Thursday, November 12, 2015

Perlinių kruopų risotto su grybais, gamintas lėto virimo puode


Lėto virimo puodas (ang. slow cooker) tai toks mažas stebuklas, kuris visai nesenai man nutiko. Apie tą puodą esu jau gan senai girdėjus, bet niekados nežiūrėjau į ji rimtai. Galbūt todėl, kad turiu pakankamai paprastų puodų, arba, kad man nepatiko jokie elektriniai puodai. 
Bet niekad žmogus nežinai kur prarasi ir kur rasi. Štai vieną dieną man jo taip prisireikė, kad skubiai nusipirkau. Užsienyje jie yra tikrai pigesni, o ir pasirinkimas yra labai, labai platus. Lietuvoje yra tik pora modelių ir tų reikia gerokai paieškoti, kad surasti. Bet aš nusprendžiau nesukti sau per daug galvos (šį kartą) ir nusipirkau tai, kas buvo. Maniškis yra iš "Crock  pot" šeimos ir talpina cielus 5,7 l. Taigi gan talpus daiktas. 
Lėto virimo puodo esmė - maistas gaminasi mažoje temperatūroje, palengva, lėtai ir ilgai. Ryte sumeti viska į puodą ir vakare grįžti į gardžiai kvepiančius namus, kur tavęs jau laukia vakarienė. Skamba gerai, tiesa? Gaminimo trukmę galima reguliuoti keičiANT temperatūrą - jei reikia viskas pasigamins greičiau.
Kol kas viską, ką jame gaminau, mums labai patiko - plėšyta kiauliena (burgeriams ir lavašui); plėšyta vištiena, kepta višta, jautienos šonkauliai...kepti obuoliai. Šį kartą gaminau paprastą perlinių kruopų risotto su grybais. Ką galiu pasakyti :-) viskas puikiai gavosi. 






Perlinių kruopų risotto su grybais gamintas lėto virimo puode




  • aliejus kepimui
  • 1 didelis svogūnas, smulkiai sukapotas
  • 1 stiebas saliero, smulkiai sukapotas
  • 450 g portabelo grybų, supjaustytų griežinėliais
  • 1,5 stiklinės perlinių kruopų
  • 4 šakelės šviežio čiobrelio
  • 225 g supjaustytų morkų
  • 3 stiklinės karšto daržovių sultinio - karšto/verdančio
  • 30 g tarkuoto džiugo sūrio
  • 1 stiklinė balto vyno
  • druska ir pipirai
  • sauja smulkiai sukapotų šviežių petražolių



Išplaukite ir nukoškite perlines kruopas. 
Įkaitinkite keptuvę su šlakelių aliejaus ir pakepinkite svogūnus ir salierus kol jie suminkštės. Įdėkite perlinės kruopas ir apkepkite jas kelias minutes. Pasūdykite. Įpilkite baltą vyną ir kepkite kol vynas išgaruos. Perdekite viską iš keptuvės į lėto virimo puodą. Vėl įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ir apkepkite grybus. Sudėkite juos į puodą. Taip pat į puodą sudėkite morkas, čiobrelį (šakeles) ir supilkite sultinį ir 1/2 stiklinės vandens. Uždenkite ir troškinkite 3 val. mažoje temperatūroje (low) arba kol kruopos taps minkštos. Įmaišykite sūrį, pasūdykite  ir pagardinkite pipirais pagal skonį. Prieš pateikiant pabarstykite petražolėmis. Skanaus



Įkvėpimas: Food network

No comments:

Post a Comment