Nesenai perskaityta istorija (iš tiesų tai pasaka), vis sukasi galvoje, todėl dalinuosi.
Vieną kartą gyveno lapė. O lapės juk visada būna alkanos tiesa? Tiesa :-) Vieną dieną pasisekė lapei - ji užklydo į sodą, kur augo nuostabios, aromatingos vynuogės. Lapei seilė bėga, vynuogių kvapas ir vaizdas ją į dausas kelia. Bėda viena tik, labai aukštai tos vynuogės. Lapė ir taip ir anaip, bet pasiekti jas vis nesiseka. Pavargus lapė atsiduso - gražios vynuogės, bet jos juk žalios. Žalios ir aukštai. Neprinokusios tikrai, tik gražiai atrodo. Nieko gero tos vynuogės. Gal jos laukinės. Tikrai. Jos karčios. Neskanios. Velniop tas vynuogės, kam jų man reikia?
Kaip visgi dažnai mes būname lapėmis? Kai norim, bet nesigauna, sumenkiname dalyką ir žiūrėk nereikia mums jo :-) Tai ne mes negalim, tai vynuogės neskanios :-D
O prie ko čia tartaletes? Tartaletes iškepti nėra taip lengva, kaip atrodo :-) Kas kepa - žino :-) Kol nepagauni siūlo, kuris tau parodys kelią, būna, kad tikrai pasiklysti - iškeptas tartas prilimpa prie formos ir neišsiima, pašautas į orkaitę kepti nelaiko formos ir nukrenta šonai... daug visko gali atsitikti. Vienu metų tikrai galvojau - "gal man visai nepatinka tie tartai, ko čia aš laiką gaištu?" Bet tartai man patinka, oi kaip patinka ir džiaugiuosi, kad nepasidaviau.
Pistacijų ir aviečių tartaletes
Tartalečių tešla:
- 250 g miltų
- 150 g sviesto
- 95 g cukraus pudros
- 3 g druskos
- 30 g migdolų miltų
- 60 g kiaušinių
Virtuvės kombaino inde sumaišykite visus sausus ingredientus. Įdėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą ir su K formos lopetėle sumaišykite iki trupinių konsistencijos. Įdėkite kiaušinį ir maišykite tik tiek, kol tešla susijungs. Išimkite iš virtuvės kombaino ir baikite minkyti tešlą rankomis - keletą kartu ją perminkykite, kad įsitikinti jog ji tikrai susijungė. Iškočiokite tešlą tarp dviejų kepimo popieriaus lapų iki 2 mm storio ir atvėsinkite.
Įkaitinkite orkaitę iki 150 C. Išklokite su tešla tarto formas, atvėsinkite šaldiklyje ir kepkite tartus, kol jie bus pusiau iškepę (vėliau dar kartą juos kepsime su įdaru).
Pistacijų kremas (keptas):
- 120 g sviesto
- 120 g cukraus
- 110 g kiaušinių
- 120 g migdolų miltų
- 60 g miltų
- 40 g pistacijų pastos
Sviestą sumaišykite su cukrumi (neplakite) kol susijungs. Įmaišykite kiaušinius, migdolų miltus ir pistacijų pastą (neplakite). Gale įmaišykite miltus ir sumaišykite kol visi ingredientai susijungs. Įdėkite kremą į tartą (pripildykite 1/2 tarto) ir pašaukite į įkaitintą iki 175 C orkaitę. Kepkite apie 15 min., kol kremas iškeps. Išimkite ir ataušinkite.
Aviečių coulis:
- 250 g aviečių tyrės
- 60 g cukraus
- 4 g pektino NH
- 4 g citrinų sulčių
Cukrų sumaišykite su pektinu NH. Aviečių tyrę pašildykite puode iki 40 C ir įmaišykite cukraus mišinį. Užvirkite ir nuolat maišant pavirkite apie 1 minutę. Įmaišykite citrinų sultis ir dar porą sekundžių pavirkite. Įdėkite coulis į tartaletes ir paskirstykite virš (kepto) pistacijų kremo. Palikite ataušti ir sustingti.
Pistacijų kremas (plaktas):
- 160 g balto šokolado
- 110 g grietinėlės (I)
- 270 g grietinėlės (II)
- 40 g pistacijų pastos
Grietinėlę (I) užvirkite ir užpilkite ant balto šokolado (jį prieš tai galite išlydyti), palaukite porą minučių ir gerai sublenderiuokite. Įdėkite pistacijų pastą ir įpilkite grietinėlę (II), gerai sublenderiuokite. Uždenkite su maisto plėvele "kūnas prie kūno" ir palikite nakčiai šaldytuve. Kitą dieną suplakite (lėtai neskubėkite, kad neperplakti) iki kreminės konsistencijos ir įdėkite į konditerinį maišiuką su "žvaigždės" antgaliu, papuoškite tartaletes.
Papuošimas:
- šviežios avietės
- pistacijos
Tartaletes papuoškite avietėmis, o viršų pabarstykite kapotomis pistacijomis. Skanaus
Įkvėpimas: Если веришь, сказка оживет...
Sveiki,
ReplyDeleteVisą laiką tik žavėjausi ir svajojau apie Jūsų gaminius ir pagaliau prisiruošiau pagaminti šias tartaletes:) ir...man nukrito tartalečių sienelės tik jas įdėjus į orkaitę... ar nereikia tešlos prieš tai formose užšaldyt ir tada kept?
Sveiki, taip tešla turi būti labai šalta. Užšaldymas padėtu bet jei tešla yra padaryta teisingai tai ji turėtų laikyt formą.
Delete