Tuesday, April 21, 2015

S'more vyniotinis



S'more tai  grynai amerikietiškas desertas. Nors šiais laikais manau apie nieką jau nebegalime pasakyti, kad kažkas yra išskirtinai kažkieno.  S'more, be abejo, yra mažiau paplitęs pasaulyje nei pica, macaroons arba sushi, bet visgi gan žinomas dalykas.
Kažkada senai, sėdint prie laužo kažkam šovė mintis - o kodėl gi mums nepakepinus zefyro (JAV marshmallow) ir nepadėjus jo ant šokolado gabaliuko tarp trapių sausainių (tradiciškai Graham sausainiai). Ir iš tiesų, kodėl? Pabandė, patiko ir tapo labai populiaru. :-) bet juk prie laužo viskas daug skaniau, ane? :-) Dabar jau galima surasti S'more ledus, tortus, keksiukus, keksus, pyragus, sausainius, pyragėlius... viską ko tik širdis geidžia. 
Nusprendžiau išbandyti S'more vyniotinį ir labai tuo džiaugiuosi, nes visų pirma jis yra labai gardus, visų antra - jis yra labai lengvas (čia ne kalorijų prasme, sorry) ir visų trečia suradau super vyniotinio tešlos receptą - tešla gaunasi lengva, drėgna ir su ja labai lengva dirbti (nereikia iš anksto susukti, tiesiog ataušinai skardoje ir vėliau, kai reikia, susukai su įdaru).





S'more vyniotinis


Tešla:


  • 4 dideli tryniai 
  • 200 g cukraus
  • 113 g medaus
  • 60 ml aliejaus
  • 60 g sviesto
  • 1/2 stiklinės (60 g) miltų
  • 1/2 stiklinės Graham tipo miltų (arba sumaišykite 2/3 stiklinės paprastų  miltų+ 1/3 stiklinės kviečių gemalų + 1,5 a.š. kviečių selenų- gausite 1 stiklinę Graham miltų)
  • 1 a.š. sodos
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 6 dideli baltymai
  • žiupsnis citrinos rūgšties

Itališkas morengas

  • 4 baltymai (120 g)
  • 1/3 stiklinės vandens 
  • 1 ir 1,3 stiklinės cukraus (240 g)

Ganašas:

  • 180 g juodo šokolado, smulkiai sukapoto
  • 180 ml grietinėlės

Tešla:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C (be ventiliatoriaus), išklokite kepimo skardą (30*45 cm) kepimo popieriumi ir patepkite jį sviestu arba aliejumi (vėliau bus lengviau nuimti popierių nuo tešlos). 
Išlydykite sviestą ir sumaišykite su medumi bei aliejumi. 
Trynius sumaišykite su 100 g cukraus iki vientisos masės.
Sumaišykite abiejų rūšių  miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską ir persijokite.
Sumaišykite trynių bei sviesto mišinį ir tada įmaišykite miltų mišinį. 
Švariame virtuvės kombaino inde suplakite baltymus su citrinos rūgštimi iki purumo ir plakdami berkite po truputį likusį cukrų (100 g). Baltymai turi būti purūs, bet ne "tvirti" nes juos bus sunku įmaišyti į tešlą. 
Iš pradžių  į tešlą įmaišykite 1/3 baltymų, tada įmaišykite likusius. Tešla turi būti vienalytė. Įdėkite tešlą į kepimo skardą ir tolygiai paskirstykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15-20 min. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti kepimo skardoje. (aš kepiau iš vakaro, todėl, kai ataušo, uždengiau vandeniu supurkštu rankšluosčiu. Galbūt tai nebūtina, bet nenorėjau kad išdžiūtų).

Ganašas:

Ganašą irgi patariu pasigaminti iš vakaro, nes taip greičiau ir paprasčiau.

Grietinėlę užvirkite ir užpilkite ant šokolado. Palaukite 2 min. ir tada išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Palikite atvėsti ir sustingti. 

Itališkas morengas:

Vandenį ir cukrų sumaišykite puode ir virkite kol sirupas pasieks 121 C temperatūrą.  Daug kur rašo kad pakanka 113 C, bet skaičiau, kad 121 C sirupas pakelia baltymų temperatūrą iki 71 C -  ir baltymai tampa pasterizuoti, t.y. saugus.

Taigi, kai sirupas beveik pasiekia reikiamą temperatūrą, įjunkite virtuvės kombainą ir pradėkite plakti baltymus. Iš pradžių naudokite mažą greiti, vėliau padidinkite. Baltymai turi suputoti, neplakite juos iki standumo. Plakdami atsargiai maža srovele pilkite sirupą į baltymus. Kai viska supilsite, padidinkite greitį ir plakite kol morengas atauš ir masė taps blizganti, tvirta ir puri. 

Surinkimas:

Padėkite tešlą ant virtuvinio rankšluosčio ir nuimkite kepimo popierių. Patepkite tešlą tolygiai labai plonu ganašo sluoksniu. Ant viršaus paskirstykite 2/3 morengo ir susukite vyniotinį. Palikite 5 min.
Per ta laiką garų vonelėje pašildykite truputį ganašą, kad jis taptų skystesnis. 
Apipilkite vyniotinio viršų ganašu ir papuoškite likusiu morengu. Jei turite kulinarinį degiklį - paskrudinkite morenginius papuošimus ant vyniotinio. Skanaus




Įkvėpimas: Woodland Bakery blog

No comments:

Post a Comment