Friday, April 7, 2017

Visada tave mylėsiu



Baigę skaityti pasaką, gulime su mažiumi lovoje. 
- Mama, kodėl tu į manę taip žiūri?
- Todėl, kad noriu atsižiūrėti ir prisiminti.
- Kodėl? Juk aš čia ir visada būsiu čia.
-Todėl, kad tu labai greitai augi ir kasdien tu vis kitoks. Vakar buvai kitoks ir rytoj busi kitoks... Dar visai nesenai gugavai ir šliaužiojai, o dabar, va pažiūrėk koks tu didelis. Pasiilgau to mažiuko, kurį berods vakar supavau prieš miegą ir dainavau išgalvotas dainas (nes visos kitos jau buvo išdainuotos). Žiūriu dabar į tave ir jau dabar pasiilgau tavęs dabartinio - mano nuostabaus berniuko. 
- Mama, aš tave myliu.
- Ir aš tave myliu.
- Net tada kai aš blogai elgiuosi?
- Visada...
Mažius puola bučiuoti man veidą ir bando atsigult ant pilvo, kaip darė tai kai buvo visai mažiukas ir dar tilpo ant jo (dabar jau visai netelpa bet labai nori). 
Iš visu jėgų bandau nesusigraudint. 


Man labai patinka P. Herme receptai. Kiek teko gaminti, veik visada gaunasi (o čia jau priklauso labiau nuo asmeninių gebėjimų, o ne nuo recepto ;-) ) ir jų skoniai išskirtiniai. Šis sūrio pyragas - ne išimtis - jis tiesiog tobulas. Kaip visi tobuli dalykai, jis be abejo reikalauja dėmesio, laiko ir kantrybės. Taip, jį padaryti užtrunka, bet jis to tikrai vertas. Jei jūs mėgstate sūrio pyragus, tai šis yra tiesiog "must do".





P. Herme sūrio pyragas "Satine" 



Sudėtis:



  • smėlinė tešla
  • cuillere biskvitas su pasiflorų tyre
  • keptas sūrio pyragas
  • lengvas sūrio musas
  • apelsinų sluoksnis

Patogumo dėlei surašiau darbus dienomis. 

Pirma diena:
  • smėlinė tešla
  • cuillere biskvitas
  • sūrio pyragas
  • apelsinų įdaras
Antra diena:
  • lengvas sūrio musas
  • apelsinų želė sluoksnis
  • šokoladiniai papuošimai




Smėlinė tešla:


  • 75 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 15 g migdolų miltų
  • 47 g cukraus pudros
  • 1/2 vanilės ankšties
  • 30 g kiaušinio
  • 1 g druskos
  • 125 g miltų

Smėlinė tešla su sviestu:

  • iškepta smėlinė tešla 
  • 75 g kambario temperatūros sviesto


Cuillere biskvitas:

  • 13 g miltų
  • 13 g bulvių krakmolo
  • 1 baltymas
  • 1 g sauso baltymo miltelių
  • 23 g cukraus
  • 1 trynys
  • 4 g cukraus pudros
  • pasiflorų tyrė (reikės biskvito patepimui)
Pastaba: patogumo dėlei  kepiau iš karto trigubą normą, atliekamus biskvitus užšaldžiau




Sūrio pyragas:

  • 314 g kreminio sūrio Philadelphia
  • 93 g cukraus
  • 15 g miltų
  • 74 g kiaušinių
  • 11 g trynių
  • 23 g grietinėlės


Sūrio musas:

  • 4,5 g želatinos lapelių
  • 18 g vandens
  • 57 g cukraus
  • 32 g trynių
  • 168 g kreminio sūrio philadelphia
  • 11 g cukraus pudros
  • 210 g grietinėlės

Apelsinų įdaras:

  • apelsinai:
      • 325 g apelsinų dalelių (be odelės)
      • 500 g vandens
      • 250 g cukraus
      • 50 g apelsinų džemo


Egzotinių vaisių želė:

  • 125 g vandens
  • 1 apelsino žievelė (nutarkuota, be baltos dalies)
  • 1 citrinos žievelė (nutarkuota, be baltos dalies)
  • 1 vanilės ankštis
  • 50 g cukraus
  • 5 g želatinos lapelių
  • 10 g citrinų sulčių
  • pora mėtų lapelių, stambiai supjaustytų


Papuošimas:
  • teperuotas baltas šokoladas 

Smėlines tešlos sluoksnis:

Cukraus pudrą sumaišykite su miltais ir persijokite.

Sviestą įdėkite į virtuvės kombaino indą ir su K formos lopetėle išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Tada paeiliui (vis dar maišant) įdėkite migdolų miltus, vanilės sėklas, druską, kiaušinius ir miltų ir cukraus mišinį. 
Kai tik tešla susijungs, išimkite ją iš virtuvės kombaino, įvyniokite į maisto plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą nakčiai.
Išimkite, ir tarp 2 kepimo popieriaus  lapų iškočiokite tešlą iki 4 mm storio. Perkelkite ant kepimo skardos ir supjaustykite juostomis - 20*10 cm. Pašaukite į įkaitintą iki 170 C. orkaitę ir kepkite apie 10 min. Tešla bus iškepus kai ji taps tamsiai auksinės spalvos. Išimkite ir ataušinkite. Sumalkite iki smėlio konsistencijos.

Sviestą (75 g) sumaišykite su tešlos trupiniais. Paruoškite apvalią 20 cm diametro kepimo formą - dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus patepkite sviestu.  Įdėkite trupinius į kepimo formą ir išlyginkite (suformuokite dugną). Įdėkite į šaldiklį valandai. Tešla turi būtinai sukietėti.
Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Pašaukite formą į orkaitę ir kepkite apie 18 min. Išimkite ir ataušinkite. 


Cuillere biskvitas:

Miltus sumaišykite su krakmolu ir persijokite. 
Cukrų sumaišykite su sausų baltymų milteliais.
Baltymus suplakite su cukraus mišiniu iki standumo.
Su mentele įmaišykite trynį ir miltų mišinį ir švelniai sumaišykite su baltymai. Įdėkite tešlą į konditerinį maišiuką ir ant kepimo popieriaus suformuokite 20 cm diametro diską. Pašaukite į įkaitintą iki 170 C. orkaitę ir kepkite apie 10 min. Išimkite iš orkaitės, apverskite ant kito kepimo popieriaus lapo, nuimkite popieriaus lapą nuo tešlos ir ataušinkite ją. Suvyniokite į maisto plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą iki kol jo prireiks. 

Sūrio pyragas:

Į virtuvės kombaino indą sudėkite sūrį, cukrų ir miltus ir su K formos mentele išmaišykite (mažu greičiu). Įmaišykite kiaušinius, trynius ir grietinėlę. Neplakite, tiesiog išmaišykite. 

Cuillere biskvitą patepkite su pasiflorų tyre ir įdėkite į kepimo formą ant smėlinio pagrindo (patepta puse žemyn). Ant viršaus paskirstykite sūrio pyrago tešlą. Pašaukite į įkaitintą iki 100 C orkaitę ir kepkite 1 val. Išimkite ir ataušinkite. Uždenkite su maisto plėvele ir įdėkite į šaldytuvą.


Lengvas sūrio musas: 


Lediniame vandenyje užmerkite želatinos lapelius, kad išbrinktų.
Pagaminkite  Pate a Bombe - puode sumaišykite vandenį su cukrumi ir išvirkite sirupą. Kai temperatūra pasieks 110 C. pradėkite virtuvės kombaine plakti trynius (aš, kad lengviau plaktųsi, įpyliau 1 v.š. šilto vandens). Kai sirupas pasieks 121 C, nuimkite jį nuo ugnies ir maža srovele pilkite ant plakamų trynių. Pasistenkite taip pasirinkti pylimo poziciją, kad sirupas nebėgtų indo sienele, nes jis greitai sustings, bet ir nebėgtų labai arti centro, nes jis pradės stingti ant šluotelės. Plakite kol masė atvės ir jos apimtis padidės kelis kartus. 
Garų vonelėje pašildykite šiek tiek sūrį ir įmaišykite cukraus pudrą ir ištirpintą želatiną. Tada išmaišykite pate a bombe ir pabaigoje - atsargiai pusiau suplaktą grietinėlę. 
Įdėkite į formą ant sūrio pyrago ir tolygiai paskirstykite. Įdėkite į šaldytuvą sustingti (geriausia nakčiai).

Apelsinų įdaras:

Apelsinai: 

Apelsinų daleles (be odelės) sudėkite į dubenį. Vandenį sumaišykite su cukrumi ir užvirkite, tada užpilkite ant apelsinų ir uždenkite maisto plėvele. Palikite pastovėti per naktį. Kitą dieną nukoškite ir gerai atspauskite apelsinus. Toliau naudosime tik apelsinus, sirupą galite panaudoti savo reikmėm, pvz. gėrimui pagaminti ar koki biskvitą sutepti. 

Apelsinų džemą sublenderiuokite su apelsinais iki vientisos masės. 

Egzotinių vaisių žele:

Želatinos lapelius įdėkite į ledinį vandenį išbrinkti.

Puode sumaišykite vandenį, žieveles, vanilės sėklas ir pašildykite iki 45 C. Įdėkite cukrų ir užvirkite. Virkite 2-3 min. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite citrinos sultis ir mėtų lapelius. Palikite kelioms minutėms. Įmaišykite gerai atspaustą želatiną. Palikite pastovėti 15 min. ir tada perkoškite.
Sumaišykite su apelsinų įdaru ir užpilkite ant muso sluoksnio. Palikite sustingti. 

Papuošimas:

Paruoškite acetato juostą, kuri atitiktų jūsų pyragą, t.y. ji turi pilnai apjuosti jį. 
Paruoškite apvalų 20 cm diametro žiedą, apjuoskite jį su kepimo popieriaus juosta. 
Acetato juostą su teptuku šiek tiek patepkite išlydytu ir nudažytu geltonai kakavos sviestu. Kai jis sustings (o tai turėtų įvykti labai greitai) išpilkite ant juostos temperuotą baltą šokoladą ir su mentele tolygiai paskirstykite. Palaukite porą minučių kol šokoladas šiek tiek sustings bet bus dar elastingas. Paimkite juostą ir su jąa apjuoskite žiedą. Galus sutvirtinkite su lipnia juostelė. Palikite nakčiai sustingti. Šokoladui reikia laiko kristalizuotis. 

Kitą dieną atsargiai nuimkite šokoladinį žiedą nuo metalinio žiedo. Nuimkite acentato plėvelę ir uždekite žiedą ant pyrago. 

Skanas. 





2 comments:

  1. Jis nuostabus! pavyko puikiai - rekomenduoju visiems pabandyt, nors tikrai yra ką nuveikt..
    klausimas tik dėl Cuillere biskvito eigos: aš galiausiai sumaišiau baltymus su tryniais, nes recepte nenurodyta ka su jais daryti išplakus... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) aciu kad parasete, is tiesu pabego viena eilute teksto. Pataisiau. Labai smagu kad patiko pyragas (nors mes tai ji tortu vadinam :))

      Delete