Sunday, March 11, 2018

What do I really, really like?



Aš nemėgstu anyžių. Tikrai. Ar tikrai? Maniau, kad taip, bet šis tortas mane privertė susimąstyti. Anyžiai ir avietės - puikus derinys.  Man patinka. Tikrai. Anyžiai... O kas dar? Kas dar man patinka? Dažnai mes po lašelį savęs atsisakom vardan kažko, kas mums atrodo svarbu ir vadiname tai kompromisu. Ir tada, vieną dieną, maisto parduotuvėje pastebime, kad jūsų krepšyje 70 proc. kompromiso. Nei daug, nei mažai - tik šiek tiek mažiau jūsų "aš" ir šiek tiek daugiau "mes". Kitą kartą perkant vyną atkreipkite dėmesį ar vynuogę ir šalį renkasi "aš" ar "mes". :-) Tai privers jūs nusišypsoti :-) 
Taip, aš esu M. Selyaninos fanė ir pasitaikius progai bandau jos sukurtus derinius. Šis tortas buvo sukurtas desertų konkursui  "Anis del Mono". Anyžius čia yra panašus į lengvą dvelksmą, be kurio šis tortas prarastų savo žavesį (todėl net nesvarstykite galimybės jį išimti iš recepto, patikėkit manim). 
Kiekis yra nurodytas torto rėmeliui 30*40 cm. Man išėjo vienas  tortas - "malka" ir pora 22 cm diametro apvalių tortų. 









Tortas - "malka" Avietės ir Anyžius (pagal M. Selyanina)


Sudėtis:


  • Biskvitas Emanuelis su avietėmis ir kedro riešutais
  • Šokoladinis-avietinis kremas supreme
  • Aviečių coulis
  • Balto šokolado ir anyžių musas


Biskvitas Emanuelis su avietėmis ir kedro riešutais

  • 250 g kiaušinių
  • 130 g trimolino
  • 250 g miltų
  • 125 g cukraus pudros
  • 3 g druskos
  • 10 g kepimo miltelių
  • 80 g pieno
  • 200 g sviesto
  • 70 g šaldytų aviečių
  • 70 g kedro riešutų


Kiaušinius ir trimoliną įdėkite į virtuvės kombaino indą ir apie 10 min. mažu greičiu plakite su K formos priedu. Įmaišykite cukraus pudrą ir druską. Persijokite miltus ir įmaišykite juos į tešlą. 
Įdėkite sviestą ir įpilkite pieną į puodą ir pakaitinkite  iki 50 C. Įmaišykite į tešlą. Įdėkite tešlą 4 val. į šaldytuvą.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.  Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir įdėkite į kepimo popieriumi (arba silikoniniu kilimėliu) išklotą kepimo skardą, išlyginkite ir pabarstykite šaldytomis uogomis. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 12 min. Išimkite ir atvėsinkite (geriausia užšaldyti). Išpjaukite reikiamos formos biskvitą (kad tiktų jūsų tortų viduriui) ir užšaldykite. 


Šokoladinis-avietinis kremas Supreme:


  • 250 g creme anglaise (receptas žemiau)
  • 250 g aviečių tyrės 
  • 480 g pieniško šokolado
  • 150 g pusiau suplaktos grietinėlės
  • 4 g želatinos

Želatinos lapelius užmerkite lediniame vandenyje, kad išbrinktų. 
Gerai atspauskite želatinos lapelius ir sumaišykite su karštu creme anglaise kol želatinas pilnai ištirps. Užpilkite creme angalise ant šokolado (jį galima prieš tai išlydyti), palaukite porą minučių ir gerai sublenderiuokite iki vientisos masės. Įpilkite aviečių tyrę ir vėl sublenderiuokite iki vientisos masės. Kai masės temperatūra bus 28 C,  sumaišykite su grietinėle. Įdėkite 300  į formą  (aš naudojau Pavoni "malkos" formą 6,5*23 cm) ir užšaldykite.


Creme anglaise:

  • 125 g pieno
  • 125 g grietinėlės
  • 50 g trynių
  • 25 g cukraus

Pieną ir grietinėlę sumaišykite ir pašildykite iki 50 C. Tuo metu sumaišykite trynius su  cukrumi iki vientisos masės. Sumaišykite pieno mišinį su tryniais ir grąžinkite viską į puodą. Nuolat maišant, pakaitinkite mišinį iki 82 C. Naudokite iš karto. 


Aviečių coulis:

  • 375 g aviečių tyrės
  • 90 g cukraus
  • 6 g pektino NH
  • 6 g citrinų sulčių

Cukrų sumaišykite pektinu NH. Aviečių tyrę pašildykite iki 40 C ir sumaišykite su cukrumi. Užvirkite ir tada sumaišykite su citrinų sultimis. Užpilkite plonu sluoksniu (iki 1 cm) ant kremo, ant viršaus padėkite biskvitą ir užšaldykite. 



Balto šokolado musas su anyžiais:

  • 300 g pieno
  • 23 g likerio Pastis
  • 7 g anyžių sėklų
  • 15 g želatinos lapelių 
  • 645 g balto šokolado
  • 480 g grietinėlės
  • 30 g kakavos sviesto

Iš vakaro sumaišykite pieną bei anyžių sėklas ir palikite pastovėti (pritraukti). Kitą dieną nukoškite ir pasverkite ir, jei reikia, įpilkite pieno, kad būtų 300 g. Želatinos lapelius užmerkite lediniame vandenyje, kad išbrinktų. Pieną pakaitinkite ir sumaišykite su gerai atspaustais želatinos lapeliais. Kakavos sviestą išlydykite ir užpilkite ant šokolado. Pieną užpilkite ant šokolado, palaukite porą minučių ir sublenderiuokite iki vientisos masės. Įpilkite likerį ir vėl sublenderiuokite. Ataušinkite iki  28 C ir sumaišykite su pusiau suplakta grietinėle. 
Įpilkite musą į formą (aš naudojau Pavoni malkos formą 8,5*25 cm) -maždaug 1/3 formos ir įdėkite užšaldytą vidų (biskvitu į viršų). Užšaldykite. Išimkite iš formos, nupurkškite baltos spalvos šokoladiniu veliūru ir papuoškite pagal norą, progą ir fantaziją. Palikite šaldytuve maždaug 6 val. atitirpti. Skanaus.







  

No comments:

Post a Comment