Monday, July 4, 2016

Braškių ledai


Šiandien besimėgaujant ledais pagalvojau kokios gi visgi tos akimirkos trumpos, bet kokios vertingos. Kartais viską, ką mes turime - tai dabar, o po akimirkos dabar virsta iš "yra" į "buvo" ir tolsta nuo mūsų į prisiminimų, patirties, žinių jūrą. Kaip visgi svarbu turėti gerų prisiminimų, galbūt trumpų ir galbūt nelabai svarbių (globaliai mąstant ir žinant kas dabar darosi pasaulyje), bet visgi akimirkų, kai tu šypsojaisi, džiaugeisi ir tau buvo gera. Tiesiog gera. Kažkur skaičiau, kad mūsų smegenys viską užrašo tiesiog kaip informaciją ir kai mes jų prašom vėl ir vėl tą informacija perskaityti, jos (o tuo pačiu ir mes) išgyvename tai vėl ir vėl iš naujo taip, lyg tai vyktų dabar. Jei tai gera informacija - jūs nevalingai pradedate šypsotis, akys blizgėti, kūnas tarsi pasidaro lengvesnis. 
Todėl labai svarbu kartais sustoti, sustoti tam, kad tu akimirkų būtų. 
Mano mažiui vėjaraupiai ir jis visą dieną zyzė, nieko dorai namuose nepadariau (bet 100 darbu pradėjau) ir vakare buvau jau gerokai suirzusi, bet aš nenoriu to prisiminti. Noriu prisiminti jo mažą patenkintą veiduką su žaliais taškais kai jis PATS įsidėjo sau (ir man) ledų (nieko čia tokio, bet jam padarė įspūdį mamos ledų šaukštas) ir mes juos valgėme balkone lyjant lietui. 




Braškių ir kefyro ledai




  • 350 g braškių - išvalytų ir supjaustytų 1,5 cm dydžio gabaliukais
  • 1/3 stiklinės cukraus
  • 3 v.š. šviežių citrinų sulčių
  • 2  stiklinės pieno
  • 2 v.š. +2 a.š. kukurūzų krakmolo
  • 56 g philadelphia sūrio (kambario temperatūros)
  • 1/8 a.š. druskos
  • 1 ir 2/3 stiklinės grietinėlės
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 2 v.š. ir 2 a.š. gliukozės sirupo
  • 1/3 stiklinės kefyro

Įkaitinkite orkaitę iki 190 C.  Braškes švelniai sumaišykite su cukrumi ir įdėkite į keramikinį arba stiklinį kepimo indą (maždaug 20 cm diametro) ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 10 min. kol braškės šiek tiek suminkštės. Šiek tiek atvėsinkite ir sublenderiuokite su citrinos sultimis iki vientisos masės. Atmatuokite 2/3 stiklinės piure. 

Dubenėlyje sumaišykite 2 v.š. pieno ir kukurūzų krakmolą iki vientisos masės. 
Kitame dubenyje sumaišykite druską su sūriu iki vientisos konsistencijos. 
Paruoškite dubenį su šaltu vandeniu ir ledukais. 

Puode sumaišykite likusį pieną, grietinėlę, cukrų, gliukozę. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies 4 min. (skystis turi virti, t.y. kunkuliuoti). Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite krakmolo mišinį. Grąžinkite ant ugnies ir vėl užvirkite. Virkite maišant 1 min., kol mišinys šiek tiek sutirštės. 
Dalimis, maišant su plakimo šluotele, įmaišykite karštą mišinį į sūrį. Mišinys turi būti vientisas, be gumuliukų. Įmaišykite 2/3 stiklinės braškių piure ir kefyrą.  Supilkite jį į užsegamą šaldymo maišelį (tokį kaip  Ziploc) ir įdėkite į ledinį vandenį ataušti ( maždaug 30 min. -1 val.). Mišinys turi būti tikrai šaltas (todėl, jei reikia, įdėkite daugiau ledukų į vandenį). 
Įdėkite į ledų gaminimo mašiną ir sukite, kol ledai taps tiršti ir kreminiai. Sudėkite juos į hermetišką indą, uždarykite dangčiu ir įdėkite kelioms valandoms (nors 4 val.) į šaldiklį subręsti. 10 min. prieš valgant išimkite iš šaldiklio ir leiskite pastovėti kambario temperatūroje, kad jie šiek tiek atitirptų ir juos būtų lengviau įdėti. Skanaus. 

Įkvėpimas: Jeni Britton Bauer "Jenis Splendid ice creams at home" 

No comments:

Post a Comment