Thursday, May 26, 2016

Eklerai su vaniliniu mascarponės kremu ir karamele

Šeštadienį, prieš mamos diena baigiau gaminti Balto šokolado ir mascarpone muso tortą sekmadieniui ir tyliai atsidusau. Atsidusau, nes man pasirodė, kad šeštadieninis (o ypač jo vakaras) irgi nusipelno deserto.  
Nusprendžiau kažką pagaminti iš to, kas po ranka. Eklerus dažniausiai kepu pagal Marijos Selyaninos receptą. Miltai, sviestas, cukrus ir kiaušiniai visada yra namuose :-). Nusprendžiau išbandyti Ch. Michalak vanilinį mascarpones kremą, o karamelę sugalvojau paskutiniu momentu (nes norėjosi kažko traškaus). 
Šiek tiek magijos ir vakare skanavome ekspromtu pagaminus eklerus :-) Tas ekspromtas manę labiausiai džiugino :-), nes aš šiaip esu pratusi desertus planuoti ir ruošti iš anksto (labiausiai dėl laiko planavimo, nes savaitgalį būna ką veikti). O dar.. dar todėl, kad mano ekspromtai ne retai liūdnai baigdavosi, nes tada būdavau gan išsiblaškiusi ir skubėdavau. Bet dabar viskas PAVYKO :) 
Žinau, žmonės paprastai dainuoja duše :-) o aš tokiais atvejais dainuoju virtuvėje. 





 Eklerai su vaniliniu mascarponės kremu ir karamele 



Vanilinis mascarpone kremas:


  • 180 g mascarpone sūrio
  • 270 g creme anglaise (receptas žemiau)

Creme anglaise:

  • 170 g grietinėlės ( 35-36 proc.)
  • 1 vanilės ankštis
  • 35 g trynių
  • 45 g cukraus
  • 15 g želatinos masės (3 g želatinos + 15 g vandens - želatiną išbrinkite šaltame vandenyje)

Karamelė:

  • 250 g cukraus
  • 50 g gliukozės sirupo
  • 75 g vandens

Karamelizuoti riešutai:

  • 190 g karijų riešutų
  • 15 g vandens
  • 65 g cukraus

Ekrelai arba čia






Creme anglaise:


Puode sumaišykite grietinėlę su vanilės sėklomis (ankštį irgi galima įdėti, tik reikia nepamiršti jos vėliau, prieš dedant trynius, išimti) ir virkite ant silpnos ugnies, kol kraštuose atsiras pirmi burbuliukai.
Dubenyje sumaišykite trynius ir cukrų. Nuolat maišant su plakimo šluotele, lėtai įpilkite pusę karšto skysčio į trynių masę. Įpilkite masę atgal į puodą ir kaitinkite ant mažos ugnies nuolat maišant kol šiek tiek sutirštės arba kol pasieks 84 C. Pabaigoje įmaišykite želatiną. Įpilkite kremą į dubenėlį ir uždenkite maisto plėvele "kūnas prie kūno"  ir ataušinkite, tada įdėkite į šaldytuvą kelioms valandoms (galima net nakčiai). Kremas turi būti labai, labai šaltas. 


Vanilinis mascarpone kremas:

Virtuvės kombaino inde sumaišykite mascarpone kremą su creme anglaise ir suplakite iki kreminės konsistencijos. 
Iš karto panaudokite. 


Karamelizuoti riešutai:

Riešutus pakepinkite - įkaitinkite orkaitę iki 150 C, riešutus tolygiai paskirstykite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 15 min. 
Tuo tarpu išvirkite cukrų su vandeniu iki 118 C. 
Sumaišykite  riešutus (karštus) su sirupu ir virkite kol riešutai karamelizuosis. Riešutus padėkite ant kepimo popieriaus lapo ir ataušinkite. 

Karamelė:

Sudėkite visus ingredientus į puodą ir virkite kol masė taps gintarinės spalvos. Nuimkite nuo ugnies ir porai sekundžių panardinkite puodo dugną į dubenį su šaltu vandeniu - tam, kad sustabdyti gaminimo procesą ir karamelė nesudegtų. Panaudokite karamelę iš karto. 

Surinkimas:

Iškepkite ir ataušinkite eklerus. 
Paimkite eklerus ir jų viršutinę dalį panardinkite į karamelę. Nepersistenkite ir nardinkite tik viršutinę dalį, nes jei panardinsite iki pusės, vėliau, kai karamelė sustings, negalėsite eklerų perpjauti gražiai per pusę. Padėkite eklerus ant kepimo popieriaus ir palikite pastovėti kol karamelė pilnai sustings
Perpjaukite eklerus per pusę. 
Įdėkite kremą į konditerinį maišiuką su dantytu antgaliu (žvaigždutės formos) ir išspauskite kremą ant apatinės eklero dalies. Padėkite kelis karamelizuotus riešutus ant viršaus ir uždėkite viršutinę eklero dalį (viršutinę). Lengvai prispauskite.  Pakartokite su likusiais eklerais.
Skanaus






Įkvėpimas: Christophe Michalak; Patikilt.com

No comments:

Post a Comment