Sunday, February 16, 2014

Kai namai pakvimpa čiobreliais ir žemės riešutais. Kepti baklažanai su česnakiniu padažu ir žemės riešutų sausainiai.


Nesenai užklydau į Dano blogą ir man labai patiko vienas jo įrašas :) Tiesiog pakėlė nuotaiką :) Nieko ypatingo:) tiesiog pozityvumo užtaisas. Labai malonu, kai nesitiki. Tiesiog aplinkui tiek "kritikų"... varnų išgirdusių maža KA.... r (net ne KAR) pradeda karksėti, karksėti ir karksėti... medalis visada turi dvi puses, bet visada karksima apie vieną jo pusę...-tą negerąją. O čia "VISKAS GERAI". Labai malonu skaityti:) Čia, kaip iš tvankaus kambario išbėgti į lauką. Smulkmena, kuri gali pakreipti teigiama linkme jūsų dieną :). Žinote ta pamokančią istoriją, kur šuo įkanda vyrui į koją.. ko pasekoje (ilga istorija) kitas vyras grįžęs vakare namo aprėkia žmona :D

Gyvenimas yra nuostabus, ypač kai maistas toks lengvas, spalvotas, sveikas ir GARDUS :)
Tai yra vienas mėgstamiausių mano iš Ottolenghi receptų ir, tiesa pasakius, vienas iš mėgstamiausių baklažanų receptų :) ir dar... - nuo šito recepto prasidėjo mano pažintis su nuostabiu virėju - Yotam Ottolenghi.
Kažkada visai netyčia suradau šitą receptą The guardian ir prasidėjo....
Vienas receptas sekė kita:) galų gale įsigijau knygą, po to antrą...:D Tiesa pasakius, galiu  jo receptus rekomenduoti kiekvienam, kuris mano, kad nemėgsta daržovių. Su Ottolenghi jūs jas tikrai pamėgsite, nes  patiekalai vienas už kitą gardesni :) na ir nereikia pamiršti desertų, bet apie tai, kada nors kitą kartą.





Kepti baklažanai su česnakiniu jogurto padažu ir granatais



  • 4 baklažanai
  • 150-200 ml alyvuogių aliejaus
  • 10-12 šviežio čiobrelio šakelių arba 2 v.š. džiovintų čiobrelių
  • 1 granatas
  • druska
  • 1 v.š. za'atar prieskonių (aš perku prieskonių parduotuvėje, bet galima pasigaminti ir namuose - receptas)
  • padažas:
      • 500 ml. natūralaus jogurto (būtų idealu - turkiškas arba graikiškas)
      • 5v.š. alyvuogių aliejaus
      • 4 skiltelės česnako (nuvalytų ir susmulkintų arba išspaustų)
      • druska

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Kol orkaitė kaista, nuplaukite baklažanus ir nusausinkite. Perpjaukite juos per puse (išilgai). Paimkite  vieną puselę baklažano ir su mažu peiliu padarykite keletą įstrižų lygiagrečių įpjovimų jo minkštime. Dabar 45 laipsnių kampu padarykite dar keletą įstrižų  lygiagrečių įpjovimų. Gausis deimanto (rombo) forma. ATSARGIAI - NEPERPJAUKITE IR NEPRADURKITE BAKLAŽANO ODOS.  Įpjovimai turi būti gilūs, bet siekti tik iki odelės.  Pakartokite su visom baklažano pusėmis.

Kepimo skardą išklokite silikoniniu padėkliuku arba kepimo popieriumi ir sudėkite ant jos baklažanus (odele į apačią, minkštimu į viršų). Patepkite baklažanus su silikoniniu šepetėliu aliejumi. Tepkite, kol sunaudosite visą aliejų ir jis susigers į minkštimą. Padėkite ant kiekvienos baklažano pusės čiobrelių šakelę (arba porą), pabarstykite druska ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 40 min. arba kol baklažanai suminkštės ir paruduos.

Kol baklažanai kepa, nuvalykite granatą ir paruoškite padažą. Beja, kepant baklažanams, po namus pasklis nuostabus čiobrelių aromatas:) kuris tikrai sužadins apetitą :) pilvas pradės neramiai laukti, kada gi tie baklažanai iškeps. 
Pripilkite didelį dubenį šalto vandens. Padarykite įpjovimus granato odelėje taip, kad galima būtų jį, įkišus pirštus, padalinti pusiau. Įdėkite granatą į dubenį su vandeniu ir padalinkite jį pusiau, tada išimkite granatų sėklas. Nukoškite vandenį. Tai yra labai patogus būdas išvalyti ir paruošti granatą valgymui, nes išvengiame apsitaškymo granatų sultimis :)
Dubenėlyje sumaišykite jogurtą, česnaką, druską ir alyvuogių aliejų iki gražios vientisos masės.
Kai baklažanai iškeps, išimkite juos iš orkaitės. Rekomenduojama juos atvėsinti, bet man skaniau, kai jie šilti. Su šaukštu gausiai uždėkite ant baklažanų padažo ir pabarstykite za'atar prieskoniais. Valgyti patogiausia šaukštu. 
Taip, tai labai lengvas patiekalas :) ir galbūt vyrai paklaus - o kur mėsa? :D Bandžiau daryti ir su mėsos įdaru :) šis variantas vis tiek laimi :)



Skanaus


p.s. ir vos nepamiršau ČIA YRA FILMUKAS KUR  PATS OTTOLENGHI GAMINA ŠITUOS BAKLAŽANUS. 


Kai pamačiau šituos sausainius, iš karto nusprendžiau juos išsikepti :) tiesiog taip paprastai, moteriškai :) pamačiau ir patiko :) ne, ne receptas:) patiko jų išvaizda :) receptą tik vėliau perskaičiau. Jame yra minimas  žemes riešutų sviestas. Jis tikrai nėra nuolatinis  virtuvės spinteles gyventojas :) tiesa pasakius, iš viso niekada jo neperku :D Atidarius spintelę suradau tik žemės riešutus... na ką gi :) gaminsime sviestą :)





Žemės riešutų sviestas:


  • 200 g. (būtų idealu jei būtų blanširuoti ir pakepinti)  žemės riešutų (bet aš turėjau paprastus žemės riešutus)
  • 2 v.š. saulėgrąžų aliejaus

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. ir pakepinkite žemės riešutus. Ataušinkite ir nuimkite luobelę. Sudėkite riešutus  į thermomikso indą ir sumalkite 10 sek. 6 gr. Malkite, kol masė taps jums reikiamos konsistencijos. Įpilkite aliejų ir malkite 10 sek. 6 gr. Su mentele sustumkite nuo senelių viską į apačią ir malkite dar 10 sek. 6 gr. Perdėkite į indelį ir sandariai uždarykite .


Kvapas nuostabus:) tiesiog gundantis...manau valgytų net nemėgstantis žemės riešutų :D Daugiau nieko nesakysiu :)






Žemės  riešutų sviesto sausainiai 


  • 150 g. žemės riešutų sviesto
  • 225 g. sviesto
  • 300 g. miltų
  • 150 g. cukraus 
  • 1 kiaušinis

įkaitinkite orkaitę iki 200 C. 
Išlydykite sviestą ir sumaišykite su žemės riešutų sviestu. Įmaišykite cukrų, kiaušinį ir miltus. Maišykite kol tešla taps vienalytė. Išklokite kepimo skardą silikoniniu padėkliuku arba kepimo popieriumi. Suformuokite graikiško riešuto didumo rutuliukus iš tešlos ir dėkite juos ant kepimo skardos. Prispauskite (suplokite) sausainius su šakute (aš naudojau daržovių smulkinimo sietelį, tokį patį paprasčiausią, kurį naudoju supjaustyti bulvėms ir kiaušiniams baltai mišrainei). Kepkite apie 15 min. Atvėsinkite ant grotelių. 

Aš nesu didelė sausainių mėgėja. Pas mus šeimoje sausainius labiau mėgsta vyras. :) Bet šitie sausainiai taip dieviškai gardžiai kvepia, kad tiesiog rankos pačios tiesiasi paimti jų. :) Tas žemės riešutų kvapas tiesiog svaigina :) Šiaip tai aš ir žemės riešutų nemėgstu...:D kas čia dabar...:) Vienu žodžiu, abejingų šitiems sausainiams nebuvo :) todėl karštai rekomenduoju išbandyti :)





Įkvėpimas: Yotam Ottolenghi "Plenty"; http://www.forumthermomix.com ; la main a la pate

2 comments:

  1. Baklažaaanai - be galo juos mėgstu. Turbūt kasdien galėčiau valgyt :D

    ReplyDelete
  2. :) aš irgi labai mėgstu baklažanus. Laukiu nesulaukiu jų sezono ;)

    ReplyDelete