Friday, May 30, 2014

Varškės pyragas su filo tešla

Pastaruoju metu varškė mane tiesiog gelbsti. Tai mano "niekada neprašausi" savaitgalio deserto variantas. Ši savaitgalį galvoje sukosi tiek desertų, kad niekaip nepajėgiau išsirinkti vieno. Galų gale atidariau šaldytuvą ir akimis suradau varškę, YRA, fuf...tada galima daugiau nesukti galvos (aišku tai lengviau pasakyti, nei padaryti) ir eiti kepti :)






Varškės pyragas su filo tešla



  • 13 filo tešlos lapų
  • 100-120 g. sviesto 
  • 1 stiklinė riešutų mišinio 
  • 2 v.š. šaukštai rudo cukraus
  • 700 g. varškės (aš naudojau 9 proc. riebumo)
  • 4 kiaušiniai
  • 1 trynys
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 1/2 a. š. sezamo aliejaus
  • 2 v. š. natūralaus jogurto
  • 1/4 stiklinės medaus
  • 1/4 stiklinės cukraus
  • 1/4 stiklinės miltų
  • 1/3 stiklinės migdolų drožlių
  • 1/3 stiklinės cukatų
  • plaktą grietinėlė pateikimui
  • cukraus pudra pabarstymui

Įkaitinkite orkaitę iki 175 C. 

Puodelyje ištirpinkite sviestą. (mikrobangų krosnelėje arba ant viryklės)
Riešutus ir cukrų  įdėkite į virtuvės kombainą ir smulkiai sumalkite. 

Kadangi filo tešla greitai džiūsta, prieš ją naudodami paruoškite varškės įdarą, kad būtų galima iš karto jį įpilti į kepimo formą ir pašauti pyragą į orkaitę.

Į virtuvės kombaino indą sudėkite varškę, kiaušinius, trynį, vanilės ekstraktą, sezamo aliejų, jogurtą, medų, cukrų ir miltus. Malkite su peiliukais, kol neliks varškės grūdelių, o masė taps vienalyte ir kreminė. Su mentele  įmaišykite į įdarą migdolų drožles ir cukatus.

Išpakuokite filo tešlą ir uždenkite ją drėgnu (ne šlapiu bet lengvai drėgnu) rankšluosčiu , kad neišdžiūtų tešlos lapai. 
Paimkite vieną filo tešlos lapą, patepkite jį sviestu (ištirpintu) ir pabarstykite maltais riešutais. Tada paimkite antrą lapą, padėkite jį ant pirmo, patepkite jį sviestu ir pabarstykite riešutais. Pakartokite tą patį su 3 lapu. Paimkite 3 lapus ir išklokite jais 23 cm. diametro apvalią kepimo formą (būtų idealu, jei ji būtų su nuimamais šonais). Pakartokite tą patį dar su 3 filo tešlos lapais ir irgi išklokite  jais formą, tik dabar dėkite juos skersai pirmiems 3 lapams. 
Įpilkite varškės įdarą  į kepimo indą, filo tešlos lapų galus lengvai užlenkite į vidų ant įdaro. Pašaukite pyragą į orkaitę ir kepkite 45 min. Tuo tarpu paimkite filo tešlos lapą ištepkite jį sviestu ir pabarstykite riešutais. Susukite jį kaip vyniotinį į ploną "virvelę" tada  susukite iš jos sraigę. Pakartokite su likusiais filo tešlos lapais. Iš viso išeis 7 "sraigės". Patepkite jas sviestu. Likus 20-25 min. iki kepimo pabaigos, išimkite pyragą iš orkaitės ir greitai sudėliokite filo tešlos sraiges ant viršaus. Grąžinkite pyragą į orkaitę ir baikite kepti. Išimkite  jį iš orkaitės ir palikite maždaug valandai kepimo formoje, tada išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. Geriausia pyragą kepti iš vakaro ir nakčiai jį įdėti į šaldytuvą. Prieš pateikiant pabarstykite  pyragą cukraus pudra. Pateikite su plakta grietinėle.
Skanaus



Thermomikso variantas:

Puodelyje ištirpinkite sviestą. 
Įberkite riešutus į thermomikso indą ir sumalkite 6 gr. 10 sek. 

Varškės įdaras:
Į thermomikso indą sudėkite varškę, kiaušinius, trynį, vanilės ekstraktą, sezamo aliejų, jogurtą, medų, cukrų ir miltus - malkite 5-6 gr. 30 sek.,  kol neliks varškės grūdelių, o masė taps vienalyte ir kreminė. Įdėkite migdolų drožles bei cukatus ir  maišykite 10 sek. reversas 2 gr.
Toliau viskas taip pat, kaip aprašyta aukščiau.
Skanaus



Įkvėpimas: M. Goldman "Jewish Holiday Baking "

No comments:

Post a Comment