Sunday, February 2, 2014

Apie mažesnes lėkštes, aštrius sparnelius ir sekmadienio kalakutiena.


Iš tikrųjų šiandien ruošiausi rašyti apie duoną. VĖL. Nes dar turiu ką papasakoti. Nesenai užklydau į Japoniją...bet apie tai - kitą kartą, nes pagalvojau, kad jei ir toliau taip, tai blogą reikės pervadinti į "Viskas apie duoną".  Nusprendžiau parašyti porą gerų paukštienos receptų:) 
Mano vyras labai mėgsta vištienos sparnelius, todėl stengiuosi vis jį palepinti nauju skoniu:) 
Šiandien pusryčiaudama turėjau progą pažiūrėti dalį laidos apie "slaptas" kalorijas:) Taip, taip būna ir tokių... ir jų buvimas daug ką paaiškina:) pvz. tai, kodėl " aš nieko nevalgau" bet "svoris vistiek auga". Visos laidos nemačiau, bet mačiau pakankamai, kad susimastyčiau, nes litre natūralių apelsinų sulčių yra tiek pat kalorijų, kiek ir buteliuke kokakolos. Gal iš tikrųjų sveikiausia yra gerti vandenį? :)
Pasirodo į didelę lėkštę žmogus įdeda daugiau maisto, nei į mažesnę:) tas pats galioja ir dėl spalvų. Jei lėkštė yra panašios į maistą spalvos ir nesukuria kontrasto, žmogus statistiškai įdeda 20-30 proc. daugiau maisto. Sakykim makaronų su pomidorų padažu į raudoną lėkštę Jus įdėsite  trečdaliu daugiau, nei į baltą. Galbūt tam,kad nebūtų taip sunku pavasarį susitarti su savo rūbais, reikėtų žiemą naudoti tiesiog mažesnes lėkštes ir kontrastingus indus? :D Manau bent jau verta pabandyti. 

Beje dėl gėrimu:) nesenai Eglė pasidalino vieno gaivinančio ir liekninančio gėrimo receptu:) nusprendžiau išbandyti. Receptas labai paprastas: agurkas, citrina, 1 a.š. džiovinto imbiero ir 2l vandens. Viską sumaišyti ir palikti nakčiai šaldytuve. Išgerti dienos bėgyje. Nežinau kaip dėl liekninančio efekto:) bet nuo peršalimo tikrai padeda :) ačiū Egle, už receptą. 






Vištienos sparneliai, kepti raudono kario padaže



  • 1 v.š. raudono kario pastos
  • 1/4 stiklinės saulėgrąžų aliejaus
  • 2 pakeliai vištienos sparnelių
  • druska ir pipirai
  • 1 stiklinė (250 ml.) kokoso pieno
  • 1.5 v.š. tailandietiško žuvies padažo
  • 1,5 v.š. rudo arba melasos cukraus
  • 1-2 citrinos 


Vištienos sparnelius išplaukite, nusausinkite ir padalinkite su peiliu per sąnarius į 3 dalis. Mažiausios dalies (sparnelio galo) nenaudosime. Juos bus galima panaudoti vėliau  pvz. vištienos sultiniui.
Įkaitinkite orkaitę iki 230 C.  Sumaišykite 1/2 a.š. raudono kario pastos su aliejumi ir gerai įtrinkite/įmasažuokite vištienos sparnelius.  Išklokite kepimo skardą silikoniniu kepimo padėkliuku arba kepimo popieriumi. Sudėkite sparnelius į kepimo skardą ir pašaukite į orkaitę.  Kepkite 25 min. kartais juos apverčiant, kol jie iškeps ir pradės ruduoti. 
Tuo tarpu mažame puode sumaišykite kokoso pieną, rudą cukrų, žuvies padažą ir likusį raudoną karį (2,5 a.š.). Užvirkite ir keletą minučių virkite ant didelės ugnies, kartas nuo karto maišant, kol padažas truputį sutirštės.

Išimkite vištienos sparnelius iš orkaitės ir įdėkite į didelį dubenį. Įjunkite orkaitės grilio funkciją (ne mažiau 220 C.) Įpilkite kario padažą į dubenį su vištiena ir uždengę dangčiu gerai "pakratykite", kad sparneliai tolygiai pasidengtų padažu. Silikoninį kilimėlį išimkite ir išplaukite, arba naudokite kitą, jei turite. Jei naudojate kepimo popierių, tai pakeiskite jį nauju. Grąžinkite sparnelius į kepimo skardą  ir pašaukite juos į orkaitę. Kepkite juos su grilio funkcija  5-10 min., kol jie gražiai apskrus. Supjaustykite citriną skiltelėmis. Išimkite sparnelius iš orkaites ir  virtuvinių žnyplių pagalba sudėkite ant lėkstės. Pateikite su citrinos skiltelėmis. Sparneliai gavosi aštroki, todėl mes mėgavomės jais su salotomis ir morkų duona :)




 Skanaus :)






Skaniai papusryčiavus sekmadienį ir truputį pailsėjus galima jau galvoti ir apie pietus:) Kodėl sekmadienį? Todėl, kad lėtai kepta kalakutiena puikia tinka sekmadienio pietums:) ir dar todėl, kad ji ILGAI kepa:) o juk sekmadienis lėta diena, galima ir neskubant pagaminti gardžius pietus visai šeimai.


Lėtai keptas kalakutienos kumpis su citrinų ir romarinų marinatu.



  • 1 kalakutienos kumpis
  • marinatas:
      • 1 a.š. druskos
      • 1 a.š. pipirų
      • 1 v.š. alyvuogių aliejaus
      • 1 v.š. citrinų arba apelsinų sulčių
      • sauja šviežių čiobrelių
      • nutarkuota vieno apelsino žievelė 
      • nutarkuota vienos citrinos žievelė
      • 2 saujos šviežių rozmarinų
      • 8 skiltelės česnako (nuvalytos)
  • 200-300 g. ryžių
  • 500 ml verdančio vandens.


Sudėkite visus marinato ingredientus į turbo chefą ar kitą maisto kombainą ir susmulkinkite. Įkaitinkite orkaitę iki 170-180 C. 


Kalakutienos kumpį išplaukite ir nusausinkite. Įtrinkite jį visą marinatu, taip pat ir po oda. Įdėkite kumpį į Ultra pro kepimo indą arba kitą kepimo indą su dangčiu (arba galima uždengti folija) uždenkite dangčiu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 2 val. 
Tuo tarpu išplaukite ryžius ir nukoškite juos. Išimkite kalakutieną iš orkaitės ir atidarykite dangtį. Atsargiai - nenusideginkite. Kepimo inde bus nemažai kalakutienos "sulčių". Įberkite ryžius ir papildomai įpilkite verdančio vandens. Ryžiai turi būti apsemti per porą pirštų. Uždenkite dangčiu ir grąžinkite indą į orkaitę. Kepkite dar 20 -25 min. Patikrinkite ar ryžiai jau išvirę.
Išimkite iš orkaitės ir pateikite :) Pjaustyti kalakutienos net nereikės - ji bus tokia minkšta, kad tiesiog pati pasidalins porcijomis ir šoks į lėkštes :D. Bet skaniausi bus ryžiai, jie pritrauks marinato ir kalakutienos skonio bei apsitrauks riebaliukais, kuriuos išskirs kumpis. SU patieklu galima pateikti agurkų su grietine salotas.






Skanaus :)



Įkvėpimas: "Food and Wine annual cookbook 2008 " internetas

1 comment:

  1. Gražus straipsnis, likau sužavėta lėkštėmis. Asmeniškai pati labai megstu ypatingus patiekalus sudėti į šias lėkštes http://www.gerduva.lt/uzkandziu-lekstele-blue-roses

    ReplyDelete