maža turėjome daržą, kurio nuoširdžiai nemėgau. Kaip ir visi vaikai norėjau žaisti, žaisti ir dar kartą žaisti. Vietoj to (sakykim, vietoj vieno iš tų trijų žaisti) turėjau padėti šeimai darže. Ne, ne, nebuvau vergė :) nors tuo metu man taip gal ir atrodė. Darbo visada buvo pilna, tai sodinti reikia, tai pikuoti, tai ravėti, laistyti, rinkti, apkasti, nukasti ir t.t. Tyliai sau po nosim murmėjau ir žadėjau, kad kai išaugsiu tai niekada, NIEKADA... niekada net arti neisiu prie daržo. Ką gi... 

Prabėgo daug metų ir dabar manau, kad darželis prie namo tai prabanga. Taip, reikia laiko ir, be abejo, įdėti nemažai darbo. Taip, tai pririša... Taip, daug paprasčiau nueiti į parduotuvę arba į ūkininkų turgelį... taip, bet savo yra savo. Savo kreivos morkos arba maži ridikėliai yra 100 kartų skanesni nei pirktiniai :D

Dabar kas kart, kai raviu lysves jaučiuosi lyg dirbdama nežinia kokį svarbų darbą :) Grįžtu namo pakylėtos nuotaikos, na taip, gal su skaudančia nugara, bet už tai su švaria galva, be jokių "biakų kakų" minčių. 

Kadangi jau užderėjo špinatai, tai nusprendžiau išbandyti senai nužiūrėtą perlinių kruopų risotto receptą. Receptas paprastas, bet labai vertas dėmesio. Jau vien skrudintų perlinių kruopų kvapas ko vertas :) Jausitės tikrai kaip burtininkės. O risotto spalva - 10 balų (Šauktukas) :) 




Recepte buvo parašyta kad užteks 4 asmenims. Na paragauti gal ir užteks, bet pavalgyti tai tik 2 su puse. :) 





Skrudintų perlinių kruopų risotto su špinatais




  • 1 stiklinė (250 ml.) su kaupu perlinių kruopų
  • 2 l. vištienos arba daržovių sultinio
  • 3 v. š. sviesto
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai
  • 4 skiltelės česnako
  • 100 ml. balto vyno (nebūtina, pasirinktai pagal pageidavimą)
  • 2 v. š. šviežių susmulkintų čiobrelių
  • 1 lauro lapas
  • gera sauja šviežių špinatų be stiebelių, tik lapų (apie 2 stiklinės)
  • pusė saujos šviežių petražolių lapu (be stiebelių)
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. citrinų sulčių
  • nutarkuota vienos citrinos žievelė
  • 1 stiklinė tarkuoto parmesano arba džiugo sūrio
  • švieži arba  džiovinti česnako laiškai (smulkiai sukapoti) pabarstymui


Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Įberkite perlines kruopas į kepimo skardą ir pašaukite į orkaitę. Paskrudinkite jas 10-15 min,. kol taps auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir atidėkite į šalį.
Puode užvirkite sultinį ir išjunkite ugnį (jei turite šilumą ilgai palaikančius puodus) arba palikite ant minimumo (jei puodai šilumos visai nelaiko). Svarbu, kad sultinys būtų karštas (geriausia verdantis).
Svogūnus ir  porą česnako skiltelių smulkiai sukapokite arba susmulkinkite su virtuvės kombainu.
Gilioje keptuvėje išlydykite šaukštą sviesto ir pakepinkite svogūnus ir česnakus 5 min., kol jie suminkštės. Įberkite perlines kruopas ir išmaišykite. Įpilkite vyną, išmaišykite viską ir leiskite vynui išburbuliuoti. Įdėkite lauro lapą bei čiobrelius ir įpilkite maždaug 2 stiklines sultinio. Užvirkite ir sumažinkite ugnį iki vidutinės. Virkite kartas nuo karto maišant, kol beveik visas skystis susigers. Tada atsargiai įpilkite pusę stiklinės sultinio ir virkite toliau kartas nuo karto maišydami. Taip virkite vis maišant ir pripilant sultinio kol perlinės kuopos išvirs - 30-50 min.

Tuo tarpu užvirkite didelį puodą vandens. Špinatus ir petražolės išplaukite. Pasūdykite vandenį ir apvirkite 5-10 sek. žalumynus. Perkelkite juos iš karto į vandenį su ledukais ir ataušinkite. Išimkite iš vandens ir išspauskite kuo daugiau skysčio. Supjaustykite stambiai ir įdėkite į virtuvės kombainą kartu su aliejumi. Sumalkite iki piurė konsistencijos, jei reikia dapilant šlakelį vandens. (thermomiksas - 6->10gr. apie 10sek.)

Kai perlinės kuopos bus išvirusios, įmaišykite citrinos sultis, žievelę ir likusias porą česnako skiltelių (susmulkintų). Tada dalimis įmaišykite tarkuotą sūrį ir sviestą.
Nuimkite nuo viryklės ir įmaišykite žalumynų piure. Pabarstykite česnako laiškais ir pateikite. Kartu laba tinka špinatu, svogūnų laišku ir ridikėliu salotos su grietinė.  Skanaus.






Įkvėpimas: Bon Appetit magazine april 2014

No comments:

Post a Comment