Sunday, July 24, 2016

Vasara



 Man vasara - tai uogos. Tai smėlėtos braškės nuo lysvės (kurias renkant prisiragauji tiek, kad vos paeini), žemuogės, kurios dieviškai kvepia (o man jos kvepia vaikyste ir mišku,  dar batonu ir pienu) tai mėlynės (ir mėlynos rankos nuo jų rinkimo) su pienu ir cukrumi (nors labiausiai mėgstu mėlynių ir pieno kokteilius). Tai trešnės, kurias reikia ginti nuo paukščių (bent jau pas mus tai paukščiai labai "vriedni" ir nuolatos kėsinasi į mūsų derlių), raudoni ir juodi serbentai (kaip tik dabar sunoko ir jie man asocijuojasi su laisve, nes vaikystėje kibiriuką raudonų serbentų galima buvo iškeisti į "o dabar gali eiti žaisti su draugais", kitais žodžiais tariant - tai buvo išpirka už laisvę). Tai vyšnios, kurias galima valgyti saujomis, tiesiog nuo medžio. Tai  avietės ir tai agrastai ir šilauogės...
Vasara tai vaisiai. Tai slyvos (kurias valgant pamiršti patikrinti ar viduje nėra gyvos mėsytės), obuoliai ir, aišku, kriaušės. 
Vasara - tai agurkai, mažiukai, sultingi, ką tik nuskinti iš lysvės. Tai pomidorai (ir tas jų nerealus kvapas, sklindantis iš šiltnamio ir be galo viliojanti raudona spalva, sakanti - " ateik ir nuskink mane"), tai saldus žirniukai ir traškios jaunos morkytės. Ir, be abejo, tai šviežios bulvės, virtos su krapais ir pateiktos su stikline šalto kefyro arba pakepintomis voveraitėmis. 
Štai kodėl aš mėgstu vasarą. Štai kodėl aš jos laukiu ištisus metus. O dar todėl, kad kai eini per ką tik nupjautą žolę kieme ir jos aromatas kutena norį, o prieš mane vyšniomis aplipęs medelis, staiga pasijunti kitoje planetoje. Kur viskas iki skausmo miela ir tikra. Pasijunti čia ir dabar. 
Dažnai kai pasakoju apie tokius džiaugsmus žmonės tik gūžčioja pečiais, o jų išraiška sako "ir kam tau viskas tai? tiek darbo... nuėjai į parduotuvę ar turgų ir nusipirkai..." Tu gali nusipirkti vyšnių, bet niekada nenusipirkti to jausmo, kai jas skini nuo medžio ir valgai saujomis. Tu gali nusipirkti daiktą, bet ne jausmą. Taip, tai kainuoja daug laiko, darbo ir pastangų. Bet šiame gyvenime viskas kainuoja, bet ne viskas suteikia malonumą. 
Šiandien noriu pasidalinti mano vyrų (vyro ir mažiaus) vienų mėgstamiausių ledų receptu - tai mėlynių ledai. Jie labai švelnūs su lengvu lavandų poskoniu (kuris suteikia jiems dar daugiau vasariškumo). Pagaminu ir palieku juos sustingti silikoninėse ledų formelėse, ir gražu ir labai patogu :-) 








Mėlynių ledai


  • 2/3 stiklinės mėlynių
  • 2 v.š ir 2 a.š cukraus
  • 2 ir 2/3 stiklinės pieno
  • 1 v.š. +2 a.š. kukurūzų krakmolo
  • 56 g philadelphia sūrio (kambario temperatūros)
  • 1/8 a.š. druskos
  • 1,5 stiklinės grietinėlės
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 1/4 stiklinės gliukozės sirupo
  • 3 lašiukai lavandos esencijos

Puode sumaišykite mėlynes ir cukrų (2 v.š. ir 2 a.š.) ir kaitinkite kol cukrus ištirps, o mišinys užvirs. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite. 

Dubenėlyje iki vientisos masės sumaišykite 2 v.š. pieno ir kukurūzų krakmolą. 
Kitame dubenyje sumaišykite druską su sūriu iki vientisos konsistencijos. 
Paruoškite dubenį su šaltu vandeniu ir ledukais. 


Puode sumaišykite likusį pieną, grietinėlę, cukrų ir gliukozę. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies 4 min. (skystis turi virti, t.y. kunkuliuoti). Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite krakmolo mišinį. Grąžinkite ant ugnies ir vėl užvirkite. Virkite maišant 1 min., kol mišinys šiek tiek sutirštės. 
Dalimis, maišant su plakimo šluotele, įmaišykite karštą mišinį į sūrį. Mišinys turi būti vientisas, be gumuliukų, tada įmaišykite mėlynių mišinį. Supilkite mišinį į užsegamą šaldymo  maišelį (tokį kaip  Ziploc) ir įdėkite į ledinį vandenį ataušti (maždaug 30 min. - 1 val.). Mišinys turi būti tikrai šaltas (todėl, jei reikia, į vandenį įdėkite daugiau ledukų ).  
Įdėkite mišinį į ledų gaminimo mašiną ir pradėkite gaminti ledus. Įlašinkite lavanos esencijos ir gaminkite, kol ledai taps tiršti ir kreminiai. Sudėkite juos į hermetišką indą, uždarykite dangčiu ir įdėkite kelioms valandoms (nors 4 val.) į šaldiklį subręsti. 10 min. prieš valgant išimkite iš šaldiklio ir leiskite pastovėti kambario temperatūroje, kad jie šiek tiek atitirptų ir juos būtų lengviau įdėti. Skanaus. 





Įkvėpimas: J.Britton Bauer "Jenis Splendid ice cream at home" 

No comments:

Post a Comment