Monday, July 18, 2016

Bandymas įtikti sau

Aš gimiau rugpjūtį ir ta diena (nenumaldomai) artėja. Šiandien geriant kava ir ramiai žvelgiant pro langą pagalvojau, kad aš vis saviškius kamantinėjau prieš jų šventes, kokių tortų jie nori, kokiu skonių, kokie mėgstamiausi...juk tiek daug yra išragavę ir t.t. O kokio torto aš norėčiau sau?  Kas tą dieną  padėtų sukurti man ypatingą nuotaiką, kas mane palepintų? Pagavau save galvojant apie naujus tortus kurie kaip tik laukia gražios progos. Tarp jų beje irgi ne taip lengva išsirinkti, nes dažniausiai norisi ir to ir ano ir galbūt net trečio. Bet nejaugi negaliu užsimerkus ir truputį pagalvojus (nes taip man dažniausiai lengviau susikaupti ir įsijausti) pasakyti - štai šito norėčiau, labai, labai norėčiau, nes jis man pats pačiausias, jis man beveik tobulas. Jie visi yra skanūs ir beveik visus  pakartočiau tikrai ne kartą (jei staiga dingtų visas kitas maistas ir planetoje Žemė liktų tik desertai :-D nes kitaip tiesiog nėra kaip ir nėra kada...) bet ne vienas nėra mielesnis už kitą. Pagamini nauja desertą ir, kol neatėjo jo laikas, tu vis vaikštai aplink jį kaip katinas ir jei galėtum, tai tikrai tą tortą paglostytum (kartais, jei gavosi kažkas tikrai sudėtingo (technikos prasme), tai net pašvilpauji arba padainuoji ta proga). Ir galų gale tiek jį sureikšmini, kad pradedi prie jo kabinėtis (t.y. kabinėtis prie savo darbo) tai veliūro spalva gal ne visai ta... tai glazūra gal ne visai taip išėjo, tai kaip reikia papuošimai nesižiūri...aišku tik tu viena - tai matai ir tik tau vienai tas rūpi. Tai mano maža drama. Desertas atsiduria ant lėkštės ir ateina tas momentas kai tu paragauji pirmą šaukštą. Ta trumpa tiesos akimirka. Arba skanus arba ne. Dažniausiai būna skanus ir tu jį su pasimėgavimu sudoroji, bet giliai viduje supranti, kad jau pradėjai galvoti apie kitą desertą, arba apie tai, ką pakeistum, ką padarytum kitaip. Tu tikiesi, kad akimirka sustos ir būsi tik tu ir desertas, nors per tą pirmą šaukštą. Pagavau save, kad aš visa bandau sau įtikti. Atrasti tai, kas ne šiaip man būtų be galo skanu, bet "vežtų", tai, ką norėčiau kartoti vėl ir vėl kol nenusibos. Kol kas taip yra tik su naminiais ledais, galėčiau juos valgyti kasdien 3 kartus per dieną ir dar vieną prieš miegą (būtinai balkone, žiūrint į naktį). O dar taip yra su duona kepta su raugu, ja net stengiuosi kepti rečiau, nes bėda kai jį guli duoninėje... tik ją ir valgau. 

 Šiandien noriu pasidalinti šokoladinio torto su vaniliniu kremu receptu. Tai M. Selyaninos receptas. Aš ja labai žaviuosi, skaitant jos blogą nemažai sužinojau ir išmokau. Tai labai drąsi ir atkakli moteris, kuri atrado savo konditerijoje ir vis nesustodama žengia tolyn į priekį. Šiuo metu jį yra visame pasaulyje pripažinta ir žinoma konditerė ir turi Ispanijoje savo konditerijos meno mokyklą. 
Tortas atrodo labai paprastas, bet jo skonis labai arti tobulo. Iš tiesų valgiau ir negalėjau patikėti, kad taip skanu. Gaminau ji brolio gimtadieniui ir maniau, kad liks dar kitai dienai prie kavos ir žinote ką? Nieko neliko :-) - viską, visiškai viską suvalgėme iš karto. 
Šis tortas man ypatingas dar todėl, kad pagaliau man patiko kaip aš jį glazūravau su veidrodine glazūra. 





Tortas Teo (šokoladas ir vanilė) pagal M. Selyanina


2 tortai 18 cm diametro



Šokoladinis biskvitas:


  • 68 g migdolų miltų
  • 68 g cukraus pudros
  • 165 g sviesto, išlydyto ir atvėsinto iki 40 C. 
  • 225 g trynių
  • 53 g grietinėlės
  • 53 g kakavos
  • 60 g juodo šokolado
  • 330 g baltymų
  • 75 g cukraus


Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Paruoškite  silikoninį biskvito kepimo kilimėlį arba arba dvi skardas 30*40 cm išklokite kepimo popieriumi. 
Migdolų miltus, cukraus pudrą ir trynius suplakite iki purios (ir standžios) konsistencijos. 
Sviestą kartu su šokoladu išlydykite, sumaišykite su kakava. Jei yra gumulėlių, perkoškite masę per sietelį. Tada sumaišykite su grietinėlę ir atsargiai įmaišykite į trynių masę. 
Baltymus suplakite su cukrumi iki morengines konsistencijos ir atsargiai sumaišykite su trynių mase.  
Įdėkite tešlą į kepimo skardą ir tolygiai paskirstykite, tešlos aukštis turi būti iki 1 cm. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 10-15 min. Išimkite ir atvėsinkite. 
Paruoškite du 16 cm diametro kepimo/ formavimo žiedus. Išklokite juos acetato juosta. 
Išpjaukite iš biskvito 4 -  16 cm diametro žiedus. Du iš jų įdėkite į kepimo žiedus. Visus įdėkite į šaldiklį ir užšaldykite. 


Traškutis:

  • 80 g juodo šokolado
  • 100 g praline pastos (migdolų)
  • 70 g  biskvitinių traškučių
  • 30 g karamelizuotų sukapotų kakavos pupelių (receptas žemiau pastaboje)
  • žiupsnis fler de sel druskos
  •  nutarkuota su smulkia tarka (be baltos dalies) 2 laimų žievelė
Pastaba: karamelizuotos kakavos pupelės: 50 g vandens, 50 g cukraus ir 50 sukapotų kakavos pupelių - vandenį sumaišykite su cukrumi ir užvirkite. Įberkite kakavos pupeles ir sumaišykite. Palikite šiek tiek pastovėti. Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Išpilkite kakavos pupelių mišinį ant silikoninio kilmėlio ir pašaukite į orkaitę, kepkite apie 15 min.)

Juodą šokoladą sukapokite ir išlydykite. Sumaišykite su praline, biskvitiniais traškučiais, karamelizuotomis kakavos pupelėmis, druska ir laimų žievele. 
Paimkite tuos du likusius nepanaudotus biskvitus ir ant jų tolygiai paskirstykite traškučio masę - maždaug 4 mm storio. Įdėkite į šaldiklį ir užšaldykite. 


Vanilinis kremas:


  • 85 g grietinėlės (I)
  • 1 vanilės ankštis
  • 70 g cukraus
  • 35 g trynių
  • 4 g želatinos
  • 310 g grietinėlės (II)

Lediniame vandenyje užmerkite želatinos lapelius 10 min., kad išbrinktų.  

Pagaminkite creme anglaise:
Į puodą įpilkite grietinėlę (I) ir vanilės sėklas (galima dėti ir vanilės ankštį, tik vėliau nepamirškite išimti jos) ir virkite ant silpnos ugnies, kol kraštuose atsiras pirmi burbuliukai.
Dubenyje sumaišykite trynius ir cukrų. Nuolat maišant su plakimo šluotele, lėtai įpilkite pusę karšto skysčio į trynių masę. Įpilkite masę atgal į puodą ir kaitinkite ant mažos ugnies nuolat maišant, kol šiek tiek sutirštės arba kol pasieks 84 C. Pabaigoje įmaišykite gerai atspaustą želatiną.
Atvėsinkite masę iki 28-30 C. 
Suplakite likusią grietinėlę (II) iki purios, bet vis dar pusiau skystos konsistencijos. Kitaip tariant, pusiau suplakite grietinėlę. Atsargiai sumaišykite grietinėlę ir creme anglaise. Įdėkite po 240 g į kiekvieną formavimo/ kepimo  žiedą ant biskvitų ir tolygiai paskirstykite. Įdėkite į šaldiklį ir palikite sušalti. 


Šokoladinis musas:


  • 190 g creme anglaise (receptas žemiau)
  • 300 g  grietinėlės
  • 225 g juodo Caraibe 66 proc. šokolado ( Valrhona)
  • 1 vanilės ankštis
  • 2,5 g želatinos

Pastaba: originaliame recepte nėra želatinos, bet aš įdėjau, kad ji šiek tiek sustiprinti, nes vasarą toks tortas ant stalo greitai pradėtų tižti. 


creme anglaise:


  • 125 g pieno
  • 125 g grietinėlės
  • 50 g trynių
  • 35 g cukraus


Pagaminkite creme anglaise:

Į puodą įpilkite grietinėlę (I) ir vanilės sėklas (galima dėti ir vanilės ankštį, tik vėliau nepamirškite išimti jos) ir virkite ant silpnos ugnies, kol kraštuose atsiras pirmi burbuliukai.
Dubenyje sumaišykite trynius ir cukrų. Nuolat maišant su plakimo šluotele, lėtai įpilkite pusę karšto skysčio į trynių masę. Įpilkite masę atgal į puodą ir kaitinkite ant mažos ugnies nuolat maišant, kol šiek tiek sutirštės arba kol pasieks 84 C. Naudoti iš karto. 


Šokoladinis musas:

Grietinėlę sumaišykite su vanilės sėklomis (galima dėti ir vanilės ankštį, tik vėliau nepamirškite išimti jos) ir palikite pastovėti kad pritrauktų 24 val. (aš laikiau tik per naktį).

Karštą creme anglaise (atsverkite kiek reikia) sumaišykite su išbrinkinta lediniame vandenyje želatina ir  sumaišykite su pratirpintu šokoladų iki vientisos masės. Atvėsinkite iki 45-50 C ir sumaišykite su pusiau suplakta grietinėlė. 


Surinkimas: 

Paruoškite 2 18 cm diametro apvalius žiedus. Apačią šiek tiek  pakaitinkite ir aptraukite maisto plėvele, o šonus išklokite acetato juosta. 
Iki pusės pripildykite formą šokoladiniu musu, tada įdėkite biskvitą su vaniliniu kremu (vaniliniu kremu į apačią). Patepkite pora šaukštų šokoladinio muso ir įdėkite biskvitą su traškučiu (traškučiu į apačią). Šiek tiek spustelėkite (nesmarkiai), kad sluoksniai šiek tiek paskęstų muse ir jis išsilygintų iš šonų. Biskvitas gali pora milimetrų kyšoti virš torto apačios.  Įdėkite į šaldiklį ir užšaldykite (ne mažiau 10 val.). Išimkite ir glazūruokite su veidrodine glazūra. 


Veidrodinė glazūra:

  • 150 g vandens
  • 300 g cukraus
  • 300 g gliukozės
  • 170 g kondensuoto saldinto pieno
  • 24 g želatinos (išbrinkintos lediniame vandenyje)
  • 300 g juodo šokolado
  • 150 g neutralios glazūros 

Vandenį, cukrų ir gliukozę įdėkite į puodą ir išvirkite sirupą. Virkite kol jis įkais iki 103 C. Įdėkite želatiną ir šokoladą. Gerai sublenderiuokite iki vientisos konsistencijos. Įpilkite kondensuotą pieną, neutralią glazūrą ir gerai sublenderiuokite su rankiniu blenderiu. Jei norite intensyvesnės spalvos - galima įdėti šiek tiek raudonų dažų. Uždenkite su maisto plėvele "kūnas prie kūno" ir palikite subręsti šaldytuve 24 val. Pašildykite (pvz. garų vonelėje) iki 35 C ir prieš naudojant vėl gerai sublenderiuokite. 

Glazūravimas:


Iš pradžių paruoškite viską glazūravimui ir tik tada ištraukite tortą iš šaldiklio. 
Paruoškite glazūrą ir pabarstukus, jei norite puošti torto apačią. 
Išimkite tortą iš šaldiklio ir iš formos. Padėkite ant grotelių ir padenkite glazūra. Su mentele nuimkite, nustumkite glazūros perteklių nuo viršaus. Šiek tiek palaukite kol visa glazūra nubėgs. Su mentelės pagalba paimkite tortą,  nuvalykite jo apačią ir padenkite pabarstukais. Padėkite tortą ant torto padėklo arba lėkštės. 

Torto viršų papuoškite  pagal fantaziją, aš puošiau šokoladine gėle. 

Tortą yra būtina laikyti šaldytuve iki pateikimo. Nepamirškite, kad tortui reikia laiko atitirpti, todėl glazūruokite jį iš anksto ir palikite atšilti šaldytuve (apie 6 val.). 

Pastaba: šitą glazūra yra gan saldi ir šiek tiek keičia torto skonį, todėl aš rekomenduoju naudoti šitą glazūra - ji yra mažiau saldi. 

Skanaus











3 comments:

  1. Alina, tortas pasakiškas :) Pažiūrėjus į pjūvį, visą gabaliuką norėtųsi per kartą suvalgyti :)
    Galvoju jį išbandyti, bet reikalinga Jūsų pagalba :) ar galėtumėte ties biskvito ruošimo eiga patikslinti kokius miltus ir sviestą reikia įmaišyti??? Aš nesusigaudau :( Ar dalinti migdolų miltus ir sviestą dalimis, ar čia turi būti dar kitos rūšies miltai? Ačiū!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aciu labai uz komplimentus. Labai smagu kad nusprendete si recepta isbandyti. Aprasyme buvo isivelusi klaida, istaisiau jau ja. Atsiprasau, bet taip kartais nutinka kai receptus aprasai nakti.

      Delete
  2. Alina, gal galit pagelbėti apskaiciuojant proporcijas. Noreciau daryti viena torta , kad butu mazdaug 2 kg.kaip apskaiciuoti?

    ReplyDelete