Saturday, May 3, 2014

Kepti baklažanai su česnako-medaus padažu, ožkos sūriu ir pomidorų salotomis

Šiandien vakare su mažiumi einant namo tyliai sau pagalvojau, kaip gi aplinkui gražu!!! Kiek mes visko praleidžiame pro akis gyvendami savo super šiuolaikiniame pasaulyje. Kiek visko iš mūsų pavogė kompiuteris, televizorius ir visokios išmaniosios technologijos? Ar jus matėte kaip žydi obelys? ...kad jau pienes nužydi? Nesenai vienas draugas facebooke piktinosi - kiek gi gali būti nuotraukų su žydinčiomis sakuromis (arba tiksliau - šalia žydinčių sakurų) Aš manau, kad tai nėra blogai :D Reiškia žmonės buvo šalia jų ir matė jas ne internete, per savo žydrą ekraną į pasaulį.





Aš labai mėgstu baklažanus ir, nors dabar ne jų sezonas, būdama parduotuvėje kartais tiesiog negaliu praeiti pro šalį . Šį kartą norėjosi orkaitėje keptų baklažanų, aromatingų ir karštų :)  ...nes taip skanu juos  kabinti šaukštu. Receptas gimė procese :) iš pradžių pašoviau baklažanus kepti, o tada pašniukštinėjau aplinkui :) Šaldytuve suradau ožkos sūrio, tada prisiminiau apie firminį thermomikso česnako ir medaus padažą. Jį man kažkada parodė Rita per Thermomikso seminaraą. Rita kas mėnesį organizuoja seminarus Thermomikso savininkams ir rodo, moko ir primena mums apie tai, kaip su thermomiksu palengvinti sau gyvenimą (o ir pralinksminti). Man tas padažas yra SUPER, tik aš naudoju mažiau medaus (org. recepte kiek česnako, tiek medaus) nes man patinka jausti stipresnį česnako skonį. 
Mama Kalvarijų turguje surado (šiuo metu) super skanius didelius pomidorus. Tokie vasariniai, saldūs, sultingi...:) Todėl vietoje pomidorų padažo (kuris čia, aišku, labai tiktų) nusprendžiau pagaminti salotas. Bet jei jūs turite tokius, šiaip sau, pomidorus, tai pagaminkite iš jų naminį pomidorų padažą.





Kepti baklažanai su česnako-medaus padažu, ožkos sūriu ir pomidorų salotomis



  • 4 vidutinio dydžio baklažanai
  • apie 150 ml. alyvuogių aliejaus
  • druska
  • 150-200 g. ožkos sūrio - sulaužyto smulkiais gabaliukais 
  • 1 labai didelis arba 2-4 vidutinio dydžio pomidorai (dabar Kalvarijų turguje pirkome labai gražius didelius pomidorus, tokius nerealiai vasarinius :))
  • druska
  • pipirai
  • alyvuogių aliejus (šlakelis)
  • granatų sirupas ( 1-2 v.š.)
  • 2 v.š. džiovintų arba šviežių smulkintų česnako laiškų

Česnakų-medaus padažas:
  • 100 g. česnako (nuvalytų skiltelių)
  • 80 g. saulėgrąžų aliejaus
  • druska
  • 60-80 g. medaus

Baklažanai: 

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Kepimo skartą išklokite kepimo popieriumi.

Baklažanus paruoškite ir pašaukite taip, kaip aprašyta ČIA ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 35-40 min. (jei baklažanai didesni, tai ilgiau). Išimkite baklažanus iš orkaitės, patepkite abi puses plonu sluoksniu česnako padažu. Vieną pusę baklažano gausiai pabarstykite ožkos sūriu ir uždenkite kita pusele to paties baklažano. Išeis toks kaip suvožtinis. Pakartokite tą patį su visais baklažanais. Grąžinkite skardą su baklažanais į orkaitę ir kepkite dar 10 min. arba kol sūris gražiai išsilydys. 
Išimkite iš orkaitės ir pateiktike kartu su pomidorų salotomis. Skanaus. 



Česnakų-medaus padažas:
Česnakus stambai susmulkinkite su peiliu arba virtuvės kombainu. Mažoje keptuvėje arba pudelyje sumaišykite aliejų ir česnakus. Pakepinkte ant mažos ugnies, bet stebėkite, kad česnakai neapskrustų - jie neturėtų pakeisti spalvos. Nuimkite nuo ugnies ir nukoškite. Aliejaus mums nereikės. Česnakus ir medų įdėkite į virtuvės kombainą ir sumalkite iki pastos konsistencijos. Paskaninkite druska pagal skoni ir  gerai išmaišykite. 

Thermomiksas:
Į thermomikso indą sudėkite česnaką ir įpilkite aliejų. Kepkite 8 min. varoma temperatūra  šaukštelio greičiu. Nupilkite aliejų ir įdėkite medų. Malkite 10 sek. 6 gr. Paskaninkite druska ir sumaišykite 3 sek. 5 gr.


Pomidorų salotos:

Pomidorą išplaukite, nusausinkite ir supjausytikite kubeliais. Sumaišykite su druska, pipirais, alyvuogių aliejumi, granatų sirupu ir česnako laiškais. Viską sumaišykite ir palikite truputį pastovėti (jei darote salotas iš anksto,tai palikite pastovėti 10 min.) tada įdėkite į kiauraindį. Tegul truputį nuvarva sultys. Tada kabinkite gera šaukštą salotų ir mėgaukitės kartu su keptais baklažanais. 


Įkvėpimas: G. and L. Malouf " New middle eastern food Malouf" Česnako padažo receptu pasidalino Rita  Šilenskienė


1 comment: