Friday, February 17, 2017

Kasdien po mažą žingsniuką



Parašiau tekstą, bet vėliau jį ištryniau. Noriu labai paprastai ir nuoširdžiai pasakyti. Jei jūsų aistra gyvena virtuvėje, nepasiduokite. Nepasiduokite jei neturite laiko, nuotaikos, palaikymo, pinigų, valgytoju būrio. Nepasiduokite net jei nematote bendro vaizdo kur link einate ir ko iš tiesų norite. Ženkite kasdien po mažą žingsniuką į priekį. Išbandykite naują receptą, naują techniką, tą pati dalyką, bet kitaip. Aš taip darau. Net kai neturiu jėgų, nuotaikos, sąlygų - kas savaitę padarau kažką naujo, net jei tai tiesiog kito skonio  ar spalvos "samanos" (biskvitas) arba tiesiog riešutų pasta arba praline. 

Jau senai norėjau pagaminti juodas samanas. Man patinka juoda spalva. Konditerijoje jos yra nedaug, todėl jei yra proga - išbandau. Kažkada jau rašiau šio nuostabaus biskvito, dažnai vadinamo samanomis, receptą. Jei neklystu, tai buvo pistacijų biskvitas. Šį kartą noriu pakalbėti apie jį šiek tiek plačiau. Šis biskvitas ne šiaip sau gavo pravardę - samanos. Įsivaizduokite labai purų, lengvą, tiesiog orinį biskvitą, kuris labiau panašus į debesėlį nei į maistą. Šitas biskvitas toks ir yra. Jį mums padovanojo molekulines virtuvės šefas Ferran Adria. Labai žaviuosi šiuo žmogumi... kiek horizontų jis mums atvėre. :-) 
Šitam biskvitui pagaminti būtinai reikia sifono (kurio pirminė paskirtis - suplakti grietinėlę, bet tai  buvo senai ir šiaip netiesa ;-D )  ir mikrobangų krosnelės. Žinau, kad daug kas dėl to liūdi, nes sifoną nusipirkti gal ir galima, bet, vat, ne visi pripažįsta mikrobangų krosnelę kaip virtuvės gyventoją. Taip, taip, aš irgi buvau viena iš tų, bet dabar mano virtuvėje gyvena mikrobangų krosnelė ir dabar atrodo kad ji čia visados buvo. Bet dabar ne apie tai. Taip, apie ką mes čia... a, samanos. Tešla daroma dažniausiai labai panašiai - visi ingredientai tiesiog sublenderiuojami iki vientisos masės, tada ta masė supilama į sifoną (kartais ją reikia perkošti). Sifonas pakraunamas 2 arba 4 balionėliais (priklausomai nuo dydžio) ir paliekamas šaldytuve minimum 30 min. Tada prasideda magija - jus įpurškiate į popierinį kavos puodeli oro prisotintą tešlą (kuri savo konsistencija, gerai pagalvojus, primena plaktos grietinėlės konsistenciją) ir pašaunate į orkaitę. 40 sek. -1 min. ir - fokus pokus - ištraukiate puoduką su biskvitu, kuris yra trapus kaip voratinklis. Nerealus dalykas, pelnytai užsitarnavęs populiarumą. Būtinai bandykite, galbūt gausis ne iš pirmo karto, bet tikrai verta. 









Juodos samanos


Juodųjų sezamų pasta:


  • 115 g juodųjų sesamų
  • 25 g sezamų aliejaus
Juodųjų sezamų samanos:

  • 120 g sezamų pastos
  • 4 baltymai
  • 3 tryniai
  • 80 g cukraus
  • 20 g miltų

Juodųjų sezamų pasta:

Juoduosius sezamus pakaitinkite/pakepinkite keptuvėje, įberkite į mikserį/blenderį, įpilkite aliejų ir sumalkite iki pastos konsistencijos.  Jūsų blenderis turi būti labai galingas ir malimas gali užtrukti, bet galų gale turėtume gauti pastą, kuri savo konsistencija bus panaši į tahini pastą (šviesių sezamų pasta, kurią galima nusipirkti parduotuvėje).  Laikykite pastą sandariai uždarytą šaldytuve. 

Juodųjų sezamų samanos:

Visus ingredientus sudėkite į indą ir gerai sublenderiuokite iki vientisos konsistencijos. Perkoškite per sietelį ir įpilkite į sifoną. Užtaisykite sifoną su 2 vnt. N2O, po kiekvieno gerai pakratykite sifoną. Palikite sifoną pastovėti šaldytuve apie 2 val. 
Paruoškite popierinius kavos puodelius, dugne su peiliu pradurkite kelias skylutes, puodelių vidų išpurkškite riebalais. Išimkite sifoną iš šaldiklio ir gerai sukratykite. Pripildykite 1/3 puodelio su tešlą į įdėkite į mikrobangų krosnele. Gaminkite 45 sek. - 1 min. Išimkite, apverskite ir palikite ant grotelių pilnai atvėsti. Suvyniokite į maisto plėvelę ir laikykite šaldytuve.   


Įkvėpimas: Molecularrecepies.com


4 comments:

  1. Mačiau šį receptą molecularrecepies.com jau anksčiau, labai šaunu, kad nusprendėte išversti. Saviškį pyragaitį aš dar gardinu chia sėklom - ir pagal konsistencija ir spalva puikiai tinka, ir drėgmės priduoda, ir sveikiau bei maistingiau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aciu kad parasete ir pasidalinote savo patirtim.

      Delete
  2. Geras, pirmą kartą išgirdau apie samanas kaip gaminį ir tuo labiau - apie juodas samanas :)) Man čia kosmosas atrodo.. Bet labai smalsu, nes labai gardžiai aprašėte :) O ar ji taip ir valgoma ar dar derinama su kažkuo? Na nes paminėjote, kad tai kaip biskvitas/biskvito rūšis, tad gal derinamas koks padažas ar dar kas nors?

    O dėl mikrobangų krosnelės labai geras pastebėjimas - man tas pats buvo su kavos aparatu. Nu tikrai laikiau tai daugiau kažkokia prabanga ar netgi išpindėjimu.. Tačiau kadangi mano vyras (kad ir kaip keista būtų) pamišęs dėl kavos, o draugai vis ūžė ausis kokie geri tie mažiukai nescafe kavos aparatai, tai va jau antri metai turim. Ir ką.. Dabar ryto kitaip ir neįsivaizduoju.. Atrodo šimtas metų jis ten yra. Gal jei kavos nemėgsti, logikos ir nėra jį turėti, bet jei ją geri kas rytą - anokia čia prabanga, pasirodo, - tiesiog labai patogus ir bent jau mano rytą gerinantis dalykas (kvapas!).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, samanos tai tik vieno is biskvito rusies pavadinimas. Uzsienyje ji dazniausiai vadina - mikrobangu krosneles biskvitu (nes ji galima pagaminti tik mikrobangu krosneleje).
      Samanos naudojamos ir desertams ir tortu papuosimui. Jos yra tikrai skanios (jei geri pagamintos).

      Delete