Wednesday, March 22, 2017

Tartaletes su pistacijų frangipane įdaru ir spanguolių pate de fruits

Kiek kartų žmogus gali užlipti ant to paties grėblio? Vis pažadi sau, kad tai paskutinis kartas ir niekada daugiau...bet žiūrėk po mėnesio ir vėl esi reklamos auka. Nors ne, ne reklamos. Jokia reklama mūsų nepaveiktų, jei ne mūsų noras "sausam išlipti iš vandens". Tu supranti, kad tai neįmanoma, bet tau vis tiek norisi. Nes - "o jeigu...." . O jeigu nupirkus pastą tavo dantys tikrai taptų lygūs, balti ir sveiki, nupirkus knygą, vien jos turėjimas paturbintų tavo smegenų vingius ir gyvenimo patirtį.... skalbimo milteliai atnaujintų rūbų spintą, o maisto papildai - atstotų sveikos mitybos įpročius. Galiu tęsti ir tęsti... Pati vis pasimaunu. Prieš akis vis pasirodydavo juodos kaukės veidui reklama. Na žinote, patepi, nuplėši - veidas be juodų taškelių. Žinojau, kad tai... na neįmanoma tai. Bet vis tiek galų gale ta kaukė (o tiksliau - jos mėginukas) atsirado mano kosmetikos spintelėje. Išbandžiau. Stebuklas neįvyko. Pažadėjau sau, kad niekada daugiau... na iki sekančio karto :-) ...kai norėsis tikėti stebuklais. 
Aš labai mėgstu tartaletes. Deja, retokai jas kepu. Gal taip ir turi būti. Gal retos laimės akimirkos yra brangesnės. Šita tartalėte mane papirko pate de fruits (paprastai tariant - marmeladu). Nuo vaikystės nemėgstu marmelado, todėl tai buvo gera proga pakeisti nuomonę. Be to, išvirti gerai pate de fruits nėra taip paprasta - tai gi iššūkis. Gavosi tik iš antro karto, pirmą tiesiog nedaviriau... Tartalėte gavosi skani, trapi tešla, švelnus frangipane ir gaivus pate de fruits. 







Tartaletes su pistacijų frangipane įdaru ir spanguolių pate de fruits


Sudėtis:

  • Sable
  • Pistacijų frangipane
  • Spanguolių ir mėtų pate de fruits

Tartalėtems tešlą naudojau iš Malibų recepto.  Paruoškite tartaletes ir kepkite jas 5 min.trumpiau. 


Pistacijų frangipane:

  • 125 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 125 g cukraus pudros
  • 125 g migdolų miltų
  • 60 g pistacijų pastos
  • 13 g kukurūzų miltų
  • 75 g kiaušinių
  • 25 g kapotų pistacijų
  • 150 g plikyto kremo (receptas žemiau)


Plikytas kremas:

  • 125 g pieno
  • 1/2 vanilės ankšties
  • 10 g grietinėlės miltelių (aš naudojau pieno miltelius)
  • 5 g miltų
  • 35 g trynių
  • 35 g cukraus pudros
  • 15 g sviesto


Plikytas kremas gaminamas iš anksto. Būtų gerai jį pagaminti iš vakaro. Dažnai sakoma, kad jei jį greitai atvėsinti, jį galima naudoti iš karto. Aš pastebėjau, kad visgi geriausia yra jį pagaminti iš vakaro.

Iš anksto sumaišykite pieną su vanilės sėklomis bei ankštimi ir palikite pastovėti keletą valandų. Pašildykite pieną (kol iš krašto atsiras maži burbuliukai), išimkite ankštį. Dubenyje sumaišykite miltus, trynius, cukraus pudrą ir pieno miltelius. Dalimis, nuolat maišant plakimo šluotele, pilkite pieną į trynių mišinį. Gerai išmaišykite ir perpilkite atgal į puodą. Grąžinkite ant viryklės ir virkite ant mažos ugnies, nuolatos maišant 3-5 min. kol mišinys sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite sviestą. Greitai ataušinkite ledinio vandens vonelėje, maišant šluotele. 
Uždenkite maisto plėvele "kūnas prie kūno" ir įdėkite į šaldytuvą. 

Čia yra dar vienas būdas gaminti plikytą kremą. Dažnai būtent juo naudojuosi (ne tik būdu, bet ir receptu). Rekomenduoju ir jums. 

Pistacijų frangipane:

Minkštą sviestą gerai išmaišykite (su plakimo šluotele) iki vientisos beveik kreminės konsistencijos. Tada paeiliui (lėtai) įmaišykite visus likusius ingredientus. Įdėkite frangipane į konditerinį maišiuką ir įdėkite į tartų formas. Pašaukite į įkaitintą iki 170 C orkaitę ir kepkite apie 18 min. Išimkite ir ataušinkite. 



Spanguolių ir mėtų pate de fruit

  • 500 g spanguolių tyrės
  • kelios šakelės mėtų - tik lapeliai - smulkiai supjaustyti/sukapoti
  • 500 g cukraus
  • 125 g gliukozės
  • 50 g cukraus +12 g geltono pektino 
  • 8 g citrinų sulčių

Spanguolių tyrę, mėtas, cukrų ir gliukozę įdėkite į puodą ir pakaitinkite iki 60 C. Įmaišykite cukrų su pektinu ir virkite iki 110 C. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite citrinų sultis. Išpilkite į formą taip, kad pate de fruit sluoksnis būtų 2-3 cm aukščio. Palikite sustingti parai kambario temperatūroje. Pabarstykite cukrumi ir supjaustykite nedideliais kubeliais ( 2*2 cm). 
Papuoškite tartaletės pate de fruit ir pateikite. Skanaus.

Pastaba: Pate de fruit geriausia išpilti į silikoninę formą. Arba galima naudoti metalinį kvadratinį arba stačiakampį žiedą, kurį reikia pastatyti ant silikoninio kilimėlio. Žiedą reiktų labai plonai ištepti aliejumi. Taip pat galima prieš naudojant jį gerai atvėsinti. 





2 comments:

  1. Jūsų kepiniai atrodo nuostabiai! Norėčiau labai pagriebti vieną pistacijų tartaletę, kadangi pistacijų desertai yra kažkas dieviško!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aciu, uz grazius zodzius:) Tikiuosi surasite laiko pagaminti sitas tartaletes ir pasimegauti ju skoniu.

      Delete