Tuesday, February 11, 2014

Seku, seku pasaką apie makaronus, apie triufelius ir gerą laiką :) o laimingai pabaigai - obuolių štrudelis.




Kol nepradėjau pliurpti apie maistą, noriu padėkoti savo mieloms draugėms Editai ir Ingridai. Ačiū labai, kad aplankėte :) ačiū už šilta vakarą :) ir už dovanas :) Mažiui labai patiko knygutė apie katiniukus :) o man labai patiko sūris su triufeliais iš Kroatijos. Mmmmm iš karto atgijo kelionės prisiminimai :) Būtent ten pirmą kartą paragavau šito stebuklo. Turiu omeny triufelius :) 
Tai buvo.... na senai tai buvo:D tais laikas aš maniau, kad triufeliai - tai atskiras patiekalas :) - na atneša tau pvz. keptus triufelius :D oj negaliu...:D :D Prisimenu, kaip nustebau restorano meniu nesuradus tokio patiekalo kaip triufeliai:) Ernestas visaip kaip bandė paaiškinti padavėjui, o veliau ir virėjui, ko nori ta keista užsienietė :) (t.y. aš). Virėjas bandė paaiškinti, kas yra tie triufeliai :D galų gale nusprendė, kad jei jau mergina nori paragauti TRIUFELIŲ tai ji jų paragaus:) Valgiau vištieną su  triufelių padažu ir man buvo labai, na labai skanu... taip skanu, kad atsikėlusi kitą rytą vis dar jaučiau triufelių skonį. Tikra palaima gomuriui :) 

Tai buvo trumpa kelionė (nes turėjau grįžti anksčiau), bet labai intensyvi :) Visko buvo daug ir tas viskas mus svaigino. Aš tikrai Kroatijoje jaučiausi kaip pasakoje:) Per dieną mes aplankydavome Veneciją (ar prisimeni balandžius? :D  o taip, taip... vėliau dar ne kartą  aplankiau šį nuostabų miestą, bet daugiau nei karto manęs neapspito balandžiai...) ir aplankyti aukštai kalnuose pasislėpusią vyninę, žinok, iki šiol joks šampanas neprilygsta tam kurį mes ten degustavom ir įsigijome... Gražūs miesteliai, kalnai, svetingi žmonės... Viskas atrodė įmanoma, viskas :)


Prisimeni Ernesto Mersedesą? :D kaip jis tada stengėsi dėl mūsų...:D o aš, vos įsitaisius ant galinės sėdynės, iš karto nusmigdavau :D nieko negalėjau sau padaryti...
Kaži ar aš kada deramai tau padėkojau už tą kelionę? Turiu krūvą gražių, mielų ir šiltų prisiminimų :) ryškių...net nuotraukų nereikia...:) Ačiū tau draugė. Ačiū.

Na gerai, gana jau tu sentimentu :) nes tuoj susigraudinsiu :) laikas valgyti.
Šiandien bus super skanūs makaronai su pesto padažu ir sūriu su triufeliais bei obuolių štrudelis su naminiais braškių ledais. Taigi pradedame...


Kaip pasirinkti "teisingus" makaronus. 


Makaronai gali būti švieži ir džiovinti. Ir vieni ir kiti gali būti presuoti/"išspausti" arba laminuoti. Presuoti makaronai - tai makaronai, pagaminti specialios pramoninės mašinos pagalba. Jos viduje miltai maišomi su vandeniu, pašildomi ir išspaudžiami per specialius peiliukus. Dažniausiai yra naudojami kietųjų kviečių miltai.
Laminavimo būdas dažniausiai  yra naudojamas šviežiems makaronams pagaminti. Tešla yra gaminama atskirai ir tada lankstoma ir leidžiama per presus. Taip gaminami makaronų lakštai, kurie vėliau yra supjaustomi. Šviežius makaronus irgi galima išdžiovinti ir naudoti vėliau. 
Parduotuvėje "švieži" makaronai dažniausiai yra gaminami pramoniniu (presavimo/išspaudimo) būdu.
Jei jums patinka " al dente" išvirti makaronai tada jums puikiai tiks pramoniniu būdu pagaminti makaronai (presuoti), nes presavimo ir džiovinimo metu makaronai tampa kietesni. 
Švieži makaronai (laminuoti) yra švelnesni ir puikiai tinka tokiems patiekalams kaip ravioli.

Pramoniniu būdu presuoti makaronai gali būti gaminami su žalvario arba teflono peiliukais. Aukštos kokybės makaronai yra gaminami su žalvario  peiliukais, nes jie sukuria grubesnį makaronų paviršių. TAI ir yra pagrindinis kokybės kriterijus. Būtent to parduotuvėje reikia ieškoti. Nes grublėtas makaronų paviršius užtikrins geresnį patiekalo skoni. Kodėl? Todėl, kad padažas geriau "kibs" prie grublėto paviršiaus ir nenutekės nuo makaronų. Jie  dažniausia būna šviesios spalvos (tokie papilkėję , sakyčiau).


Makaronai pagaminti su teflono peiliukais yra tamsesnes spalvos, dažniausiai tamsiai geltonos ir blizgantys. Padažas nuo tokių makaronų - na kaip vanduo nuo žąsies...fiut ir nutekės. 
Kas dėl kainos, tai manau suprantate, kad kokybė kainuoja...bet patikėkit - verta :)
Kodėl toks kainos skirtumas? Iš esmės todėl, kad per teflono peiliukus tešla juda greičiau ir per ta patį laiką pagaminama daugiau makaronu.





Spaghetti su pesto padažu ir sūriu su triufeliais



  • pakelis spaghetti makaronų
  • indelis pesto padažo (apie 250 ml.)
  • druska ir pipirai
  • vienos citrinos žievelė
  • alyvuogių aliejus
  • sūris su triufeliais (pagal skonį)


Tam, kad makaronai išvirtų tolygiai ir nesuliptų, reikėtų naudoti didelį puodą. Tikrai didelį :) Geriausia - platų tam, kad makaronai virdami laivai judėtų kunkuliuojančiame vandenyje ir nesuliptu. NEPILKITE aliejaus. Girdėjau ne karta pasakojimus kad aliejus reikalingas kad makaronai nesuliptu :D Jei ĮPILSITE aliejaus, tai padažas nesilaikys ant slidžių makaronų...
Taigi užverdame didelį puodą vandens. Pasūdome vandenį taip, kad druska "jaustūsi" t. y. vanduo turi būti sūrokas. Druska "išskleis" natūralų makaronų skonį ir jie bus dar skanesni :) Makaronus įdedame ir verdantįi vandenį - Spaghetti išimame iš maišelio ir tiesiog įdedame per vidurį puodo, kad jie pabyrėtų į skirtingas puses - išsiskleistų kaip gėlė. Taip jie tolygiau pasiskirstys, o kai apačia suminkštės juos su su šaukštu nuleiskite po vandeniu. Maišykite makaronus, kol jie visai suminkštės ir pradės judėti verdančiame vandenyje - tada makaronai nesulips į gumulą.

Kol makaronai verda, nutarkuokite citrinos žievelę.  Citriną prieš tai išplaukite. Čia yra geras filmukas ir keli būdai, kaip tai padaryti.  Truputi įkaitinkite (40-50 C) orkaitę ir įdėkite į ją lėkštes, kuriose pateiksite makaronus. Lėkštės turi būti šiltos, nes makaronai, šiaip tai, labai greitai aušta, o juk norisi džiaugtis šiltu maistu :) Čia tik patarimas iš asmeninės patirties. 

Makaronus išvirkite taip, kaip jums patinka - al dente arba pilnai. Man patinka pilnai išvirti makaronai. Palikite keletą samčių vandens, kuriame virė makaronai dubenėlyje ir nukoškite juos. Inde sumaišykite samtį vandens, likusio nuo virimo, citrinos žievelę ir pesto padažą. 
Jei padažas atrodys jums per tirštas, įpilkite dar pusę samčio vandens. Sumaišykite atsargiai (virtuvinių žnyplių pagalba) makaronus su padažu.
Skustuko pagalba "nuskuskite" sūrį ant makaronų :) 
Skanaus.


Jau tiek to, nepasakosiu kokie jie skanus :D leisiu jums patiems įsitikinti.




Obuolių štrudėlis su naminiais braškių ledais







Štrudėlio tešla:
  • 370 g. miltų
  • 1 kiaušinis
  • 70 g. saulėgrąžų aliejaus
  • 120 g. šilto vandens
  • 1 a.š. vyno acto
  • 0,5 a.š. druskos

Štrudėlio įdaras:
  • 160 g. sviesto
  • 200 g. sausainių "gaidelis" arba džiūvėsių
  • 100 g. lazdyno riešutų
  • 750 g. obuolių, nuvalytų ir supjaustytų/susmulkintų
  • 1 a.t. malto cinamono
  • 20 g. citrinos sulčių
  • 20g. romo arba brendžio (pasirinktinai)
  • 80g. razinų
  • 100g. cukraus

Braškių ledai:
  • 80-100 g. cukraus
  • 300 g. šaldytų braškių
  • 200 g grietinėles

Štrudelio tešla:
Iš visų ingredientų užminkykite tešlą (thermomikas - 3 min. minkymo programa). Suformuokite iš jos kamuoliuką ir įdėkite į dubenį. Uždenkite su dangčiu ir leiskite pailsėti 30 min. kambario temperatūroje. (galima ir ilgiau).




Tuo tarpu pagaminsime įdarą:
Thermomiksas:
Įdėkite sausainius į thermomiksą ir sumalkite 6 gr. Išimkite. Jei naudojate džiūvesėlius, tai malti jų nereikia. 
Įdėkite 80 g. sviesto į thermomikso indą ir ištirpinkite jį - 2 min. Varoma. 1 gr. 
Įberkite maltus sausainius arba džiūvesėlius ir pakepinkite juos 6 min. 100 C. 2 gr. Perdėkite į dubenį.
Suberkite riešutus į thermomiksą ir susmulkinkite juos 5 sek. 7 gr.

Įdėkite obuolius ir susmulkinkite viską 5 sek. 4 gr. padedant mentele.
Sudėkite cinamoną, razinas, cukrų, citrinų sultis ir  romą (jei naudojate) ir sumaišykite viską 15 sek. Reversas 4 gr.
Perdėkite į švarų dubenį ir uždarykite dangčiu. 
Išlydykite likusį sviestą ( 80 gr.) - 2 min. 100 C. 1 gr. Perpilkite į dubenėlį ir palikite patepimui.


Tupperware
Susmulkinkite sausainius su turbo arba extra chefu. Jei naudojate džiūvesėlius, tai malti jų nereikia. 
Puode išlydykite sviestą ir pakepinkite maltus sausainius. Perdėkite į dubenį ir padėkite atskirai.
Susmulkinkite lazdynų riešutus su turbo arba extra chefu ir perdėkite į didelį maišymo dubenį.
Susmulkinkite obuolius su turbo chefu arba extra chefu ir  perdėkite į dubenį su riešutais. 
Įdėkite cinamoną, razinas, cukrų, įpilkite citrinų sultis ir  romą (jei naudojate) ir sumaišykite viską. Uždenkite dubenį dangčiu.
Išlydykite likusį sviestą ( 80 gr.) puode ir  palikite tešlos patepimui.

Įprastai:
Susmulkinkite sausainius su virtuvės kombainu. Jei virtuvės kombaino neturite, tai sudėkite sausainius į porą vienkartinių maišelių ir padaužykite virtuviniu plaktuku. 
Puode išlydykite sviestą ir pakepinkite susmulkintus sausainius arba džiūvėsius. Perdėkite į dubenėlį ir padėkite atskirai. 
Susmulkinkite lazdynų riešutus su virtuves kombainu ir perdekite į didelį maišymo dubenį. Jei virtuvės kombaino neturite, tai sudėkite riešutus į porą vienkartinių maišelių ir padaužykite virtuviniu plaktuku, kol susmulkinsite juos. Ta patį galima padaryti su peiliu - sudėkite riešutus ant didelės pjaustymo lentutės ir pjaustykite, kaip prieskonines žoles dideliu virtuviniu peiliu. 
Susmulkinkite obuolius su virtuvės kombainu ir  perdėkite į dubenį su riešutais. Jei virtuvės kombaino neturite, tai sutarkuokite obuolius stambia tarka. 
Įdėkite į dubenį su riešutais ir obuoliais - cinamoną, razinas, cukrų, įpilkite citrinų sultis ir  romą (jei naudojate) ir sumaišykite viską. Uždenkite dubenį dangčiu.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.
Iš nurodyto kiekio išeina vienas LABAI didelis štrudelis arba pora vidutinio dydžio. Aš kepiau porą štrudėlių.
Išimkite tešlą iš dubens ir padalinkite per pusę. Vieną puse paslėpkite atgal į dubenį ir uždarykite dangčiu.

Padėkite tešlą ant kočiojimo kilimėlio ir iškočiokite labai, labai plonai stačiakampį. Tada paimkite tešlą ir ją atsargai ištempkite, kol ji taps permatoma. Čia yra filmukas. 
Patepkite tešlą lydytu sviestu. Pasirinkite trumpesnę tešlos pusę ir išilgai išbarstykite iš (pusė turimo kiekio) pakepintų svieste sausainių  nedidelį stačiakampį. Per jo vidurį sudėkite juostą obuolių įdaro (pusė turimo kiekio). Po truputį keliant kočiojimo kilimėlį susukite štrudėlį kaip vyniotinį. Atsargiai perkelkite ant kepimo skardos (išklotos silikoniniu padėkliuku arba kepimo popieriumi) ir užsukite gražiai kraštus. (Tešlos perteklių galima apkirpti ir galus gražiai pakišti po apačia). 
PAKARTOKITE SU LIKUSIA TEŠLA IR ĮDARU.
Patepkite viršų lydytu sviestu ir pašaukite į orkaitę.
Kepti 20-30 min., kol viršus taps traškus ir gražios, tamsiai auksinės spalvos.
Supjaustykite ir pateikite šiltą su braškių ledais. (receptas žemiau)



Pastaba: Ledams gaminti naudoju savo thermomiksą. Ar taip pat gerai veikia kokteilinės ar virtuvės kombainai, nežinau nes nebandžiau. 

Sudėkite cukrų į thermomikso indą ir sumalkite 5 sek. 10 gr.
Sudėkite šaldytas braškes ir grietinėlę ir sutrinkite 20 sek. 6 gr. padedant mentele.
Štai ir viskas:) Vietoj grietinėlės galima naudoti jogurtą:)





Puikus desertas, kuriuo galima mėgautis ir mėgautis. :) Ypač iškepus porą štrudėlių :D Kol smaguriavome už stalo buvo tylu tylu...na skambančių stalo įrankių ir lėkščių garsas - tai juk muzika mano ausim:) nes jei tyli ir valgo - tai matyt skanu :D




Įkvėpimas: rouxbe, Thermomikso knygos "Ja gotovliu po svojemu" ir "Jeden tag genießen"

No comments:

Post a Comment